|

Yeni anayasadan kaçış yok

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, başkanlık sisteminin şahıslar üzerinden tartışılmasını doğru bulmadığını ifade ederek, bunun bir sistem tartışması olduğuna işaret etti. Kurtulmuş, “Türkiye’nin anayasal reformdan kaçma lüksü yok” dedi

Yeni Şafak
04:00 - 6/02/2015 Cuma
Güncelleme: 22:47 - 5/02/2015 Perşembe
Diğer
Gazetelerin Ankara Temsilcileri ile biraraya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkanlık sisteminin şahıslar üzerinden tartışılmasının doğru olmadığını belirten Kurtulmuş, “Bu bir sistem tartışmasıdır. Siyasal sistem içerisinde dört alanın güçlendirilmesi lazım. Bunlar; parlamento, milletvekilleri, yürütme, toplum” dedi. Türkiye’de siyasi partiler yasasının, Meclis iç tüzüğünün de güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, “Hızlı, güçlü, karar alabilen başkanlık sistemini tartışmamız lazım” açıklaması yaptı. 

OSMANLI’DAN ‘GANAYİM’ 

Kamuda referandumun gerekli olduğuna işaret eden Kurtulmuş, ABD’nin Osmanlı’dan aldığı ‘ganayim’ sistemini örnek gösterdi: “Bürokratların seçilenlerle gelip gitmesi lazım. Buna ganayim sistemi diyoruz. Bir de toplumun güçlendirilmesi lazım. Türkiye’de anayasa ideolojik devlet üzerinde inşa edildiği için parçalanmış güçler üzerine kurulu ve öyle güçlü bir cumhurbaşkanı inşa edilmiş ki her şey yapılabilir. Güçler çatışması üzerine kurulan bir yönetim sistemi ve onun üzerinde devlet adına milleti denetleyen bir cumhurbaşkanı ihale edilmiş. Ama sanki yeni tartışılıyormuş gibi bizim kozmetik değişikliklere değil, bütüncül bir anayasa referandumuna ihtiyacımız var. Burada önemli olan bir nokta ise başkanlık sistemidir.”

SİYASİ BİR KARAR DEĞİL

Bank Asya’ya devletin el koymasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soruya ise Kurtulmuş, “Uzunca bir süredir devam eden bir mesele ile karşı karşıyayız. Siyasi bir karar değildir. Ekonomi ile ilgilidir. Teknik  meseledir. TMSF, Bank Asya’dan ortaklık yapısıyla ilgili bilgi istemiş, verilmemiştir. Haksız yere el konuluyor değerlendirmesi yanlıştır” şeklinde cevap verdi.

HDP Meclis dışı da kalsa çözüm bitmez

HDP’nin Meclis’te olmasının hem çözüm süreci hem de Türkiye’nin normalleşmesi açısından önemli olduğunu kaydeden Numan Kurtulmuş, HDP’nin seçimlere parti olarak gireceğini açıklamasının da ‘yüzde 10 barajından ötürü’ onu ‘Türkiye partisi’ olmaya zorlayacağına işaret etti. Sonuçta çözüm sürecinin bir partinin değil milletin tekelinde olmasına vurgu yapan Kurtuluş, “Millet ‘bu işi çözün’ talimatını vermiştir. HDP, parlamento dışında da olsa bu talimata uyar” dedi. “HDP Meclis’e giremezse AK Parti anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde eder” şeklindeki yorum hatırlatılan Kurtulmuş, “AK Parti başka partilerin zaafı üzerinden siyaset yapmaz” değerlendirmesi yaptı. Seçimlerin ardından yeni anayasa yapmanın tek başına AK Parti’nin sorumluluğu olmadığına vurgu yapan Kurtulmuş, “AK Parti’nin CHP’nin MHP’nin ayrı ayrı anayasa teklifleri olmalı. Türkiye’nin anayasal reformdan kaçma lüksü yoktur” diye konuştu. 

#Numan Kurtulmuş
#Meclis
#TMSF
#Bank Asya
9 yıl önce