|

Aile hekimleride mücadele edecek

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan "Aile Hekimleri Sizi Dinliyor" projesi ile madde kullanım problemi ve buna bağlı risklerin tehdidi altında olan aileler bilgilendirilecek.

13:09 - 8/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 13:19 - 8/12/2014 Pazartesi
AA

Geçtiğimiz günlerde birincisi düzenlenen Uyuşturucuyla Mücadele Şurası'nda aktif yer alan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Lütfi Tiyekli, açıklamalarda bulundu.


Madde kullanımı ile mücadelenin önemli bir halk sağlığı olduğunu belirten Tiyekli, koruyucu, tedavi edici ve rehabilitasyon çalışmaları ile suçluya yönelik caydırıcı ve cezalandırıcı yasal düzenlemelerin artırılmasının önem taşıdığını ifade etti. Tiyekli, alınacak tedbirlerle özellikle gelecek nesillerin güvence altına alınacağını vurguladı. Madde kullanımıyla mücadelenin tüm toplumun üstlenmesi gereken bir sorumluluk olduğunun altını çizen Tiyekli, bu şekilde başarılı sonuçlar alınabileceğine işaret etti.


Tıbbi ve psikolojik ihtiyaçlar belirlenecek

Tiyekli, madde kullanımının, bağımlılık, tıbbi, adli yönleri olan sosyal bir problem olduğunu ifade ederek, aile hekimlerinin bu kişiler için ilk temas noktası olduğunu söyledi. Bu alanda yapılacak mücadelede aile hekimlerinin önemli rol üstleneceğini vurgulayan Tiyekli, bu nedenle "Aile Hekimleri Sizi Dinliyor" isimli bir proje geliştirdiklerini ve bunu şurada sunduklarını anlattı.


Aile hekimliğinin, risklerin belirlenmesi için önemli bir basamak olduğunu belirten Tiyekli, projeyle madde kullanımına bağlı aile içi riskler ve buna bağlı sosyal problemler konusunda uzman desteği sağlayacaklarını bildirdi. Tiyekli, şunları kaydetti:


"Aile hekimliği başlığı altında yürütülen sağlık hizmetlerinde kamu hizmeti yapan aile hekimlerine madde kullanımı ve bağımlık konusunda eğitimler verilecek.


Madde kullanımının aileler ve gençler üzerindeki etkileri, madde bağımlılığı, önleme, risk durumları, tedavi gibi konularda eğitim içeriği hazırlanacak. Uzmanlardan video ile görüntülü değerlendirmeleri alınacak. Video değerlendirmesine alınan konular, aynı zamanda broşür olarak hazırlanacak. Faaliyetlerin değerlendirmesi için paydaşların katılımıyla aylık değerlendirme toplantısı yapılacak ve proje bitiminde faaliyet raporu hazırlanacak."


Tiyekli, hazırlanacak olan web sitesinde de eğitim içerikleri, sorular ve cevaplar ve bağımlılık hakkında ihtiyaç duyulan tüm bilgilerin yer aldığı bir link açılarak iletişim destek formu hazırlanacağını belirtti. Projenin hayata geçmesiyle birlikte madde kullanım problemi ve buna bağlı risklerin tehdidi altında olan ailelerin bilgilendirileceğini, tıbbi ve psikolojik ihtiyaçların belirleneceğini ifade eden Tiyekli, şöyle devam etti: "Bu şekilde sosyal dışlanma azaltılacak. Aileler desteklenerek madde kullanımına bağlı suça sürüklenen veya eğilimi olan çocuk ve gençler, suç örgütlerinin tehditlerinden korunarak sosyal iyileştirme sağlanacak.


Kurumlar arası iş birliği sağlanarak, bilgi ve deneyim paylaşımı ile toplumsal bütünleşmeye katkı sağlayacak organizasyonlar düzenlenecek." Tiyekli, projenin ortak çalışma şeklinde yapılması için Sağlık Bakanlığına başvurulacağını da sözlerine ekledi.

#uyuşturucu
#mücadele
#aile hekimleri
9 yıl önce