|

Tez için örnek aldılar: Sudan bakın ne çıktı

Elazığ'ın merkeze bağlı Yurtbaşı beldesindeki su kuyularından, üniversitede tez çalışması için alınan su örnekleri arsenikli çıkınca kuyuların kapatılması gündeme geldi.

Yeni Şafak
11:05 - 10/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:10 - 10/11/2016 Perşembe
DHA
Üniversite tezi için alınan su örnekleri arsenikli çıktı.
Üniversite tezi için alınan su örnekleri arsenikli çıktı.

Elazığ'ın merkez Yurtbaşı beldesinde bulunan su kuyularındaki arsenik oranının Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği verilerin çok üzerinde çıkması üzerine, Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şaşmaz, kullanılan mevcut su kuyularının acilen kapatılması gerektiğini söyledi.


Prof. Dr. Şaşmaz, tez konusu için Yurtbaşı'nda bulunan kuyularından alınan örneklerin analizi için Kanada'ya göndermesi üzerine bu gerçeğin ortaya çıktığını belirterek, "Belde içerisinde bulunan yaklaşık 40 kuyunun 29'unda arsenik oranı yüksek çıktı. Bu kuyuların bir diğer özelliği de yüksek oranda gaz içermesi. Bu gazları hem tattığınızda kokusuyla hem de kokladığınızda bu gazı rahatlıkla hissedebiliyorsunuz ve ağzınızda acı bir tat bırakmaktadır. Bu kuyuların sağlık açısından kullanılmaması gerekir. İçme suyu ve sulama suyu olarak ta kullanılmaması gerekir dedi. Yurbaşı Belediye Başkanı Mustafa Ergin ise, belediyeye ait 4 kuyunun arsenik çıktığı için kapattıklarını ifade ederek, Yazıkonak mevkisinde açtığımız kuyu ile beldenin su ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Elazığ'ın içme suyunu karşılayacak olan Hamzabey barajının tamamlanması ile beldenin de su ihtiyacı bu hattan sağlanacak" dedi.

#Arsenik
#Elazığ
#Ahmet Şaşmaz
7 yıl önce