|

AFAD’ın hızı yüzlerce kişiyi kurtardı

AFAD’ın Rize ve Artvin’de sel ve heyelan öncesinde aldığı tedbirler olası can kayıplarını önledi. AFAD, Meteoroloji’nin 13 Temmuz’daki uyarısının ardından Trabzon ve Rize’ye 4 ekip gönderdi. 21 Temmuz’da ikinci uyarı gelince Rize ve Artvin’e 14 bölgeden 119 personel ve 43 ekip sevk edildi. Ekipler, sel ve heyelan olunca çeşitli bölgelerden 303 kişiyi hızlıca tahliye etti.

00:00 - 26/07/2021 Pazartesi
Güncelleme: 02:41 - 26/07/2021 Pazartesi
Meydana gelen sel ve heyelan öncesi alınan önlemler olası bir facianın nasıl önüne geçildiğini gözler önüne serdi.
Meydana gelen sel ve heyelan öncesi alınan önlemler olası bir facianın nasıl önüne geçildiğini gözler önüne serdi.

Rize ve Artvin’de yaşanan sel ve heyelanların yol açtığı yaralar sarılmaya devam ediyor. Meydana gelen sel ve heyelan öncesi alınan önlemler ise olası bir facianın nasıl önüne geçildiğini gözler önüne serdi.

43 EKİP GİTTİ

  • Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 13 Temmuz’da yaptığı uyarının hemen ardından AFAD’ın, Samsun Afet ve Acil Durum Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğünden 2 ekip ve 2 aracı Trabzon’a, Erzurum Afet ve Acil Durum Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden 2 ekip ve 2 aracı da Rize’ye görevlendirdiği öğrenildi. Yine Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 21 Temmuz’daki uyarısı sonrası AFAD’ın benzer şekilde Rize ve Artvin’e 14 bölgeden 119 personel ve 43 ekip gönderdiği belirtildi.

303 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Bölgede bekletilen AFAD ekipleri, Rize’de meydana gelen sel sonrası Çayeli ilçesine bağlı Büyükköy beldesinde 7 noktada 35 kişiyi, Güneysu ilçesinde 4 noktada 20 kişiyi, Muradiye beldesinde 3 kişiyi, merkeze bağlı Karayemiş köyünde 30 kişiyi, Ambarlık köyünde de 15 kişiyi olmak üzere toplam 103 kişiyi aynı gün tahliye etti. Meteorolojik uyarının ardından bölgede bekletilen ekipler, 22 Temmuz’da Arhavi’de ise 200 vatandaşının tahliyesini gün içinde sağladı. Ekipler, Rize ve Arhavi’de toplamda 303 kişinin güvenli bölgelere sevkini gerçekleştirmiş oldu. Böylece, AFAD’ın bölgede hazırda beklettiği ekipler sayesinde, selin yaşandığı yerleşimlere daha hızlı müdahale etmeleri sağlanarak olası can kayıplarının önüne geçilmiş oldu.

Yarına dikkat

  • Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Rize ve Artvin’de sel bölgesini helikopterle havadan inceledi, Artvin’in Arhavi ilçesine geldi. Burada açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, “Gece saat 01.00 itibariyle Arhavi ilçemizin yüzde 70’ine içme suyu verilmeye başlandı. Her afetten yeni yeni dersler çıkartılır. Sel tırmığı diyebileceğimiz bir sistemle akan çöpü tutan sistemler geliştirebileceğiz. Çok yakında sahada uygulamaya alacağız. Bölgede yaklaşık 700 milyon dolara varan bir yatırım seferberliği daha başlatıyoruz” dedi. Salı günü için bölgeye yağış uyarısında bulunan Bakan Pakdemirli, “Özellikle bu bölgede Trabzon’dan tutun, Hopa’ya kadar 75 ile 150 kilogram yağış var. Bu yağış geçen hafta aldığımızın yağışların altında olabilir ama toprağın doygun olduğunu unutmayalım. Bundan dolayı bu yağışlar sel getirebilir. Salı gününden itibaren başta bölge halkı olmak üzere çok dikkatli olmamız gerekiyor” diye konuştu.
#​AFAD
#Rize
#Artvin
#Trabzon
#Sel
3 yıl önce