|

'Tehlike devam ediyor'

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Taha Kılınç köşesinde 'İran’ı kim karıştırıyor?' başlıklı yazısını kaleme aldı. Nedret Ersanel, Özlem Albayrak, Kemal Öztürk ve Tamer Korkmaz da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
09:24 - 13/04/2018 Cuma
Güncelleme: 09:37 - 13/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
Fatma Barbarosoğlu, Kemal Öztürk, Özlem Albayrak, Hayrettin Karaman ve Hasan Öztürk.
Fatma Barbarosoğlu, Kemal Öztürk, Özlem Albayrak, Hayrettin Karaman ve Hasan Öztürk.

Fatma Barbarosoğlu, Özlem Albayrak, Hasan Öztürk, Kemal Öztürk ve Hayrettin Karaman'ın yazılarının dikkati çeken bölümleri:

Fatma Barbarosoğlu: “Dolandırıcı taksi şoförü” haberine edebiyatın mihmandarlığında bakalım

Hayat size ağır mı geliyor? Karşılaştığınız haberlerle kalbinizin nasıl başa çıkacağını bulmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Hayatı haberler üzerinden değil; sanatın, özellikle de edebiyatın derinliği üzerinden kavramaya çalışın o vakit.Farkında mısınız bilmiyorum, Cuma günleri, genellikle, hayatı edebiyat özellikle de öyküler üzerinden okumaya çalışıyorum. 

Bugün dumanı üstünde bir haber ile Reşat Nuri’nin 1936 yılında Anadolu Notları adını taşıyan kitabındaki Şoför yazısını eşleştirmek istiyorum.Önce haberi hatırlayalım. Arap turisti İstanbul’un bütün köprülerinde dolaştırdıktan sonra turistin uçağını kaçırmasına sebep olan şoför, 1.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Dolandırıcı şoför için hazırlanan iddianame şöyle:Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, turist olarak İstanbul’a gelen müşteki Suudi Arabistan uyruklu A.N.M.’nin, ülkesine dönmek üzere Karaköy’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmek amacıyla şüpheli Enver Canik’in şoförlüğünü yaptığı ticari taksiye bindiği anlatılmıştı. Şüphelinin müştekinin turist olması nedeniyle İstanbul’u ve havaalanı yolunu bilmemesinden faydalanarak, daha uzun mesafe gitmek ve böylece daha fazla taksi ücreti alabilmek amacıyla, Anadolu Yakası’na geçtiğinde kasıtlı olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü yolundan Avrupa Yakası’na geçtiği kaydedilmişti. 

Şüphelinin tekrar Anadolu Yakası’na geçtiği ve yolu yine farklı güzergahlara saparak uzattığının belirtildiği iddianamede, şüphelinin müştekinin uçağını kaçırmasına neden olduğu vurgulanmıştı.

Özlem Albayrak: Suriye

ABD ve Rusya arasında Suriye krizinin başlaması, alevlenmesi ve genişlemesi o kadar hızlı gelişti ki, iki gün önceki gelişmelerin süratine ve şiddetine durumuna bakan biri, bugün üçüncü dünya savaşının başlamış olacağını düşünebilir, bunda da haksız olmazdı.Tehlikesi hala devam ediyor olmasına karşın, Allahtan savaş filan çıkmadı. 

Bu yazının yazıldığı saatlerde ise Trump, yine twitterdan bir açıklama yapıyor ve “Suriye’ye saldırının ne zaman olacağını asla söylemedim. Çok yakında da olabilir, hiç de olmayabilir. Ne olursa olsun ABD, benim yönetimim altında, bölgeden DEAŞ’ı atmak için önemli bir iş yaptı” diyordu.

