|

Uğur Mumcu katledilişinin 26'ıncı yılında anılıyor

Gazeteci Uğur Mumcu, 26 yıl önce bugün aracına yerleştirilen bombalı suikast sonucu hayatını kaybetti. Türkiye'yi 28 Şubat’a götürecek toplum mühendisliğinin parçası olarak görülen Uğur Mumcu suikastinin failleri aradan çeyrek asır geçmesine rağmen belirlenemedi.

Yeni Şafak
12:19 - 24/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 13:55 - 24/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Gazeteci Uğur Mumcu için suikaste uğrayarak hayata veda edişinin 25'inci yılında Türkiye genelinde anma etkinlikleri düzenleniyor.
Gazeteci Uğur Mumcu için suikaste uğrayarak hayata veda edişinin 25'inci yılında Türkiye genelinde anma etkinlikleri düzenleniyor.

24 Ocak 1993 yılı. Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, Ankara Karlı Sokak’taki evinden çıktı. Mumcu 06 YR 245 plakalı aracına yerleştirilen bomba düzeneğinin patlatılması sonu hayatını kaybetti.

Bundan sadece 3 gün önce 21 Ocak 1993 Perşembe günü Uğur Mumcu ve Cüneyt Arcayürek Ankara’dan İstanbul’a gelmişlerdi. Cağaloğlu’nda İlhan Selçuk ve diğer yönetici arkadaşlarla birlikte oturdu. O gün Mumcu; ““İlhan Ağabey seni ve beni öldürecekler” şeklinde konuştu.

Üzerinden 26 yıl geçen hain saldırı hala aydınlanabilmiş, failleri yakalanabilmiş değil.


Mumcu suikastı, ülkeyi 28 Şubat’a götürecek toplum mühendisliğinin parçasıydı.

Öğrenciliği döneminde 'Yol Dergisi'nde yazmaya başlayan Mumcu, bir yazısında kullandığı 'Ordu uyanık olmalı' cümlesi sebebiyle orduya hakaret etmekten gözaltına alındı, 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak karar Yargıtay'ca bozuldu ve serbest bırakıldı.

Orduya hakaret davasının üzerinden cezaevi ile tanıştığı için, Uğur Mumcu 'sakıncalı' olarak fişlenmişti, ve askerliğini er olarak yaptı.

Ağca ile görüşen ilk gazeteci

Mumcu aynı zamanda 1981 yılında Vatikan'da Papa 2'inci John Paul'e düzenlediği suikast girişimi ardından Roma'da tutuklu olan ve yargılanan Mehmet Ali Ağca'yı gören ilk gazeteci.


PKK-MOSSAD ilişkisini araştırdı

Uğur Mumcu öldürülmeden 17 gün önce kaleme aldığı köşe yazısında PKK – Barzani – MOSSAD ilişkisini ifşa etmişti. Mumcu, Londra ve Sydney'de yayınlanan "Israel 's Secret Wars-A History of Israel's Intelligence Services" isimli kitaba dayandırdığı yazısında Mossad’ın PKK’ya 50 milyon dolar para verdiğini yazdı. İddiaya göre Mumcu bu yazının yayınlanmasından sonra İsrail Büyükelçiliğine çağrıldı ve görüşme sırasında tehdit edildi.

Mumcu’ya ait kitaplardan bazıları ise şöyle;

  • Suçlular ve güçlüler
  • Söz meclisten içeri
  • Büyüklerimiz

Uğur Mumcu’nun ölümünden sonra; Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’in uçağı düştü, Behçet Cantürk, Savaş Buldan ve daha pek çok Kürt işadamı ile avukat Medet Serhat, Hiram Abas, Cem Ersever, Yusuf Ekinci, Ahmet Taner Kışlalı katledildi, çok sayıda faili meçhul cinayet işlendi, kanlı Sivas katliamı ve Gazi Mahallesi olayları yaşandı.


Yedi yıl sonra yine aynı gün yani 24 Ocak’ta emniyet müdürü Gaffar Okkan, Diyarbakır’ın en kalabalık caddesinde korumalarıyla birlikte öldürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteci Uğur Mumcu'nun evinin önünde katledildiğini hatırlatarak, bu saldırının hemen ardından belli kesimlerin töhmet altında bırakıldığını kaydetti. "Adres saptırıldı, maalesef dosya, bir çok soru işaretine mahal bırakacak şekilde kapatıldı. Azmettirenler ortaya çıkarılamadı" diyen Erdoğan, aynı durumun Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Necip Hablemitoğlu ve Abdi İpekçi için de geçerli olduğunu aktardı.


Umut davası

Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı'nın öldürülmesinin de arasında bulunduğu birçok olayı kapsayan Umut Davası (Uğur Mumcu Uzun Takip) adı altında görüldü.

Operasyon çerçevesinde birçok insan yakalandı. Kimisi masum olduğunu söyledi, kimisi de poliste-savcılıkta ikrarda bulundu, Pişmanlık Yasası'ndan faydalanmak istedi. Mahkeme safhasındaysa emniyette işkence altında ifade verdiklerini, suçsuz olduklarını ve olaylarla hiçbir bağlantılarının olmadığını söylediler.

#Uğur Mumcu
#Suikast
#Ankara
5 yıl önce