|

Koalisyon mu seçim mi

YSK'nın kesin sonuçlarını 18-19 Haziran'da açıklaması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümeti kurması için görevi ilk olarak AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'na verecek. Davutoğlu koalisyonu kuramazsa bu görev CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun olacak. Erdoğan’ın Bahçeli ve Demirtaş’a görev vermesi beklenmiyor. Yeni hükümetin 45 gün içinde kurulması gerekiyor. Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Türkiye Kasım ayında sandığa gidecek.

Yeni Şafak ve
13:41 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 16:14 - 16/06/2015 Salı
Yeni Şafak

YSK'nın, sonuçlara yapılan itirazlarla ilgili sürecin tamamlanmasının ardından seçim sonuçlarını, 18 veya 19 Haziran'da ilan edeceği tahmin ediliyor. Buna göre, TBMM Genel Kurulu'nun, yemin töreni için 23 ya da 24 Haziran'da toplanması bekleniyor.



TBMM Genel Kurulu, kesin sonuçların yayınlanmasını takip eden 5. gün saat 15.00'de toplanacak, bu ilk birleşimde milletvekilleri yemin edecek.



TBMM Başkanı'nın seçilmesi


TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin yemin etmesi ardından, TBMM'nin 26. Başkanı'nın seçimi için takvim de işlemeye başlayacak. Milletvekili yemin töreninden sonra, ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek. Buna göre, Meclis Başkanı, 29 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında seçilecek.



Hükümet kurma çalışmaları


Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Meclis'te en fazla sandalyeye sahip parti olan AK Parti'nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na 63. Hükümeti kurma yetkisi vermesinin ardından, yeni hükümetin 45 gün içinde kurması gerekiyor. 7 Haziran'da gerçekleştirilen seçimlerde AK Parti'nin 276 milletvekiline ulaşamaması nedeniyle, yeni hükümeti kurmak için CHP, MHP ve HDP ile görüşmeler yapacak. AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'nun hükümeti kuramaması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerde ikinci parti olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu hükümet kurmakla görevlendirecek. Kılıçdaroğlu'nun da hükümeti kuramaması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü bir görevlendirme yapmayacağı düşünülüyor.



Hükümet için güvenoyu aranacak


Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen milletvekili, 45 gün içinde yeni oluşturacağı kabine üyelerini Cumhurbaşkanı'na sunduktan sonra, belirlenecek bir günde TBMM Genel Kurulu'nda, oluşturulan hükümet için güvenoyu aranacak. Yeni hükümet, Genel Kurul'da güvenoyu alması durumunda da yeni programını açıklayacak ve güven oylaması yapılacak.



Güvenoylaması yapıldıktan sonra, Meclis'in tatile girmesine ilişkin Danışma Kurulu önerisi okunacak ve Meclis tatile girecek.



Yeniden seçim


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevlendirdiği milletvekillerinin 45 gün içinde hükümeti kuramaması halinde Cumhurbaşkanı TBMM Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Yenilenme kararı, TBMM tarafından verilmişse, Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenilenme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde, bu kararın verildiği günden sonra gelen 90. Günü takip eden ilk Pazar günü oy veriliyor.



Seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı, geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarının, TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından oranlarına göre alınması öngörülüyor.




#Seçim
#seçim 2015
#genel seçim
#koalisyon
#erken seçim
9 yıl önce