|

TBMM'de gerginlik devam ediyor

TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi nedeniyle dün kavgaya dönüşen gerginlik bugün de devam etti.

Yeni Şafak
17:05 - 18/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:08 - 18/02/2015 Çarşamba
AA

HDP Grubu'nun, "Uludere katliamı" ile ilgili araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergesinin bugün ele alınmasına ilişkin görüşmelerde dünkü kavga ve İç Güvenlik Paketi tartışmaları devam etti.


HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis Başkanlığı'na dilekçe verdiğini belirterek, TBMMBaşkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'ya, "Önünüzdeki tokmak kanlı tokmaktır. Orada tutamazsınız. Suç delilidir, adli emanete alınması lazım" dedi. Başkanlık Divanı'ndaki gongun da darp aracı olarak kullanıldığını ifade eden Kaplan, bu tür delillerin güvence altına alınması gerektiğini söyledi.


Kaplan, iktidarın keyfi uygulamalarına karşı seslerini çıkaracaklarını dile getirerek, İç Güvenlik Paketi'ne karşı İçtüzük'ten kaynaklanan haklarını kullanacaklarını belirtti. 


AK Parti'nin Mart ayının sonuna kadar 24 saat çalışma takvimi getirdiğini anlatan Kaplan, "Bunun adı mobbingdir, insan haklarının, insan sağlığının ayaklar altına alınmasıdır. Siz köle misiniz? Siz biat eden emir kulları mısınız? Siz birilerinin emri altında Meclis'in Kunta Kinteleri misiniz?" diye konuştu. 


Kaplan, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın iktidar partisi grubunun talimatıyla oturumu yönetmeye çalıştığını ve HDP'ye söz hakkı vermediğini öne sürdü. 


TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, Kaplan ile 30 yıldır tanıştıklarını ve dostane ilişkilerin siyasetin üstünde yer almasını tercih ettiğini dile getirerek, "Bana 'deli' diye bağırmasını, 'sen görürsün bundan sonra' dediğini bilmesini isterim" dedi.


Kaplan, kendisine söz hakkı verilmediğini yineleyerek, Bahçekapılı'ya, "Hukukçu vicdanınızı AK Parti'ye satmasaydınız, dün konuşurdum" diye bağırdı. Bunun üzerine Bahçekapılı, bu ifade karşısında hakkını hukuki yollardan arayacağını söyledi.


Bostancı: "Şiddet tonuyla konuşmayın" 

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, İç Güvenlik Paketi'nin iç barışı bozacağını öne sürerek, "Daha dün yasa görüşülmeye başlanmadan, yasanın üzerine şiddet düştü, kan düştü. Bu yasa artık lekeli bir yasa. Derhal çekin" dedi.


Genel Kurul'da dün 5 milletvekilinin yaralandığını, AK Parti grubunun ise muhalefetin erteleme talebine rağmen yasayı getirmekte ısrar ettiğini dile getiren Gök, "Yazıklar olsun size. Kamera kayıtlarını istiyoruz, kamuoyuyla paylaşılsın" diye konuştu. 


"İç Güvenlik Paketi atom bombasıdır, Türkiye'yi yakacak" diyen Gök, tehditlerden korkmadıklarını söyledi.


AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise muhalefetin İçtüzük'ten kaynaklanan haklarını kullanmasının doğal olduğunu belirterek, "Ama kürsü işgali hak mıdır?" diye sordu.


Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş kürsüdeyken HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in kürsüye geldiğini anlatan Bostancı, "Kürsünün başında üç kişinin ne işi var, iki bayanın ne işi var? Sayın Elitaş'ın konuşmasına fiili müdahale var. Bunu başka şekilde takdim etmenin gereği yok" dedi.


Bostancı, yasaya karşı çıkarken şiddet tonuyla konuşulmaması gerektiğini ifade ederek, "İçtüzük haklarınızı kullanın ama 'bunu geçirtmeyeceğiz'... Bunu kabul etmeyiz" diye konuştu. İktidarın ve muhalefetin birbirini dinleyeceğini ifade eden Bostancı, uygulamalar karşısında nihai kararı halkın vereceğini söyledi.


Gerginliğin arttığı anlar 

Bostancı'nın konuşmasının ardından söz alan HDP'li Tuncel, dün kendilerine yapılan saldırıyı kınadığını söyledi.


AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş'ın, oturumu nasıl yönetmesi gerektiği konusunda Bahçekapılı'ya sürekli müdahale ettiğini savunan Tuncel, "Edebi ifadelerle bu şiddeti gizleyemezsiniz. Kürsüyü dün Elitaş işgal etti, vekillerimizi darp etti" dedi.


Tuncel, konuşmasının ardından yerine geçerken kendisine laf atan AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak'a "Kes sesini" diye bağırdı. 


Elitaş, Tuncel'in konuşmasında sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. Bu sırada HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, "Hangi yüzle konuşacaksın terbiyesiz adam" diye yerinden bağırınca, çok sayıda milletvekili arasında laf atışması yaşandı. 


Elitaş, dün sokaktaki hareketin aynısını Meclis'te uygulamaya çalışan zihniyetle karşı karşıya geldiklerini ifade ederek, "Başkanvekili beni kürsüye çağırdı. Geldim, konuşmak üzereydim. Çocukları panzerlerin önüne sürdükleri gibi iki kadını buraya getirip malzeme olarak kullandınız, yazıklar olsun size. Kadın milletvekillerini getirip bana şiddet uygulamayı kendinize nasıl reva görüyorsunuz?" demesi tansiyonu yeniden yükseltti.


HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, kürsüdeki Elitaş'ın üzerine yürüdü. Zenderlioğlu'nu, diğer HDP'li milletvekilleri tutarak engelledi. 


Söz alan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise dün Elitaş'ın kendilerine şiddet uyguladığını savunarak, "Sen yalancının tekisin. Yaptığınız sadece kadına değil, topluma diktatörlüktür. 'Sebahat Tuncel beni itekledi' diyorsunuz, yalan. Kürsüye geldiniz, iteklediniz. 'Kadın milletvekilleri kendi kendini darp etti' dediniz, bu da yalan. 'Musa Çam'ın ayağı takıldı' dediniz, bu da yalan" diye konuştu.


Milletvekilleri arasında atışmaların artması üzerine TBMM Başkanvekili Bahçekapılı tutanakları incelemek için birleşime ara verdi. 


"Başbakanına sor" 

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise aranın ardından yaptığı konuşmada, AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş'ın kendilerine yönelik sözleriyle ilgili olarak, şunları söyledi:


"Sayın Elitaş gelecek, kamusal alanda grubumuzdan özür dileyecek. Gittiğimiz her yerde terörist olarak değil, seçkin, saygın, demokrat, halk temsilcileri olarak muamele görüyoruz. Bu sözü bize değil, Başbakanı'na sorsun, 'sen niye bu teröristlerle görüşüyorsun?' diye, ona göre de haysiyetli bir tavır belirlesin. Çocuklara kimin ne yaptığını, kendi Başbakanı'nın 'polis burada hiçbir şey kullanmadı' deyip, ikinci gün polis kurşunuyla öldürülmesinin hesabını önce kendi vicdanında versin. Hiçbir vekilimize şiddet amaçlı bir kılıç mesafesinden fazla yaklaşmayın, pişman olursunuz." 


Konuşmaların ardından HDP'nin grup önerisi, kabul edilmedi. 

#HDP Grubu
#TBMM'de gerginlik devam ediyor
#İç Güvenlik Paketi
#kavga
#HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan
#Meclis Başkanlığı
9 yıl önce