|

Srebrenitsa soykırımı uluslararası bir suç

Bosna Hersek'te konuşan Başbakan Davutoğlu, Srebrenitsa soykırımı ile ilgili "Bu bir grup suçlunun işlediği bir suç değil, uluslararası toplumun da işlediği bir suçtur" dedi.

Yeni Şafak
20:13 - 10/07/2015 Cuma
Güncelleme: 17:18 - 10/07/2015 Cuma
AA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Srebrenitsa soykırımı ile ilgili, "Bu insanlığa karşı işlenmiş bir suç değil, bu bir grup suçlunun işlediği bir suç değil, uluslararası toplumun da işlediği bir suç, bunu kabul etmemiz gerekiyor" dedi.



Davutoğlu, "Srebrenitsa Ekonomisi'nin Güçlendirilmesi Projesi"nin Bristol Oteli'nde düzenlenen açılış toplantısında, Bosna ile Srebrenitsa'nın masum halkına yapılmış büyük bir suçun, bir soykırımın 20'inci yılı olduğunu söyledi.



Zamanlamanın çok önemli olduğunu artık Srebrenitsa ile ilgili farklı bir gelecek, hedef ve çerçeve çizilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, ekonomik olarak değil ama insani bakış açısıyla hedefleri çok önemli gördüğünü vurguladı.



Davutoğlu, Srebrenitsa'ya ilk defa 2005 yılında geldiğini belirterek, "O zaman bu kıyımın, soykırımın 10'uncu yılını anıyorduk. Srebrenitsa'da 10 yıl önce işlenmiş büyük insanlık suçunun izleri her yerde görülebiliyordu. Sokaklar trajediyle büyüdü, yürüdükçe o trajediyi içinizde hissedebiliyordunuz. Bu insanlığa karşı işlenmiş bir suç değil, bu bir grup suçlunun işlediği bir suç değil, uluslararası toplumun da işlediği bir suç, bunu kabul etmemiz gerekiyor. Çünkü o suç, uluslararası toplumun önünde işlendi, Birleşmiş Milletler birlikleri önünde o suç işlendi. Şimdi kendi kendimizi yargılamalı ve kendi kendimizi eleştirmeliyiz. Eğer biz böyle bir Srebrenitsa olayının, dünyanın başka bir bölgesinde tekrar cereyan ettiğini görmek istemiyorsak artık bu vicdanla baş başa kalmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.



İnsan onuruna ilişkin yeni bir durumun oluşturulması gerektiğini, onur ve haysiyet yokken ekonominin çok bir şey ifade etmediğini dile getiren Davutoğlu, Srebrenitsa'da yaşananların insan onuru ve haysiyetine yapılmış bir saldırı olduğunu söyledi.



Davutoğlu, 20 yıl önce yaşananların herkesin öğrenmesi gereken bir ders olarak görülmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:



"Eğer gerçek bir aidiyet hissi yoksa, dünya yüzeyinde gerçek bir adalet tesis edilemeyecekse hiç kimse güvenlik ve gelecekten bahsedemez. Şimdi 20 yıl geçmiş bulunuyor ama bu suçun sonuçları sebebiyle hala geçerliliğini koruduğunu söylemek istiyorum. Bugün bu proje için Birleşik Krallık, Türkiye ve tüm paydaşlarımız olarak bir araya geldik. Bugün bu podyumda doğru bir mesaj aksettirmeye çalışıyoruz. Ama burada aksettireceğimiz mesaj sadece ekonomiyle ilgili değil. Biz yan yanayız, el eleyiz, omuz omuzayız, insan şerefi ve haysiyeti için beraber ilerliyoruz.



Bizler 20 yıl önce orada olup bitenleri unutmadık, orada ailelerini kaybetmiş kişilerin acılarını unutmuş değiliz. Ama diğer taraftan da Srebrenitsa için yeni bir gelecek olabileceğini de duyurmak istiyoruz. Srebrenitsa bizim şerefimiz, haysiyetimize yapılmış olan büyük bir saldırıdır. Ama bu ve benzeri çabalar aracılığıyla ancak Srebrenitsa dürüstlüğün, saygının, barış ve uyumun simgesi haline getirilebilir."



