|

Acılar içinde yolunuzu kaybetmeyin

Alim Yavuz kendi zorlu yaşam mücadelesinden yola çıktı ve “Sakın Acında Kaybolma” kitabını yazdı. Yavuz, bu kitabında şartlar nasıl olursa olsun, insanın istediğinde yaşamına yön verebileceğini ve başarılı olabileceğini göstermeye çalışıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 05:54 - 11/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Yavuz,“Sakın Acında Kaybolma” kitabını yazdı
Yavuz,“Sakın Acında Kaybolma” kitabını yazdı
MERYEM GÜLTEKİ

Sosyal Hizmet Uzmanı olan Alim Yavuz, bu kitabında kendi hikâyesini kaleme alırken çocukluğundan yetişkinliğine kadar geçen anılarını bir yetiştirme yurdunun penceresinden bakarak, bir dolmuş durağından geçerek, bir okul kapısından çıkarak anlatıyor bizlere.

Yavuz, küçük yaşta annesini kaybetmesinin ardından yedi yaşına kadar halasında yaşar. Bu dönemki mesleğiyse çobanlıktır. Köy hayatında erken yaşta iş hayatına başlamıştır bile. Daha sonra babası Gambur Dursun, oğlunu hem hayat şartları hem de kendisinin veremediği ilgi, alaka ve eğitimi daha iyi alabilsin diye birinci sınıftan itibaren devlet yetiştirme yurduna verir. Alim, yetiştirme yurduna girdiği ilk dakikalarla birlikte hayatın gerçek ve şaşırtıcı yönüyle karşılaşmaya başlıyor. Üstelik o kadar renkli oyuncaklar da bulamamıştır burada. Ancak yazar çocukluğuna ayna tutarken hiçbir olayı sorgulamıyor. Çünkü çocuklar hesap sormayı, haklarını aramayı ve kötü şeyler düşünmeyi bilmezler. Sunulan şartlara adapte olmaya ve iç seslerini duymaya başladıklarında sessizleşmeye başlarlar. Bu sessizliğini yazdığı kitapla bozan yazarımız, daha önce bilmediğiniz bir dünyanın resimlerini gösteriyor bizlere.


Yetiştirme yurtlarında aslında herkesin bir hayali, gitmek istediği bir ailesi ve kaçmak istediği diyarları var. Küçük Alim ise halasına, memleketine, köy hayatında ineklerle geçirdiği özgür saatlerine hasret duyuyor. Ailesini hiçbir zaman bir arada göremeyen Alim’in babası ara sıra ziyaretlerine gelse de bir süre sonra o da olmuyor. Yazar aslında hem yaşadığı zorlukları ve özlemleri kaleme alırken hem de çocukluğunun iç sesini duyuruyor bizlere. Kitabı en değerli kılansa tam da bu noktada yaşanılan her bir anının duygu birikiminin yanında öğretici, nükteli ve düşündüren bir yanının olması... Düşüncelerimiz hayata bakışımızı değiştirir. Düşüncelerin değişimini sağlayansa ancak tecrübelerimizdir. Bu kitap anılardan çıkarılan tecrübeyi okuyucuya en yalın haliyle aktarmak istiyor. Bu yönüyle de bir anı kitabı olmaktan öteye geçerek kişisel gelişim kitaplarının arasında yerini alıyor.

Kitap yapısı itibariyle de oldukça programlı geçişlerde bulunuyor. Alim’in hikâyesine başladıktan ve onunla tanıştıktan sonra yaşadığı serüvenleri, duygu, düşünce ve tutumlarını her yeni olayla birlikte öğreniyoruz. Bu bağlamda da kitap, yazarın bahsetmek istediği anı başlıklarıyla bölümlere ayrılıyor. Bu durum birbirine bağlı olaylar zincirini değil, her yeni olayın diğeriyle bağlantısını kurarak devam ediyor. Bu da aslında okuyucuyu yormuyor ve yazarın çıkarımlarını kolaylıkla takip etmeyi sağlıyor. Yazarımız şimdi kendi geçmiş olduğu yollarda yeni çocuklar yetiştiriyor. Bu çok uzun ve meşakkatli yolda siz de onun hikâyesinden biraz çıkarım yapmak biraz dinlemek ve anlamak, belki de yalnız olmadığınızı bilmek isterseniz.

#Sakın Acında Kaybolma
#Alim Yavuz
6 yıl önce