|

48 saatte 204 milyon erişim İhanete ‘sosyal’ direniş

Albayrak Medya Grubu sadece klasik medya araçları ile değil tüm imkanları ile 15 Temmuz ihanet girişimine direnç gösterdi. Televizyonların basıldığı, uyduların bombalandığı gece Yeni Şafak milyonlarca takipçili sosyal medya hesaplarından direnişi diri tuttu

15:45 - 3/05/2019 Cuma
Güncelleme: 15:52 - 3/05/2019 Cuma
Yeni Şafak
15 Temmuz: İhanete 'sosyal' direniş
15 Temmuz: İhanete 'sosyal' direniş

Yeni Şafak’ın darbe gecesi gösterdiği direniş aslında çok önceden tahmin ediliyordu. Kısa bir süre önce Facebook ilginç bir karara imza atarak Yeni Şafak’ın 10 milyon takipçili sayfasını kapattı. Ancak Yeni Şafak’ın konuyu etkili bir şekilde gündeme getirip hukuki mücadele başlatması ile Facebok geri adım atarak sayfayı geri açtı. Bu ilginç sansürün sebebi 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasında Yeni Şafak’ın ve web sitesinin üstlendiği rolün verileriyle daha iyi anlaşılacaktı.

SANSÜRLENDİK…

Ancak henüz 15 Temmuz’a varmadan zaten Facebook’un amacı da bir FETÖ’cünün ağzından kaçırmasıyla deşifre oldu. Facebook Türkiye ofisi Yeni Şafak’a ‘bizi aradan çıkardılar’ açıklamasından sonra Facebook yöneticisi Nick Wrenn ‘Sayfalarınızı açacağız ama 100 bin civarında takipçiniz olacak’ beyanında bulununca Yeni Şafak ekibi konunun sıradan bir teknik mesele olmadığını da anlamıştı.

OPERASYONU İTİRAF ETTİLER

Konunun kamuoyuna duyurulmasının ardından meselenin FETÖ’nün Mayıs’ta beklediği darbe için hazırlık olduğunu yazdığımızda ise tüm FETÖ hesapları birden bire ortaya çıkarak bu tespiti itibarsızlaştırma çabasına girişti. Tam da bu sırada kafasını çıkaran FETÖ’cülerden biri de Twitter’daki FETÖ’cü hesaplardan “sencer” oldu.

KAYIPLARA
KARIŞTILAR

Söz konusu hesap twitter adresinde Facebook’ın içinden aldığı bilgileri paylaştı. Sadece Yeni Şafak ve Facebook arasında bilinen teknik bilgileri yazan ve aleni FETÖcü olarak bilinen “Sencer abi” olarak anılan hesap, Yeni Şafak ekibinin detayı farketmesiyle önce paylaşımlarını sildi sonra da çok etkin olan hesabını kapatarak kayıplara karıştı.

204 MİLYON ETKİLEŞİM

Darbe gecesi rakamları bu operasyonun amacını da net olarak ortaya koydu. 15 Temmuz Darbe girişimi ve sondasındaki gece toplam 203 milyon 916 bin 7875 erişim sağlandı. Türkiye’nin geleceğinin şekillendiği o 48 saatte Facebook’tan toplam 376 paylaşım yapıldı. Toplam beğeni sayısı 2 milyon 472 bin 578, toplam yorum sayısı 132 bin 582 oldu. Televizyon kanallarının ve radyoların susturulmak istendiği gece Yeni Şafak sosyal medya gücünü kullanarak ihanet girişimini toplumun kılcal damarlarına kadar duyurdu.

#Yeni Şafak
#15 Temmuz
#Darbe girişimi
#'sosyal' direniş
5 yıl önce