|

5 gramdan fazlası zarar

Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz miktarını 5 gram olarak belirledi. Türkiye'de bu rakamın ortalama 15 gram olduğunu söyleyen uzmanlar fazla kullanımın yüksek kan basıncına neden olduğunu, bu durumun da kalp, böbrek hastalıkları ile anevrizma denen damardaki baloncuklar ve inme gibi sinir sistemi hastalıkları için risk faktörü oluşturduğunu belirtti.

Yeni Şafak
18:02 - 11/03/2015 mercredi
Güncelleme: 18:17 - 11/03/2015 mercredi
DHA
11-17 Mart tarihlerinin 'Tuza Dikkat Haftası" olduğunu belirten uzmanlar, vatandaşları gereğinden fazla tuz tüketiminden uzak durmaya çağırdı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlgi Şemin, tuzun sodyum klorür bileşiği olduğunu, halihazırda besinlerin bileşiminde bulunduğunu belirterek, “Yetişkinler için gerekli sodyum miktarının günde minimum 500 miligram, maksimum 2 bin 400 miligram kadardır. Sodyum yetersizliği pek görülen bir durum değildir çünkü besinlerin bileşiminde bulunan sodyum yeterli miktardadır. Yiyeceklere ek olarak tuz atılması vücudun ihtiyacı için değil tatlandırma amacıyla yapılmaktadır" dedi.


TUZU AZALTIN HASTALIKLARDAN KORUNUN

Sodyum miktarının az olmasının vücut sıvı dengesinin, sinir kas sisteminin çalışmasını bozacağına işaret eden Prof. Dr. Şemin, fazlasının da benzer bozukluklara neden olacağını kaydetti. Prof. Dr. Şemin, “Sodyumun fazla olması vücutta su miktarını da artıracaktır. Su miktarı artınca kan basıncı yükselir. Aşırı tuz yeme alışkanlığı hipertansiyon hastalığının nedenlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Yüksek kan basıncı ise kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, anevrizma denen damardaki baloncuklar ve inme gibi sinir sistemi hastalıkları için risk faktörüdür. Bu sayılan hastalıklar ülkemizde başta gelen ölüm nedenlerindendir. Bu hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenler arasında sayılabilecek en önemli davranış değişikliklerinden biri de tuz alımının azaltılmasıdır" diye konuştu.

ÖNERİLERDE BULUNDU

Prof. Dr. Şemin, yüksek tansiyon ve ona bağlı oluşabilecek hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Yemekler tuzsuz veya az tuz ile yapılmalıdır. Tuz yerine baharat ile tatlandırma tercih edilebilir. İçinde çok miktarda tuz içeren hazır, işlenmiş besinler, konserveler ve turşuların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Masadan tuzluk kaldırılmalıdır. Satın alınan besinlerdeki tuz oranlarına dikkat edilmelidir. Yüksek tansiyon orta yaşta başlayan bir sağlık problemidir. Tuzlu yeme alışkanlığının erken yaşlarda edinildiği unutulmamalı ve gençlerin doğru alışkanlıklar edinmesine özen gösterilmelidir. Böylece sağlıklı yaşlanan bir nesil gelişebilir."

 
#tuz
#tuzun zararları
#Dünya Sağlık Örgütü
il y a 9 ans