|

'Sultan Abdulhamid Han'ın yaşadığı dönemle bu dönem arasında benzerlik var'

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, Sultan Abdulhamid Han'ın yaşadığı dönemle bu dönem arasında olağanüstü düzeyde benzerliklerin olduğunu belirterek, "Bu benzerlikleri anlamlandırmak, bunları yerli yerine oturtmak ve bugün Türkiye'nin karşılaşmış olduğu, coğrafyamızın karşılaşmış olduğu sıkıntıları anlamlandırmak ve değerlendirmek bakımından önemlidir" dedi.

Yeni Şafak
18:39 - 9/02/2018 Cuma
Güncelleme: 18:45 - 9/02/2018 Cuma
AA
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Sultan Abdulhamid Han'ın yaşadığı dönemle, aşağı yukarı bu dönem arasında olağanüstü yüksek düzeyde benzerlikler vardır. Bu benzerlikleri anlamlandırmak, bunları yerli yerine oturtmak ve bugün Türkiye'nin karşılaşmış olduğu, coğrafyamızın karşılaşmış olduğu sıkıntıları anlamlandırmak ve değerlendirmek bakımından önemlidir." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, "Vefatının 100. yılında Sultan 2. Abdülhamid" programı çerçevesinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın verdiği konferansa katıldı.

Burada konuşan Kurtulmuş, Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Abdulhamid'in yüzüncü ölüm yıl dönümü dolayısıyla birtakım etkinlikler düzenlendiklerini, Sultan 2. Mahmud, Sultan Abdulaziz ve Sultan 2. Addulhamid'in mezarının olduğu türbenin açılışını yaptıklarını hatırlattı.

"Tarihi şahsiyetler üzerinden de okuyabiliriz"

Tarihin kendileri için sadece hikaye olarak okunacak bir şey olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Tarih, ders almak için, o gün yaşanan olaylardan bugüne ibret çıkarmak için ve ibretler çerçevesinde bugünü daha iyi anlamak ve yarına daha iyi hazırlanmak için okumamız gereken bir alandır. Tarihi olaylar üzerinden okuyacağımız gibi tarihi şahsiyetler üzerinden de okuyabiliriz. Sultan Abdulhamid Han dönemi hem döneminde yaşanan çok sayıda olayın varlığı hem de Sultan Abdulhamid Han gibi büyük bir şahsiyetin üzerinden okunabilecek ve çok detaylı bir şekilde değerlendirilebilecek bir dönemdir ve aynı zamanda tarih çalışmaları bakımından da anlamlı, önemli ve son derece değerlidir. Sultan Abdulhamid Han'ın yaşadığı dönemle, aşağı yukarı bu dönem arasında olağanüstü yüksek düzeyde benzerlikler vardır. Bu benzerlikleri anlamlandırmak, bunları yerli yerine oturtmak ve bugün Türkiye'nin karşılaşmış olduğu, coğrafyamızın karşılaşmış olduğu sıkıntıları anlamlandırmak ve değerlendirmek bakımından önemlidir."

Sultan Abdulhamid ve Osmanlı'yı sıkıştırmaya çalışan siyasi olaylardan birisinin, Orta Doğu'da bulunan petrol olduğunu kaydeden Kurtulmuş, petrolü ele geçirmek için büyük devletlerin o dönem paylaşım savaşı yaptığını ve bugün de bunun değişmediğini dile getirdi.

"Türkiye'nin, Arap dünyası ve İslam coğrafyasıyla bağını koparmaya çalışıyorlar"

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, Osmanlı dönemindeki Hicaz Demiryolu Projesi'nin, coğrafyaya nefes aldırmak için yapıldığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün Çin'den başlayarak Avrupa'ya kadar uzanacak İpek Yolu Projesi'nin, yol ve kuşak projesi olarak ortaya çıkan henüz başlangıç aşamasındaki hedefleri, ayrıca Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu gibi somut olarak gördüğümüz bu proje ve birtakım uzantılar... Bütün bunların da birilerini rahatsız ettiği, dün nasıl Hicaz Demiryolu'ndan rahatsız oluyorlarsa bunlardan rahatsız oldukları açık. O dönem Osmanlı Cihan Devleti'nin uğraştığı bütün bu senaryoların arkasındaki gerçeklerden birisi, Arap yarımadasıyla ve İslam dünyasıyla Anadolu'nun irtibatının kesilmesiydi. Şimdi bakıyorsunuz, DEAŞ'ı, PKK'yı bu bölgeye getirip yerleştirenler aynı şeyi yapmak istiyorlar. Anadolu coğrafyasının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Arap dünyasıyla, İslam coğrafyasıyla bağını koparmak için orada tamamiyle kendilerinin kontrolünde bir bölge oluşturmaya çalışıyorlar."

Emperyal güçlerin asıl hedefinin Türkiye'nin çökertilmesi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, kendilerinin de bu oyunların önüne geçeceklerini belirtti.

#Numan Kurtulmuş
#Türkiye
6 yıl önce