|

'Zemin yavaş yavaş ayağımızdan çekiliyor'

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik. Akif Emre, tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin taşınmasının 'ortak bir medeniyetin varoluş idrakini parçalayan bir darbe' olarak tanımlarken, Nedret Ersanel, Taha Kılınç, Ali Saydam ve Ayşe Böhürler da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
09:59 - 13/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 10:12 - 13/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Taha Kılınç, Akif Emre, Nedret Ersanel, Ayşe Böhürler, Ali Saydam.
Taha Kılınç, Akif Emre, Nedret Ersanel, Ayşe Böhürler, Ali Saydam.

Nedret Ersanel, Akif Emre, Taha Kılınç, Ali Saydam ve Ayşe Böhürler'in yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

'Ortak medeniyeti parçalayan darbe...'

Bir mimari değer olarak Hasankeyf'i, Zeynel Bey türbesini 'Kürt tarihi mirası' olarak sahip çıkma iddiasındaki söylem, gerçekte, ortak bir medeniyetin varoluş idrakini parçalayan bir darbedir. 

Bir zamanlar birbiriyle mücadele eden iki Türk sultanının savaşının mirası bir türbenin Türklerle Kürtleri birleştirdiği başka bir coğrafya yoktur herhâlde.Zeynel Bey Türbesi yerinden taşınırken, yaşanan gelişmelerle bana hissettirdiği şey, üzerinde bir tarih kurduğumuz zeminin de yavaş yavaş ayaklarımızın altından çekilmekte oluşundan başka bir şey değil…

'Başörtülü olmaya yüklenen anlam...'

Başörtüsü örtmenin ruhunu taşımayan yeni bir profil ve kimlik çerçevesinde yeni nesillerde bir başörtüsü yorgunluğu dikkatimi çekiyor… Başörtülü olmaya yüklenen anlam; toplumsal duyarlılık, dini hassasiyet gibi birçok manadan sıyrılıp icap haline geliveriyor…


Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

'Zenginlikle bilginin aynı kişide görülmesine nadiren şahit oluyoruz...'

Hep hayalini kurmuşumdur: Bir Müslüman zengin, seyahate ve gördüklerini kaydetmeye meraklı bir Müslüman genci çağırıyor. Ona “Her türlü desteğin benden. Sen dünyayı gez, gördüklerini yaz, ayrıntılı bir şekilde yayımlayalım, ümmetin ufku açılsın” diyerek, büyük bir kapı aralıyor. Sonra o genç kapsamlı bir seyahat rotası çıkarıp yollara düşüyor. İki-üç sene bütün dünyayı dolaşıyor, gördüklerini fotoğraflıyor, satır satır kaydediyor. Farklı ülkeleri, kültürleri, dilleri, dinleri ve yaşayış tarzlarını, tarihi ve coğrafyasıyla getirip önümüze seriyor. Sonra bu dev seyahatname kitap olarak basılıyor; ardından birkaç dile çevriliyor; internet sitesi de açılıyor, ücretsiz herkesin istifadesine sunuluyor.

'Beyaz Saray'da ard arda 3 olay...'

Ard arda üç olay var...Bir, Başkan ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bir araya geldi...İki, Türkiye'den üç önemli isim, Cumhurbaşkanı sözcüsü ve Büyükelçi İbrahim Kalın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Başkan'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster ve ekibi ile bir araya geldi...Üç, ABD Başkanı Donald Trump, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey'i görevinden aldı. Daha doğrusu aşağılayarak kovdu...Hepsi “hassas” işler.. Kararlar önceden alınmış olduğundan daha çok “yumuşak geçiş”in doğru kurulması noktasında gerginlik var.

'İletişimin olmazsa olmazı'

Bu 11 Altın kural şöyle sıralanır: 1. Hedef kitlenin değerleriyle uyumlu olmak (onlarla didişmemek); 2. Hedef kitlenin kültürüne özen göstermek; 3. Beklentilerin üzerinde yaklaşım sergilemek. 4. Kafaları karıştırmamak (yalın olmak); 5. Sonuca odaklanmak; 6. Ölçmüyorsanız yapmamak; 7. Gerçeklere dayanmak; 8. Tekrar etmek; 9. Farklılıkları yönetebilmek; 10. Görselliği doğru yönetmek; 11. Düşüncelerden çok duygulara hitap etmek.

#Nedret Ersanel
#Ayşe Böhürler
#Akif Emre
#Taha Kılınç
#Ali Saydam
7 yıl önce