|

Tiyatro bağımsızlık festival bağımlılık yapar

Tiyatroseverler sıkı durun.... 2017'den itibaren her yıl düzenlenecek İstanbul Tiyatro Festivali programı belli oldu. "Tiyatro bağımsızlık yapar" sloganıyla yola çıkan festival 19 oyuna ev sahipliği yapacak. En büyük favori ise Alman yönetmen Thomas Ostermeier imzalı III. Richard!

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/10/2017 Pazar
Güncelleme: 00:50 - 1/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
Tiyatro bağımsızlık festival bağımlılık yapar
Tiyatro bağımsızlık festival bağımlılık yapar

İstanbul Bienali, Contemporary İstanbul, Filmekimi derken malumuz yeni sezon bir hayli hareketli başladı. Plastik sanatlar, sinema, müzik derken tiyatro da yeni sezona dopdolu başlıyor! Devlet ve Şehir Tiyatroları yeni sezon repertuvarlarını açıkladı. Özel tiyatroların programı da aşağı yukarı belli oldu. Tiyatronun yeni sürprizi ise tartışmasız 21. İstanbul Tiyatro Festivali.

15 YILDIR İKİ YILDA BİR DÜZENLENİYORDU

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 1989'den beri düzenleniyor İstanbul Tiyatro Festivali. Sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin en büyük tiyatro festivali. 2002 yılından beri iki yılda bir Mayıs ayında düzenlenen festival bu yıl tiyatroseverleri sevindirdi ve yıllık seyrine geri döndü. Festival mevsimi de değişerek program Kasım ayına alındı. Bu yıl 21'inci kez seyirciyle buluşacak festival 13-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Ulusal ve uluslararası, klasik ve çağdaş yorumları izleyiciyle buluşturacak festivalin yeni dönem rotası merakla bekleniyordu. Leman Yılmaz direktörlüğündeki ekip bu yıla toplam 19 oyundan oluşan bir akış hazırladı.


III.RICHARD HEYECANI!

Yabancı oyun sayısı biraz az olsa da seyirciyi ihya edecek bir oyun programdan göz kırptı! Alman yönetmen Thoma Ostermeier, Shakespeare'in başyapıtlarından III. Richard yorumuyla festivale damga vuracak. Tiyatroseverlerde ayrı bir yeri olan Ostermeier daha önceki festivallerde Hamlet ve Bir Halk Düşmanı ile yer almıştı. Seyircinin 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenen Hamlet’teki performansıyla hatırlayacağı Lars Eidinger de III. Richard karakteriyle yine Ostermier ile birlikte çalışacak ve izleyenleri büyüleyecek. Oyunun tanıtım videosu şimdiden tüyleri diken diken ediyor, nasıl bir şaheser izleyeceğimiz konusunda ipuçları veriyor.

"Zululuzu" ile geçen festivalde de karşımıza çıkan Pedro Penim, 2017’den başlayarak bir melankoli atlasının kılavuzluğunda zamanda yolculuğa çıkaran performansı Önce ile sahne alacak. Lübnan asıllı Kanadalı oyun yazarı ve yönetmen Wajdi Mouawad’ın hem yazıp hem yönettiği hem de oynadığı, Mouawad’ın kişisel arayışına dair duygu yüklü bir oyun olan "Yalnız" programda yer alıyor.

MARTI, BİLİŞ'E KAVUŞTU!

Festivade yer alacak yerli yapımlar arasında Serdar Biliş imzalı Martı öne çıkıyor. Çehov'un Martı'sı geçen sezon programında İBB Şehir Tiyatroları yapımı olarak yer almış fakat daha sonra oyunu Yıldırım Fikret Urağ'ın yöneteceği açıklanmıştı. Biliş şimdi, yarım kalan oyun serüvenini tamamlayarak yeniden seyirciyle buluşacak. Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği öteki olmak, göçmenlik ve iletişim meseleleri çevresinde kurguladığı oyunu Yuva, Semaver Kumpanya’dan yönetmen Volkan M. Sarıöz’ün rejisiyle Herman Koch’un aynı adlı romanından uyarlanan Akşam Yemeği, Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndan Ceren Ercan’ın yazdığı ve Yelda Baskın’ın yönettiği Seni Seviyorum Türkiye ve Shakespeare ile oyunlar oynamayı seven Kemal Aydoğan’ın yönetiminde Fırtına gibi oyunlar öne çıkıyor. Festival oyunları ve programı hakkında detaylı bilgi: tiyatro.iksv.org adresinde!

#Thomas Ostermeier
#Afiş
#Tiyatro
7 yıl önce