|

Validen çağrı: Geri dönün!

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla Edirne’ye gelen binlerce Suriyeli otoban kenarında geceyi geçirdi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin göçmenlere 3 gün süre tanıdıklarını, geri dönmeleri için ikna çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:13 - 16/09/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerden yaklaşık 2 bini, önceki geceden itibaren Yunanistan'ın sınırı açacağı söylentisiyle Edirne'ye akın etti. Kent merkezine giren grubu polis ekiplerince İlhan Koman Parkı'nda toplanırken, otobandan yürüyenler ise Edirne gişelerine 1 kilometre kala durduruldu. Kente girişlerine izin verilmeyen Suriyeliler TEM otobanı kenarındaki yüksek bir tepeye kamp kurdu.



İHTİYAÇLARI GİDERİLDİ


Geceyi arazide, yardım kuruluşlarının dağıttığı battaniyelere sarılarak geçiren sığınmacılara, sabah İHH ekipleri tarafından çay ve simit dağıtıldı. Sığınmacılar kahvaltılarını yaptıktan sonra gruplar halinde bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu. Kente giremeyen ve geceyi arazide geçiren sığınmacılardan özellikle çocukları bulunanlar, soğuk nedeniyle zor saatler yaşadı. Bu ailelerden 3'ü jandarmadan yardım isteyerek İstanbul'a gitmek istediklerini belirtti. Ekipler, 20 kişilik grubun İstanbul'a gitmesini sağladı.



DÖNMEK ZORUNDALAR


Sınırı geçmek isteyen Suriyelilere izin verilmeyeceğini söyleyen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, mültecilere 3 gün süre verdiklerini bu süre içerisinde geri dönmeleri gerektiğini açıkladı. Mültecilerin temsilcileriyle görüştüğünü ve ikna etmeye çalıştığını anlatan Vali Şahin, “Geçen Perşembe gününden bu güne kadar 8 bine yakın mülteci Edirne'ye akın etti. Bunlardan 7 bin kadarını ikna ederek geri gönderdik. Son gelen yaklaşık 2 bin kişilik grup gitmemek için ısrar ediyor. İkna çabalarımızdan bir sonuç alamadık. Liderleriyle ben bizzat görüştüm ama Yunanistan'a geçerek Avrupa ülkelerine gitmek istediklerini söylediler. Ben de 2-3 gün misafirimiz olun daha sonra geri gitmek zorunda kalacaksınız dedim. Memleketlerine ya da kamplara göndermek istiyoruz. Kesin olarak burada kalmayacaklar. Yunanistan ve Bulgaristan sınırına da yaklaştırılmayacaklardır. Mültecilere 15 kilometrelik sınır hattı yasak bölgedir” dedi.



Otogardan dönüşler başladı




Büyük İstanbul Otogarı'nda bekleyişlerini devam ettiren göçmenlerin de ikna edilip yaşadıkları şehirlere ve kamplara geri gönderilmeleri için çalışmalar devam ediyor. Yapılan çalışmalar sonucunda İstanbul Valliliği, kente gelen bin 200 Suriyeli sığınmacıdan 500'ünün bulundukları kampa ve şehre döndüğünü açıkladı. Otogarda gecelemek zorunda kalan göçmenler için sivil toplum kuruluşları ve Kızılay yardımlar yaptı.



Denizi tekrar deneyemeyiz


Büyük İstanbul Otogarı'nda Edirne'ye gitmek için bekleyen sığınmacılardan 70 yaşındaki Reşit Şarmu, daha evvel iki kez deniz yolunu kullanarak Avrupa'ya geçmeye çalıştığını söyledi. Şarmu, “İki defa ölümden kurtuldum. Deniz yoluyla Yunanistan'a gitmeye çalıştım. Bizi denizden çıkarttılar, arkadaşlarımız boğuldu. Üç gün evvel güneydeydim. Türk güvenlik görevlileri bizi kurtardı, 28 kişi boğuldu. Karım da ben de hastayım. İki senedir İstanbul'dayım. Oğlum 8 aydır Almanya'da. İspanya üzerinden gitti onlar. Deniz yoluyla gitmek için paramız kalmadı, denizi tekrar deneyemeyiz artık. Başımızın çaresine bakacağız. Buradan gidemezsek ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Suriye'ye geri dönemeyiz” diye konuştu.



800 göçmen açlık grevinde




Yunanistan'a geçmek için Edirne'ye gelen ancak geçişlerine izin verilmeyen sığınmacılardan yaklaşık 800 kişilik grup, açlık grevi başlattıklarını açıkladı. Kadın ve çocuklar açlık grevine katılmayacak. Grup sözcüleri , “ Biz zaten ölümü göze aldık. Yunanistan sınırına gidişimize izin verilinceye kadar açlık grevi yapacağız” dediler. Yunanistan sınırına gönderilmemelerini gerekçe göstererek kendilerine verilen kumanyaları almayan sığınmacılar, ''Avrupa, Avrupa, Erdoğan, Erdoğan,'' şeklinde sloganlar atarak açlık grevine başladıklarını duyurdu. Yaklaşık 800 kişilik grup adına konuşan Ahmed Ellatif, Yunanistan'a gidene kadar açlık grevini sürdüreceklerini söyledi. Çocuklar dahil hiç kimsenin yemek ve su tüketmeyeceğini dile getiren Ellatif, zor durumda olduklarını sözlerine ekledi.



15 KİŞİ TEDAVİ EDİLDİ


Öte yandan otoban, otogar ve parkta sabahlayan Suriyelilerden 15'i rahatsızlandı. Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ambulanslarla Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen aralarında 4 günlük bebeğinde olduğu mülteciler tedavilerinin ardından yeniden kaldıkları alanlara götürüldü.


#sığınmacılar
#mülteciler
#Büyük İstanbul Otogarı
9 yıl önce