|

Tüm dünya peşinde sadece Türkiye'de var

İlk olarak 19. yüzyılda keşfedilen Diaspor Kristali, elmastan bin kat daha nadir bulunuyor ve sadece Türkiye'den çıkıyor. 1800'lü yıllarda keşfedilen taş, birçok ünlü ismin takılarında kullanılıyor.

Yeni Şafak
10:18 - 16/02/2016 Salı
Güncelleme: 10:51 - 16/02/2016 Salı
Diğer

Yıllarca toprak altında kendini fark ettirmeden yatan bir cevher... Elmastan bin kat daha nadir bulunuyor ve üzerinde yaşadığımız toprakların altında yıllardır uyuyor, uyuyordu... Ancak girişimci Murat Akgün Diaspor Kristali'ni tüketicilerle tanıştırdı. Akgün, taşın dünyadaki tek madeninin işletmecisi. Bu değerli taş şimdi Hollywood ünlülerinin takılarında kullanılıyor.





Sadece Türkiye'den çıkıyor


Diaspor hakkında Hürriyet'e bilgi veren Akgün, "Bildiğim kadarıyla ilk olarak 1800'lü yıllarda Rusya ve Pennsylvania'da keşfedildi. Ama bunlar hep opak yani arkasını göremediğiniz kristaller oluyor. Ancak ilk defa 'Gem Quailty' yani mücevher kalitesinde olan ve renk değiştiren taş sadece Türkiye'den çıkıyor. 70'li senelerde Etibank'ın açtığı bir alüminyum madeninde rastlanmaya başlıyor. Ama dünyada 1990'lı senelerde duyuluyor. Buradan Etibank çalışanlarının veya oradaki köylülerin yasadışı yollarla elde ettiği taşlarla bir şekilde alıcı buluyor. Bölgeye gelen turistlere satılıyor. Konu ile ilgili bazı profesörlere veriliyor. Onlar da yurtdışına yolluyorlar. 1990'lı senelerde GIA (Gemological Institute of America) bu konuda dünyada söz sahibi olan kuruluş, bunu bir makalede yayınlıyor. Bu şekilde Diaspor kristalinden tüm dünyanın haberi oluyor" diye konuştu.






#maden
#Diaspor Kristali
8 yıl önce