|

Hacı Murad-ı Veli'nin türbesine ziyaretçi akını

Anadolu'nun islamiyetle tanışmasında önemli katkısıyla bilinen ve bölgenin 4 büyük velisinden biri kabul edilen Hacı Murad-ı Veli'nin Seydi köyündeki türbesi, Ramazanda yoğun ilgi görüyor

Yeni Şafak
12:12 - 8/07/2014 Salı
Güncelleme: 09:20 - 8/07/2014 Salı
AA
Hacı Murad-ı Veli'nin türbesine ziyaretçi akını
Hacı Murad-ı Veli'nin türbesine ziyaretçi akını

Anadolu'nun İslamiyetle tanışması ve Türkleştirilmesinde önemli katkısıyla bilinen Hacı Murad-ı Veli'nin Eldivan ilçesindeki türbesi, ramazanda vatandaşların akınına uğruyor.



Ramazan dolayısıyla Eldivan ilçesine gelen vatandaşlar, Hacı Murad-ı Veli'nin Seydi köyündeki türbesine yoğun ilgi gösteriyor.



Bölgede 4 veliden biri olarak kabul edilen Hacı Murad-ı Veli'nin hayatına ilişkin açıklama yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münir Cerrahoğlu, Seydi köyündeki türbenin Anadolu tarihinde önemli konuma sahip olduğunu söyledi.



Hacı Murad-ı Veli'nin, Horasan'dan Anadolu'ya gelen Aliyyül Büka'nın oğlu olduğunu belirten Cerrahoğlu, "Aliyyül Büka, önce Hicaz'a, sonra Şam'a, oradan Urfa, Tosya, Kastamonu çevresi ve daha sonra Çankırı'ya yerleşmiştir. Hacı Murad-ı Veli'nin doğum tarihi kesin olmamakla birlikte 1117, ölüm tarihi ise 1207 kabul edilir. Bu tarih aralığına baktığımızda Hacı Murad-ı Veli, 90 yıl yaşamış 'Anadolu ereni' olarak karşımıza çıkar" diye konuştu.



Cerrahoğlu, Anadolu'nun İslamiyet'le tanışmasında Hacı Murad-ı Veli'nin büyük katkısının olduğunu anlatarak, "Hacı Murad-ı Veli Hazretleri, Anadolu'nun İslamlaşması, Türkleşmesi ve bu coğrafyanın Müslümanlaşması konusunda önemli katkıları olan 40 bin Horasan ereninden birisi kabul edilmektedir. Özellikle Çankırı ve çevresinin Müslümanlaşmasında büyük katkıları olmuştur" dedi.



Dört Veli'den biri


Cerrahoğlu, Hacı Murad-ı Veli'nin diğer büyük veliler Hacı Bektaşi Veli, Şeyh Şaban-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli kadar tanınmadığını dile getirerek, bunun kendisi hakkında yazılı kaynak olmamasından kaynaklandığını anlattı.



Kendisinden günümüze ulaşan şiir, nesir ya da nutuktan oluşan herhangi bir eserinin bulunmadığını ifade eden Cerrahoğlu, "Diğer konu ise herhangi bir tarikat silsilesinin içinde yer almamasından kaynaklanmaktadır çünkü yaşadığı dönemde tarikatlar, Anadolu'da henüz tam kurumsallaşmış kimliğe sahip değildi" şeklinde konuştu.



Cerrahoğlu, Hacı Murad-ı Veli'nin her kesimi kucakladığını ifade ederek, bunun engin hoşgörüsünden kaynaklandığını söyledi.


   

#ramazan
#hacı murad veli türbesi
#çankırı
# Yrd. Doç. Dr. Münir Cerrahoğlu
10 yıl önce