|

Şef adayları altın kep için yarıştı

Gastronomi alanında son yıllarda büyük gelişme kaydeden Türkiye'nin, ulusal yarışmaların yanı sıra uluslararası alanda da yer alması Türk mutfağının dünyaya tanıtımı için büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz haftalarda Antalya’da 9’uncusu gerçekleşen Altın Kep Aşçılar Yarışması’nda genç yetenekler maharetlerini sergiledi. Yarışmadan bir tarif ile siz de bu yeteneklere şahit olabilirsiniz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/01/2017 Pazar
Güncelleme: 00:01 - 29/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye'de aşçılık mesleğini sevdirmek, yenilikçi tarifler oluşturmak ve Türk Mutfağı'nı uluslararası mutfaklarla kaynaştırmak amacıyla birçok yarışma düzenleniyor. Bunların en önemlilerinden biri olan Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali 2-7 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Dünya Şefler Birliği (WACS) üyesi olan Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu'nun (TAŞFED) düzenleyeceği bu organizasyonda Türkiye bir kez daha farklı ülkelerden mutfak şeflerini ve yarışmacıları konuk ederek Türk mutfak kültürünün gelişimine katkı sağlayacak. Bunun dışında Nisan ayında Bolu, Mardin ve Eskişehir'de birçok etkinliğin müjdesini de vereyim. Mutfakseverler için muhakkak güzel bir haber olmalı.



ÖĞRENCİ KATEGORİSİNE YOĞUN İLGİ


Türkiye Aşçılar Federasyonu'nun geçtiğimiz haftalarda Antalya'da düzenlediği Altın Kep Aşçılar Yarışması'nın 9'uncusu gerçekleşti. Açılış seramonisini bembeyaz kıyafetleriyle federasyon üyesi şefler yaptı. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği yarışmada öğrenciler için de bir kategori vardı. Aşçılık mesleğini okullarında öğrenip yaz aylarında otel mutfaklarında beceri eğitimi alan 16 yaşındaki öğrencilerden oluşan 200 takım, kuzu eti ve çupra balığından yaptıkları yemeklerle yarıştı. Sabahın erken saatlerinde başlayan heyecan gün boyu sürdü. Onları seyreden ve yemeklerini tadan herkes için çocukların her biri birinciydi. Çünkü elleri titreyerek yaptıkları yemeklerinin içine sevgi ve başarma azmini kattıkları çok belliydi. Bugünkü yazımızda da yarışmadan bir tarif vererek gencecik şef adaylarının maharetlerini göstermek istiyorum.



Sebze ormanında çupra balığı




Yapılışı:

Balıklarımızı fileto şeklinde alıp filetoyu baş kısmından kuyruğa doğru koparmadan yaralım. Kuyrukları kesip ayıralım. Bir gece, bir çay bardağı zeytinyağı ve beyaz biber içinde marine edelim. Ertesi gün ikiye yarılmış filetolarımızı sararak şekil verelim ve bir mutfak ipi ya da folyo ile bağlayalım. Her yanını pişirme torbası ile kapatarak 180 derecelik fırında ya da kaynayan altı kısılmış suda 20 dakika pişirelim. Ayrı bir yerde mercimeği haşlayalım ve püre yapalım. İçine peynir, tuz, limon, doğranmış dereotu ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyelim. Mor havucumuzu rendeleyip suyunu alalım ve mayonez ile karıştıralım. Mantarları ve brokolileri temizleyip az yağ konulmuş tavada ayrı ayrı çevirelim. Havuçlarımızdan minik parçalar keselim ve onları da tavada çevirelim. Haşlanmış patateslerimizi krema ile karıştırıp tabağımıza yerleştirelim. Üzerine pişirdiğimiz balığı yerleştirelim. Renklendirdiğimiz mayonezi tabağın üzerinde gezdirip üzerine küçük küçük kopardığımız brokoliler ve mantarlarla ağaç görüntüsü verelim. Minik havuç parçalarıyla renklendirelim. Peynirli mercimekli garnitürümüzü tavada çevirdiğimiz kırmızı biberin içine dolduralım ve tabağa yerleştirelim.



MALZEMELER

(Balık için)

*2 adet çupra balığı


*1 su bardağı zeytinyağı


*1 çay kaşığı beyaz biber


*1 çay kaşığı tuz



(GARNİTÜR İÇİN)

*1 haşlanmış patates


*2 yemek kaşığı krema


*50-60 g ram mantar


*50-60 gram brokoli


*1 havuç


*1 mor havuç


*6 yemek kaşığı mayonez


*1 kırmızı çuşka biberi


*50 gram süzme beyaz peynir


*3 yemek kaşığı mercimek


*Yarım limon


*Bir tutam dereotu


*Tuz












#Gastronomi
#Türk mutfağı
#Dünya Şefler Birliği
7 yıl önce