|

Maşuk’un Nefesi’nde aşk

600 yıllık mevlid ve günümüzde unutulmaya yüz tutan meşk geleneğini yeniden hatırlatmak düşüncesiyle çekilen Maşuk’un Nefesi belgeseli Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde özel bir gösterimle sinemaseverlerle buluştu.

Yeni Şafak
04:00 - 18/11/2014 Salı
Güncelleme: 21:04 - 17/11/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
AYŞE OLGUN
Mevlid meşki geleneği, Maşuk’un Nefesi filmiyle beyazperdeye aktarıldı. 600 yıllık mevlid ve günümüzde unutulmaya yüz tutan meşk geleneğini yeniden gün yüzüne çıkarmak düşüncesiyle çekilen belgesel geçtiğimiz günlerde Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde özel bir gösterimle sinemaseverlerle buluştu.

Murat Pay’ın yönetmenliğini üstlendiği Maşuk’un Nefesi, bir çırağın, bir ustanın önünde diz çökerek eski usulde mevlid meşki yapma sürecini anlatıyor. Kaplan Film yapımcılığında Albaraka Türk’ün destekleriyle çekilen belgeselin prömiyeri haziranda Fransa’da FIDMarseille’de gerçekleştirmişti.

MEVLİDİN İÇİ SEVİNÇLİDİR

Belgeselin çekim hikayesi ilginç. Yönetmen Murat Pay bir gün eşiyle birlikte sahaftan  Süleyman Çelebi’nin mevlid kitabını alıyor. Evde kitabı çocuklara okumaya başladıkça da bu geleneğin sinema diliyle anlatılması fikri ortaya çıkıyor. Filmin yapımcısı Semih Kaplanoğlu’nun kapısını çalan Pay olumlu cevap alınca da hep birlikte yola koyuluyorlar.

Belgesel film günümüzde mevlid geleneğini meşk etmek isteyen konservatuar öğrencisi Abdurrahman Düzcan ile bu geleneği günümüzde sürdüren mevlidhan Mustafa Başkan arasında geçiyor.

Mustafa Başkan günümüzde bu geleneği sürdüren en ünlü isim. Başkan, “Mevlid yalnız ölülerin arkasından okunur anlayışı bu filmle biraz olsun yıkılmış oldu” diyor ve ekliyor: "Genellikle hüzünle özdeşleştirilen mevlid aslında doğumu ve neşeyi anlattır."
#Maşuk’un Nefesi
#belgeseli
#film
9 yıl önce