|

Suriye yeni Kandil oldu

Terör örgütü PKK/PYD, özellikle 2013’ten itibaren Suriye’nin kuzeyindeki Kamışlı, Derik ve Dirbasiye’nin kontrolünü ele geçirince, yıllarca Kandil’de faaliyet gösteren kamplarını gruplar halinde bu bölgelere kaydırdı. Suriye’nin kuzeyine kurulan 33 yeni kamptan Karaçoğ kampı, örgütün kozmik odası konumunda bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 03:39 - 19/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Suriye'deki iç savaşın oluşturduğu kaos ortamından faydalanan terör örgütü PKK, teröristlere PYD'nin kontrolündeki Suriye'nin kuzeyine kurduğu 33 yeni kampta eğitim veriyor. Faaliyetlerini uzun süre Irak'ın kuzeyindeki Kandil'den yöneten terör örgütü PKK, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarınca özellikle hazirandan bu yana Kandil ve çevresindeki kamplara düzenlenen hava saldırılarında büyük kayıplar verdi. PKK'nın sözde yöneticileri de Kandil'den PYD'nin kontrolünde bulunan Suriye'nin kuzeyindeki bölgelere yerleşmeye başladı. Suriye'deki kaos ortamından faydalanan PKK'lılar, PYD'nin buradaki yönetimini de devraldı.



BAHOZ ERDAL KARAÇOĞ'DA


17 Ağustos 2014'te, Suriye'nin Karaçoğ bölgesine gelen “Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin, PKK/PYD'nin bu ülkedeki faaliyetlerinin başına geçti. Suriye'nin kuzeyini 3 bölgeye ayıran PYD, kantonların başına yine PKK'nın sözde yöneticilerini atadı. Örgüt, Afrin kantonuna “Derviş Suvar" kod adlı Sipan Hamo'yu, Kobani'ye “Seyit" kod adlı Şıvan Gever ve Cezeri'nin başına da “Şahin Cilo" kod adlı Ferhat Abdi Şahin'i getirdi. PKK/PYD yönetimi özellikle 2013'ten itibaren Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı, Derik ve Dirbasiye bölgesinin kontrolünü ele geçirince yıllarca Kandil'de faaliyet gösteren kamplarını gruplar halinde buraya kaydırmaya başladı.



33 YENİ KAMP KURULDU


Son dönemde Suriye'nin kuzeyinde PKK/PYD tarafından 33 yeni kamp kuruldu. Ayrıca, örgüt Suriye'nin kuzeyindeki kampları, verilen eğitime göre kantonlara yerleştirdi. Kamışlı'yı Rojova'nın sözde başkenti ilan eden örgüt yönetimi, en büyük gücünü burada bulunduruyor. Burada yaklaşık 2 bin PKK'lı terörist olduğu değerlendiriliyor. Kamışlı'daki kampın sözde yöneticiliğini de terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın manevi oğlu bilinen, PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin kurucusu “Şahin Cilo" kod adlı Ferhat Abdi Şahin yapıyor.



KANTONLARA DAĞILIYORLAR


Mardin'in Nusaybin ilçesinin karşısındaki “Rimelan" kampında ise suikast ve keskin nişancı eğitimi veriliyor. Örgütte özel seçilen teröristler burada yaklaşık 3 ay eğitim alıyor. Örgüt, özellikle Türkiye'de yapacağı eylemlere burada eğitilen mensuplarını gönderiyor. “Derik" (El Malikiyah) kampında da örgüte yeni katılan veya Kandil'den gelen örgüt mensupları eğitim alıyor. Burada Suriye'nin coğrafi konumu ve arazi yapısı hakkında bilgi veriliyor. Örgütün üst düzey yöneticisi ve sözde kamp sorumlusu “Sofi Nurettin" kod adlı Halif El Muhammed'den ideolojik ve psikolojik eğitim alan örgüt mensupları daha sonra becerilerine göre kantonlara dağıtılıyor. Kobani'nin 15 kilometre güneyindeki “Mıştanur" kampı, örgütün lojistik ihtiyacını karşılıyor. PYD'ye DAEŞ'e karşı kullanması için verilen silah ve mühimmat burada depolanıyor.



SİLAHLAR TÜRKİYE'YE TAŞINIYOR


Kayıt altına alınan silah ve mühimmat, örgüt yönetiminin isteği üzerine kamplara ve çatışmanın olduğu yerlere götürülüyor. Kampın, Kobani'nin 10 kilometre güneyindeki Abu Naytullah hava üssü ve ABD'nin Kobani'nin 43 kilometre güneyindeki Harap İşk köyünde bulunan 35 hektarlık alanda kuracağı yeni hava üssüne yakın olması, PYD'nin işini kolaylaştırıyor. Terör örgütü PKK, PYD'nin “DAEŞ'le mücadele" adı altında bazı devletlerden temin ettiği silah ve mühimmatı, Karaçoğ kampında aldığı kararla Türkiye'deki teröristlere gönderiyor.



Bahoz kozmik odada




Kamışlı'nın doğusundaki Karaçoğ kampı ise terör örgütünün adeta kozmik odası konumunda bulunuyor. “Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin örgütü bu kamptan yönetiyor. Özel olarak korunan bu kampta üst düzey görüşmeler ve kararlar alınıyor. Kampa yönetici olmayan örgüt elemanları dahi giremiyor. 25 Şubat'ta Suriye sınırında yakalanan keskin nişancı “Diren" kod adlı Mesut C.'nin ifadesinde, PYD yönetiminin Karaçoğ kampında aldığı kararla PKK'ya destek için Diyarbakır'ın Sur ilçesine keskin nişancı olarak gönderildiğini söylemesi kayıtlara geçti.



40 günlük eğitim


Fırat'ın doğusunda güneyden kuzeye doğru 20 kilometre arayla kurulan “Tişrin, Şeyhler, Beyadiye ve Çarıklı" kamplarında saldırı ve savunma eğitimi veriliyor. PYD'nin sıcak çatışmalara girdiği Afrin kantonunun batısına kurulan bu kamplarda eğitimler yaklaşık 40 gün sürüyor. Bu kamplar, PYD ve PKK'nın bölgedeki en etkin kampları arasında gösteriliyor.


#iç savaş
#daeş
#Rimelan
#pkk
#Kamışlı
#Derik
8 yıl önce