Bana kalırsa bu iyiye işaret; zira, Trump’ın birkaç gün önce Esad’a hayvan diyerek Rusya’yı tehdit ettiği yüksek tansiyon düşmüş görünüyor; bendeniz bundan sonrası için ciddi bir gelişme beklemeyenlerdenim.Dün tek konuşan Trump değildi ama, Esad çıktı “ABD, İngiltere ve Fransa’nın olası saldırısının ancak bölgede uluslar arası barışı ve güvenliği tehdit edecek biçimde bölgesel istikrarsızlığı arttırmaktan başka işe yaramayacağını” söyledi. 

Rusya zaten ciddiyetini Suriye’ye bir füze atılırsa o füzeyi de, o füzenin geldiği yeri de vuracağını ifade ederek ortaya koymuştu, Çin ve İran desteğini elbette arkasına alarak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuyla ilgili dünkü açıklamasında “Askeri güçlerine güvenen kimi ülkelerin Suriye’yi adeta bir bilek güreşi sahasına çevirmesinden fevkalade rahatsızlık duyuyoruz” dedi. 

Olayların tetikleyicisi ise Esad’ın Guta’da kimyasal silah kullandığı iddiası. Aslında iddia olmaktan öte bir durum Suriye’deki. Doğu Guta’da yapılan daha önce onlarca kez yapılanın aynısı. Esad’ın destekçilerinin de destekçisi olmayanların da; durumu açıktan itiraf edebilenlerin de etmeyenlerin pekala gerçek olduğunu bildiği şey. Suriye’de kimyasal silah kullanıldı. Ama bu ilk defa olmuyor, 2013 yazında da çırpına çırpına ölen Suriyelileri izlemişti tüm dünya, ondan sonra defalarca da…

Hasan Öztürk: Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında Bakü’de seçimleri takip etmek de varmış

BaküLeyleği havada gördük. Bugün de Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den yazmak varmış nasibimizde. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip için davet edildiğimizde açıkçası bu kadar büyük bir yabancı medya temsilcisiyle karşılaşacağımı ummuyordum. 115 yabancı medya temsilcisi ile birlikte Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip ettik. Seçim çarşamba günü yapıldı ve İlham Aliyev 7 yıllığına tekrar seçildi.

Daha önce 5 yıllığına ve 2 dönem seçilen cumhurbaşkanları 2016 yılında yapılan referandumdaki değişiklik ile 7 yılda bir ve sınırsız seçilme hakkına kavuşmuş.Yeni düzenleme ile gidilen seçime katılım yüzde 70’i geçti. Geçerli oyların yüzde 86’sını alan Aliyev tekrar seçilmiş oldu. Aliyev’e 7 rakip çıkmıştı en yakın rakibi yüzde 4.5 gibi bir oy alabildi. 

Azerbaycan’ın seçime ilişkin “şeffaflık” vurgusu daha bizi davet ettiklerinde başladı. Seçim sandık kurullarındaki ve oy verme merkezlerinde kurulan bin kameranın ise işi ciddi tuttuklarının işareti gibiydi.Azerbaycan’daki seçimlerin şeffaf ve adil olmadığına ilişkin eleştirileri bu kez boşa çıkarmak isteyen devlet işi sıkı tutmuştu. 

AGİT üyelerinin yanı sıra Türkiye Azerbaycan Dostluk Grubu Milletvekilleri ile birlikte Türkiye Yüksek Seçim Kurulu Başkanı ve üyeleri de buradaydı. Seçimi baştan sona takip etti.Dedim ya 115 yabancı gazeteci vardı. Dikkatimi çekti Arap dünyasından da katılım oldukça fazlaydı.

Kemal Öztürk: Gençlere arkadaş seçme önerileri

İnsan anne, babasını seçme şansına sahip değildir ama arkadaşını seçebilir. Seçtiği arkadaş hayatını etkileyen, bazen şekillendiren bir öneme sahip olabilir.Bu nedenle bizim kültürümüzde, arkadaş seçimi, komşu seçimi çok önemli görülmüştür. ‘Ev alma komşu al’ bunun en güzel örneklerinden biridir. Genç arkadaşlarımızın arkadaş seçimine özen göstermesini bu nedenle önemserim.

