|

YÖK’ün hülleli atamaları Meclis’i harekete geçirdi

YÖK’ün hükümet ve Cumhurbaşkanı’nı by-pass edip Anayasa’ya aykırı olarak 15 yeni üniversiteye ‘tedviren’ rektör ataması kadrolaşma olarak değerlendirilirken, hükümetin üzerinde çalıştığı yeni kanunla yaşanan hukuksuzluğu gidermesi bekleniyor.

00:00 - 20/08/2006 Pazar
Güncelleme: 00:43 - 20/08/2006 Pazar
Yeni Şafak
YÖK’ün hülleli atamaları Meclis’i hare
YÖK’ün hülleli atamaları Meclis’i hare

YÖK’ün Anayasa’ya aykırı olarak 15 yeni üniversiteye yaptığı atamalar tartışılmaya devam ediyor. YÖK’ün rektör atamaları konusunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i de es geçmesi dikkat çekerken, gözler YÖK’ün rektör atamasının ardından yeni kanuni düzenleme yapılması için harekete geçen hükümete çevrildi.

Anayasa Mahkemesi’nin yeni üniversite rektörlerinin atanması konusundaki maddeyi iptal etmesinin ardından YÖK, Anayasa ve kanunlara aykırı olarak yeni üniversitelere ‘tedviren’ rektör atadı.

TARTIŞMALI REKTÖRLER

YÖK’ün, yeni üniversitelere ‘tedviren’ rektör atamadaki asıl amacınını yeni kurulan üniversitelerde kadrolaşmak olduğu belirtiliyor. Yeni kurulan üniversitelere, 28 bin 232 kadro ihdas edilirken, her yeni kurulan üniversiteye 415 adet idari kadro verildi.

YÖK’ün ‘tedviren’ atadığı rektörler, yeni üniversitelerdeki akademik ve idari kadroları da oluşturacak. Üniversitelerinde yaptığı kadrolaşmalar ile dikkat çeken 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik ve Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu gibi isimlerin yeni üniversitelere rektör atanması dikkat çekici bulundu.

Yeni kanun çıkarılacak

Hükümet, yeni üniversitelere YÖK’ün rektör atamasının ardından yeni kanuni düzenleme yapılması için harekete geçti. Hükümet, Anayasa’ya dayanarak yeni rektörlerin atanması kornusunda kanuni düzenleme yapacak.

Yapılacak kanuni düzenlemede yeni üniversite rektörlerinin atanması konusunda Bakanlar Kurulu’nun 6 isim belirlemesi, bu isimler arasında YÖK’ün seçeceği 3 isim arasından cumhurbaşkanı tarafından atanılması formülü üzerinde duruluyor.

Meclis’ten yeni rektörlerin atanmasına ilişkin kanunun çıkması halinde YÖK’ün tedviren atadığı rektörlerin görevi sona erecek.

Sezer müdahele etmeli

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, YÖK’ün yaptığı atamaların Anayasa ve kanuna aykırı olduğunu belirterek, “YÖK, Cumhurbaşkanı’nın atama yetkisini elinden aldı. Cumhurbaşkanı devreye girereke YÖK’ün rektör atayamayacağını bildirerek müdahele etmelidir. YÖK’ün bu kararı aleyhine Danıştay’da dava açılabilir. Danıştay’ın YÖK’ün kararını iptal edeceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

18 yıl önce