"Bosna ile işbirliği ve dayanışma içinde olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz"


Başkanlık Konseyi'nin yetkilileriyle bir araya geldiğine değinen Davutoğlu, görüştüğü kişilerin ekonomiyle ilgili çok acı deneyimlerden sonra yeni bir vizyon sahibi olduklarını vurguladı.



Davutoğlu, bu yeni vizyon için ilerlemeye kararlı olduklarını ve bunu göstermeye çalıştıklarını ifade ederek, "Bosna ile işbirliği ve dayanışma içinde olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz. Burada ekonomik anlamda önemli bir boyut var. Srebrenitsa'da hatırlamamız gereken şey şu, endüstriyel faaliyetlerin savaştan önceki en önemli merkeziydi. Aklınıza gelebilecek her türlü ekonomik faaliyet geçerliliğini koruyor ama bir anda savaş patlıyor ve bütün bu tarih değişiyor, bütün bu kader değişiyor. Yer altı ve üstü tüm kaynakları yok oluyor. Alt yapı ortadan kalkıyor ve insanların girişimci ruhu ortadan kalkıyor" diye konuştu.



"Srebrenitsa ile Bosna Hersekli gençler için istihdam kararlılığımızı muhafaza ediyoruz"


Gençlerin öğrettiği güzel ve umutlu bir gelecek inşa edilebileceğini belirten Davutoğlu, "Srebrenitsa'nın, çok stratejik coğrafi konumu, çok önemli yer altı kaynakları ve çalışkan bir insan sermayesi var. Bugün Bosnalı liderlerle de görüştüğümüzde de iç barışa ihtiyaç var, uyuma ihtiyaç var ve aynı zamanda da etkin bir yönetim sistemine ihtiyaç var. İşte bizler burada sadece yardımcı olmak için değil, Bosnalı liderlerle beraber çalışmak için de bulunuyoruz. Ekonomik toplumla birlikte yeni bir gelecek inşa etmesinde destek olmaya çalışıyoruz" dedi.



Davutoğlu, Türkiye'nin çok önemli ve başarılı bir deneyime sahip olduğunu bildirerek, önceki yıllarda 100 milyon avroluk, daha sonra da 15 milyon avroluk kredilerle istihdam yaratmak isteyen bütün paydaşlara ve yaşadığı yere geri dönmeyip, şirket kurmak isteyen kişilere finansman desteği sağladıklarını anlattı.



Srebrenitsa'nın ve buradaki insanlar için Türkiye, Birleşik Krallık ve diğer tüm paydaşların, ortak ve umutlu bir geleceğin yaratılması amacıyla çalışacağına işaret eden Davutoğlu, "Önümüzdeki günlerde Ziraat Bankası'nın Srebrenitsa şubesi açılacak, lansmanı da yarın gerçekleştirilecek. Ziraat Bankası'nın yüzlerce şubesi var ama benim için en anlamlısı ve en önemlisi Srebrenitsa'nın şubesi olacak. Çünkü oradaki amacımız kar değil, amacımız 20 yıl önce kaybolmuş olan insan şerefi ve haysiyetine nasıl hizmet edebiliriz? Bunun şiarını benimsiyor olacağız" ifadesini kullandı.



Davutoğlu, Türkiye ve Birleşik Krallık büyükelçilerine teşekkürlerini ileterek, bu projenin gelişmesinde çok büyük emekleri olduğunu dile getirdi.



Uluslararası kurum, millet ve şirketlerle yeni bir gelecek yaratılması noktasında beraber çalışmaya hazır olduklarını anlatan Davutoğlu, "Srebrenitsa'nın genç nesilleri için ve Bosna Hersek'in genç kuşağı için yeni istihdam kaynakları oluşturmakta kararlılığımızı muhafaza ediyoruz. Burada sizlerle buluşmak çok önemliydi" diye konuştu.

#Başbakan Ahmet Davutoğlu
#Bosna Hersek
#Srebrenitsa soykırımı
9 yıl önce