Bazı tavsiyelerim var bu konuda. Kısaca paylaşayım. 

DERDİNİZİ PAYLAŞABİLECEĞİNİZ ARKADAŞLAR EDİNİN 

Sıkıntılarınız var, sorunlar yaşıyorsunuz, çok bunaldınız diyelim. O esnada arayıp dertleşebileceğiniz, sıkıntınızı paylaşacağınız ve size doğru fikirler verebilecek arkadaşlarınızın olmasına dikkat edin. Böyle bir durumdayken ilk aradığınız ve size destek olan kişiler kimlerse, onlar sizin değer verdiğiniz kişilerdir. Onların kıymetini bilin. 

DÜRÜSTLÜĞÜNE İNANDIĞINIZ DOSTLAR EDİNİN 

Bir insanın en büyük hazinesi, dürüst, güvenilir dostlara sahip olmaktır. Bu dostlar test edilmiş, zorluklarda sınanmış, olaylar karşısında dürüstlüğünü göstermiş insanlar arasından çıkar. Böyle dostlarınız olmasına özen gösterin.

DAVASI OLAN ARKADAŞLAR SEÇİN 

İnsanın bir ideali, hayali, hedefi olmalıdır. O ideal uğruna çaba gösteren, çalışan ve enerjisini harcayan insan değerli insandır. İnsanlığa faydalı, milletine faydalı, ülkesine faydalı ideali olan insanlara, ‘dava sahibi insan’ denir. İşte böyle insanları bulun, onlarla arkadaş olun.

Hayrettin Karaman: “Skandal yazı” imiş!

Cumhuriyet çıkışlı bir yazı okudum. Bu skandal yazı, kendini aynada görmüş olmalı ki, Fikirname’de çıkan bir yazıyı “skandal bir yazı” olarak takdim ediyor; bakın ne diyor:

“MEB ile imzaladığı, ‘Değerler Eğitimi ve Sosyal Kültürel Etkinlikler’ protokolü ile ‘Milli, manevi, ahlâkî, insani ve kültürel değerlerin kazandırılması’ amacıyla okullara giren TÜGVA bir skandala daha imza attı. Vakfın, aylık yayımlanan ‘Fikirname’ isimli dergisinde yer alan ‘Karşı Cins Rehberi’ başlıklı yazıda, ‘Müslüman öğrencilerin fakültelerde dikkat etmesi gereken noktalar’ sıralandı. Karşı cins ile kurulan ilişkinin, ‘zina’ şeklinde değerlendirildiği yazıda, ‘Zinaya götürecek tüm fiiller tehlikeli ve zinaya çeken sebepler olarak haramdır’ denildi.” 

Yazının devamını da ele alacağım, bu yazıda ise yukarıya aldığım takdimi irdeleyeceğim.Bir sol sitede konu takdim edilirken “AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal’in yüksek istişâre kurulu üyesi olduğu TÜGVA adlı yandaş ve gerici derneğin yayımladığı Fikirname adlı dergi” ifadesi kullanılıyor. Allah bunlara fırsat vermesin, ellerine imkân ve iktidar geçtiğinde fikir ve inanç hürriyetine nasıl darbe vuracakları hallerinden ve kâllerinden (sözlerinden) belli. Bunlara göre kendilerinden başka “yandaş ve gerici” derneklere hayat hakkı yoktur.

Bir zamanlar TÜRGEV’e de taktılar, Sayın Erdoğan ailesinin fedâkâr insanları, zevkusefa peşinde koşmak yerine millet ve memlekete hizmet eden STK’larda yer alınca, iktidara ve İslâm’a yan bakanların bozuk dengeleri daha da bozuluyor, ne yapacaklarını, ne diyeceklerini bilemez hale geliyor ve saçmalıyorlar.

#Fatma Barbarosoğlu
#Özlem Albayrak
#Hasan Öztürk
#Kemal Öztürk
#Hayrettin Karaman
6 yıl önce