|

Vanlı kadınlara imkan verilirse

Van’da İpekyolu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde kurs gören kadınlar, maddi imkansızlıklara rağmen deri sanatını ayağa kaldırıyor. İlk etapta deriyi kendisinin aldığını belirten El Sanatları Hocası Zehra Çakay, “Öğrencilerimiz ürettiklerinden elde edecekleri gelirle kendilerine deri alacaklar” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 11/11/2018 Pazar
Güncelleme: 03:16 - 11/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Kadınlar, maddi imkansızlıklara rağmen deri sanatını ayağa kaldırıyor
Kadınlar, maddi imkansızlıklara rağmen deri sanatını ayağa kaldırıyor

Van’ın İpekyolu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde kurs gören kadınlar, deri sanatını yaşatmaya çalışıyor. İpekyolu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan dericilik kursuna kadınlar büyük ilgi duyuyor. Kursta bir yandan meslek öğrenen kadınlar bir yandan da aile bütçelerine katkı sağlıyor. İlk defa bu yıl tarihi çok eski olan dericilik sanatını atölyede uygulamaya çalıştıklarını ifade eden İpekyolu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü El Sanatları Hocası Zehra Çakay, bu sanatı geleceğe taşımak istediklerini söyledi.

KALICI ATÖLYE İHTİYACI

Kursta çanta başta olmak üzere birçok aksesuar yaptıklarını belirten Çakay, “Çanta, cüzdan, takı ve giyim olmak üzere çeşitli aksesuarlar yapıyoruz. Burada öğrencilerimiz çiziminden tasarlama aşamasına kadar bütün alanları dikkatli bir şekilde çalışarak ürünü ortaya çıkarıyor. Hedefimiz, öğrencilerimizle beraber burada bir deri atölyesini kalıcı hale getirip, üretim yapmak ve istihdama yönelik bir planlama düşünüyoruz” dedi.


İMECE USULÜ ÇALIŞMA

Deriyi Ankara, İstanbul ve İzmir’den aldıklarını da sözlerine ekleyen Çakay şöyle konuştu;“Bu sene ilk olarak Ankara’dan deri getirttik. Bu deriyi ilk etapta kendim aldım ve öğrencilerim arasında paylaştırdım. Biz imece usulü çalışıyoruz. Dayanışma var aramızda. Hepsine gerekli olacak şekilde bir deri parçası verdim ve bu deri parçasından kimi kursiyer çanta yaptı, kimisi takı yaptı kimi de yelek yaptı. Bu şekilde bu ürünler çıktı, ama bundan sonra öğrencilerimiz bu yaptıklarını pazarlayarak buradan gelecek gelirle kendilerine deriler alacaklar.”

  • ‘KENDİMİ DERİDE BULDUM’
  • Özlem Zorkul isimli kursiyer de, “Buraya geldiğim zaman yapamayacağımı düşündüm, ama deriyi işledikçe güvenim arttı. Bu işi ilerletmek istiyorum. Bize bu konuda maddi destek sağlansa çok mutlu oluruz” ifadelerini kullandı. Filiz Dursun isimli kursiyer de daha önce evde boş boş oturduğunu belirterek, çok mutlu olduğunu söyledi.

BELEDİYE DESTEK VERECEK

İpekyolu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zafer Kayakeser, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk’ün gereken noktada yardımcı olacağını ifade ederek, kendilerine teşekkür etti. İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer de, “Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslar ile gençlerimiz, kadınlarımız bir yandan meslek öğreniyorlar bir yandan da aile bütçelerine katkı sağlıyorlar” şeklinde konuştu.

#Van
#Kadın
5 yıl önce