|

Adaptasyona şans tanıyın

Koronavirüs salgını gölgesinde uzun bir süredir evde olan çocuklar okula döndü. Uzmanlar çocuklara bu süreçte yardımcı olunması gerektiğine dikkat çekerek, “Kendi içine dönmüş çocuklar sosyal anlamda sorunlar yaşayabilir, akran zorbalığına maruz kalabilirler. Ebeveynler bu süreci çok dikkatli geçirmeli” görüşünde birleşti.

Aybike Eroğlu
00:53 - 12/09/2021 Pazar
Güncelleme: 00:56 - 12/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Pediatrik Hastalıklarda Yenilikler Üzerine Aile Atölyeleri ve Uluslararası Web Seminerleri programı İstanbul'da düzenlendi.
Pediatrik Hastalıklarda Yenilikler Üzerine Aile Atölyeleri ve Uluslararası Web Seminerleri programı İstanbul'da düzenlendi.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda Kağıthane Belediyesi, Liv Hospital ve Boston Childrens Hospital işbirliğinde gerçekleşen Pediatrik Hastalıklarda Yenilikler Üzerine Aile Atölyeleri ve Uluslararası Web Seminerleri programına, özellikle çocuğu okula başlayan anneler yoğun ilgi gösterdi.

AKTİVİTELER YÜZDE 50 AZALDI

Seminerde bilgilendirmede bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Berna Tander, pandemi döneminde aktivitelerde yüzde 40-50 düzeyinde azalma görüldüğünü belirterek, “Bu süreçten en fazla çocuklar etkilendi. Evde kalan online eğitimle gününü devam ettiren geri kalan zamanlarında da yoğun bir şekilde bilgisayar oyunları ve televizyon karşısında hareketsiz kalan çocuklarda duruş bozuklukları, yoğun bir şekilde bel ağrıları ve hepimizin çok iyi bildiği üzere bu hareketsizliğe bağlı kilo artışları ve kilo artışlarının sonuçlarını gördük” dedi.


EBEVEYNLER ROL-MODEL OLMALI

Çocukların online eğitim sonrası yüz yüze eğitim dönemine adapte olabilmesi için şans tanınması gerektiğini aktaran Prof. Tander, “Yoğun artan aktiviteye bağlı olarak yaralanmalar, ağrılar olabilir; umutsuz, depresif, kendi içine dönmüş çocuklar sosyal anlamda sorunlar yaşayabilirler. Akran zorbalığına maruz kalabilirler. Ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili ve onlara model olacak şekilde bu süreci geçirmeleri gerekiyor. 18-25 yaş arasında yapılan çalışmalarda günlük atılan adım sayısı 6-7 binlerden 2-3 binlere kadar düştü, Zaman içerisinde hareketsizlik daha çok arttı, çocuklarda diş gıcırdatmaları, boyun ağrıları, uyku bozuklukları ve sabahları yorgun kalkma, yataktan kalkamama, hareket etmede güçlük gibi sorunlarla karşılaştık. Ebeveynler ev içerisinde online çalışma koşullarında bir de çocuklarının hareketsizliğine bağlı birtakım sağlık sorunlarıyla mücadele etti” diye konuştu.

#Liv Hospital
#Boston Childrens Hospital
#Kağıthane Belediyesi
#Berna Tander
3 yıl önce