|

Yunan Başbakan Miçotakis: Türkiye ile en kısa sürede görüşmeye hazırız

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Doğu Akdeniz ve Ege Adaları konusunda daha önce yaptığı 'Türkiye ile masaya oturmam' açıklamalarının ardından geri adım attı. Ülkesinin deniz sınırları konusunda Türkiye ile ön görüşmelere hemen başlamaya hazır olduğunu belirten Yunana başbakan, "Türkiye'den somut adım gördüğümüz durumda istikşafi görüşmelere derhal başlamaya hazırız" ifadelerini kullandı.

13:41 - 15/09/2020 Salı
Güncelleme: 15:11 - 15/09/2020 Salı
Diğer
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri ve Ege Adaları konusunda Yunanistan ile yaşanan gerilimi azaltacak bir hamle Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'den geldi. Daha önce Türk yetkililerin birçok kez masaya çağırmasına rağmen küstah açıklamalarda bulunan Miçotakis geri adım attı.

"AB'nin jeopolitik ve stratejik çıkarları tehdit altında"

Yunan başbakan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Akdeniz'in tüm Avrupa'nın güvenliği için önemine işaret eden Miçotakis, ülkesinin bu bağlamda diyaloğa açık olduğunu söyledi. Miçotakis, "tüm Akdeniz için hassas bir dönemde" olduklarının altını çizerek Türkiye ile yaşadıkları krizde "sadece Yunanistan'ın değil, AB'nin jeopolitik ve stratejik çıkarlarının da tehdit altında olduğunu" iddia etti.


"Derhal başlamaya hazırız"

Ankara ile sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi konusuna da değinen Miçotakis, "Türkiye'den somut adım gördüğümüz durumda aramızdaki tek anlaşmazlık konusu (deniz yetki alanlarının belirlenmesi) için istikşafi görüşmelere derhal başlamaya hazırız." ifadesini kullandı.

Miçotakis "Türkiye tehdit politikasından vazgeçmeli" demişti

Geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri Jens

Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan'ın çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşme yapma kararı almıştı. Bu gelişmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan NATO açıklaması yapılmış, "Önkoşulsuz diyaloğa hazır olduğumuzu hatırlatırız" denilmişti. Ancak Miçotakis, "
Türkiye herhangi bir diyaloğa başlamadan önce tehdit politikasından vazgeçmeli"
dedi.
#Doğu akdeniz
#yunanistan
#görüşme
4 yıl önce