|

Suriyeli yetim çocuklar Çanakkale şehitlerini ziyaret etti

Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki Yetim Çığlığı Merkezi'nde kalan Suriyeli yetim çocuklar, 102 yıl önce Çanakkale'de şehit düşen atalarının mezarlarını ziyaret etti.

Yeni Şafak
18:21 - 11/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 18:27 - 11/03/2017 Cumartesi
AA
50 Suriyeli yetim, Çanakkale'de şehit düşen atalarının mezarlarının mezarı başında dua etti.
50 Suriyeli yetim, Çanakkale'de şehit düşen atalarının mezarlarının mezarı başında dua etti.

Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki Yetim Çığlığı Merkezi'nde kalan 50 Suriyeli yetim, Çanakkale'de şehit düşen atalarının mezarlarının mezarı başında dua etti.



Anda Kardeşe Vefa Derneğince düzenlenen programda, Bayırbucak Türkmeni 50 yetim, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nı gezerek, şehit dedelerinin mezarlarında dua etti. Şehitler Abidesi önünde hatıra fotoğrafı çektiren yetimler, abide önünde ''Çanakkale Türküsü"nü seslendirdi.



Dernek Başkanı Okan Tosun, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yetim Çığlığı Merkezi'nde 314 çocuğun kaldığını belirterek, aralarından seçtikleri 50 yetimi Çanakkale'ye getirdiklerini söyledi.



Çocukların, 102 yıl önce Halep'ten gelerek şehit olan atalarının mezarını ziyaret ettiğini anlatan Tosun, şunları belirtti:



  • "Bu çocukların babaları Türkmendağı ve Halep'te şehit oldu. Onlara ortak tarihimiz hakkında bilgi verdik. Tarihi yarımadadaki şehitlikleri gezdik. Çanakkale hakkında çok fazla bilgileri yoktu. Özellikle Türk askerinin Suriye'de olmasına anlam veremiyorlardı ancak burayı görünce tarihi geçmişimizi daha iyi anladılar. Dedelerinin burada niye savaştığını, şimdi de Türk askerinin onların huzuru için Suriye'de bulunmasını daha iyi anlıyorlar. Bunları anlatınca duygulandılar. Çocukların isteği üzerine bu gece burada kalıp yarın biraz daha bölgeyi gezeceğiz.''

Yetimlerden Şirin Abdullah, Suriye'de babası, amcası ve dayılarının şehit olduğunu belirterek, ''Burada bulunmaktan memnunum. Çanakkale'de dedelerimizin şehit olduğunu öğrendim. Suriye ve Türkiye kardeş ülke." dedi.



Ahmet Sakhta da Çanakkale'ye ilk kez geldiğini ifade ederek, "İnşallah savaş biter ve Suriye'deki evimize döner, mutlu oluruz." diye konuştu.



Yetim çocuklar, daha sonra Şehitler Abidesi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.


#Çanakkale
#Suriyeli yetimler
#Ziyaret
7 yıl önce