|

Van'da tarımsal destek ve kırsal kalkınmaya 17 milyon lira harcandı

Van Büyükşehir Belediyesince, 2017 yılında 13 ilçede tarımsal destek ve kırsal kalkınmaya 17 milyon lira ödendi.

Yeni Şafak
21:29 - 2/02/2018 Cuma
Güncelleme: 21:44 - 2/02/2018 Cuma
AA
İl genelinde Tarımsal Daire Başkanlığınca sulama kanalları, göletler, hayvan içme suyu sıvatları, sondaj çalışmaları, yeni boru hatları ve koyun banyolukları tamamlanarak çiftçinin kullanımına sunulduğu kaydedildi.
İl genelinde Tarımsal Daire Başkanlığınca sulama kanalları, göletler, hayvan içme suyu sıvatları, sondaj çalışmaları, yeni boru hatları ve koyun banyolukları tamamlanarak çiftçinin kullanımına sunulduğu kaydedildi.

İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlendirme yapılan Van Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl 13 ilçede tarımsal destek ve kırsal kalkınmaya 17 milyon lira harcayarak, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, belediyenin kentin tarım ve hayvancılıkta hak ettiği noktaya gelmesi için geçen sene yoğun mesai harcadığı belirtildi.

Açıklamada, kırsal kalkınmayı destekleme, hayvansal ve bitkisel üretimi geliştirme, kırsaldan kente insan göçünün azaltılması, bölge ile ülke ekonomisine katkı sunmak amacıyla 2017'de tarımsal hizmet atağı gerçekleştirildiği vurgulandı.

İl genelinde Tarımsal Daire Başkanlığınca sulama kanalları, göletler, hayvan içme suyu sıvatları, sondaj çalışmaları, yeni boru hatları ve koyun banyolukları tamamlanarak çiftçinin kullanımına sunulduğu kaydedildi.

Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Murat Zorluoğlu'nun KHK ile görevlendirilmesinin ardından yapılan çalışmaların hız kazandığı ifade edilen açıklamada, kentin tarımsal hizmet anlamında altın bir yılı geride bıraktığı bildirildi.

Sulama tesislerine 4 milyon 725 bin lira

Açıklamada, çiftçilerin kendi gayretleriyle yaptıkları toprak kanallarda suyun büyük oranda kaybolması nedeniyle sulama sezonunda yaşanılan sıkıntıların giderilmesi için yeni beton kanal ve sanat yapılarının oluşturulduğu belirtildi.

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığınca söz konusu çalışmalar için 4 milyon 725 bin lira harcandığı, 30 mahallede 94 bin 300 metre kapalı-açık havuz sistemli sulama tesislerinin tamamlanarak çiftçinin kullanımına sunulduğu aktarıldı.

Sıvatlar çiftçilerin ayağına götürüldü

Kırsalda hayvancılığın gelişimini sağlamak, büyük ve küçükbaş hayvanların temiz içme suyuna ulaşmasını temin etmek amacıyla Büyükşehir Belediyesince il genelinde kırsalda bulunan 317 mahallede 2 bin 660 demir ve beton sıvat kurulumu yapıldığı aktarılan açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Uzun yıllar su sıkıntısı nedeniyle hayvancılığın gerilediğini söyleyen çiftçiler temiz içme suyunun yayla alanlarına kadar gelmesinin sevincini yaşarken sıvatların hizmet vermeye başlaması ile emek ve zaman kaybının önüne geçileceği ve hayvancılık faaliyetlerinin artacağı öngörüldü."

Suyu olmayan mahallelerde sondaj çalışması

Kırsal kalkınmayı destekleme, bölgede hayvansal ve bitkisel üretimi geliştirme, kırsaldan kente insan göçünün azalması ile bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla hayvan içme suyunun bulunmadığı kırsal mahallelerde sondaj çalışması yapıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bu kapsamda Başkale-Böğrüpek, Gürpınar-Parmakkapı-Erkaldı, İpekyolu-Yatıksırt, Çaldıran-Altıyol-Umuttepe mahalle meralarında yapılan sondaj çalışması ile çiftçiler suya kavuştu. Toplam 1 milyon 10 bin liraya mal olan sondaj çalışmalarının yanında sıvatlar, göletler ve fidanlık alanları da oluşturularak çiftçilerin kullanımına sunuldu. Sondaj çalışmaları 2018 yılında da devam edecek."

Kırsal mahallelerdeki toprak-beton sulama kanalları ile göletlerin içine dolan ve su kaybına neden olan sediment ve balçıkların iş makinaları ile temizlenerek çiftçinin en yüksek oranda kanallardan faydalanmasının sağlandığı belirtilen açıklamada, bu kapsamda 2017'de 307 mahallede 3 milyon 965 bin lira bedelle toplam bin 320 kilometre kanal ve 361 göletin temizliğinin yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, çiftçilerin talepleri doğrultusunda, sulama kanallarında ve arazi yollarında kullanılmak üzere 155 mahallede farklı ebatlarda toplam 13 bin metre korige boru döşendiğine, çalışma için 800 bin lira harcama yapıldığına işaret edildi.

Mobil koyun banyoluğu 

Küçükbaş hayvan ölümlerine yol açan parazit ve hastalıkları ortadan kaldırmak için 90 bin lira bedelle 5 mobil koyun banyoluğu alındığı ifade edilen açıklamada, "Hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemek anlamında büyük önem taşıyan banyoluklardan yararlanan çiftçilere parazit temizliği için kullanılan ilaçlarda ücretsiz olarak verildi. Muhtarların taleplerine göre banyoluklar tüm ilçelere taşınarak çiftçilerin en yüksek oranda faydalanması sağlandı." değerlendirmesi yapıldı.

#KHK
#Murat Zorluoğlu
#Van
#Van Büyükşehir Belediyesi
6 yıl önce