|

İran'da düşen jetin sırrı çözüldü

Dubai'den Türkiye'de dönerken İran'da düşen ve 8 yolcu ile 3 mürettebatın ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının ardından ilk rapor ortaya çıktı Buna göre, uçağın bozulan hız göstergesi pilotları yanıltmış, kontrolden çıkan uçak kendi çevresinde dönerek parçalanmış.

Yeni Şafak
09:35 - 26/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:56 - 26/04/2018 Perşembe
Diğer
İran'da düşen jette 3'ü mürettebat 11 kişi hayatını kaybetmişti.
İran'da düşen jette 3'ü mürettebat 11 kişi hayatını kaybetmişti.

Türkiye'den tatil için Dubai'ye giden Mina Başaran ve 7 arkadaşı ile 3 mürettebatı taşıyan özel uçak İran üzerinde düşmüştü.

İran'da düşen uçağın neden düştüğü konusu da uzun zamandır araştırılıyordu. Yabancı uzmanların da katıldığı incelemelerin ardından uçağın düşmesiyle ilgili ön rapor ortaya çıktı.

Göstergeler bozuldu, pilotlar yanıldı

Ön kaza raporuna göre; Challenger 604 tipi özel uçağın hızı, 2 bin 600 metreye tırmanırken olması gerektiği gibi düşmeye başladı. Ancak Kaptan Pilot Beril Gebeş'in önündeki hız göstergesi 'Pitot Tüpü' arızası nedeniyle süratin artığını gösteriyordu.

Motor ve kuyruk havada koptu

Milliyet'in haberine göre, ikinci Pilot Melike Kuvvet'in önündeki gösterge ise normal çalışıyordu. Çünkü o taraftaki 'Pitot Tüpü' arızalı değildi.

Beril Gebeş, hızlandığını sandığı uçağı yavaşlatmak için 51 kez lövyeyi çekip uçağı daha da yükseğe tırmandırmaya çalıştı.

Kontrolden çıkan uçak bir anda kendi etrafında dönerek irtifa kaybetmeye başladı. 6 bin 600 metreye indiklerinde motorlardan birinin parçaları koptu ve kuyruk uçağın gövdesinden ayrıldı. Parçalanan uçak saniyeler içinde dağa çarptı.

Kalkarken kontrol edilmemiş

Tüm bunlar olurken 2 pilotun kokpitte yaşadığı panik dolu anlar kara kutudaki ses kayıtlarıyla ortaya çıktı. Uçakta hız bilgisi 'Pitot Tüpü' adlı sistemle ölçülüyor.

Karşıdan gelen havanın hızını ölçen iki 'Pitot Tüpü'nden birini, uçak Dubai'de havaalanında beklediği 4 gün içinde çölden esen rüzgarla taşınan kumların tıkadığı sanılıyor.

31 Mart 2009’da Atlantik'e çakılan Air France'a ait A330 da 'Pitot Tüpü' arızasından düşmüştü. 228 kişinin öldüğü faciada 'Pitot Tüpü' kötü havada buzlanmıştı.

#İran
#Türkiye
#Jet kazası
6 yıl önce