|

Akıl Oyunları'nın fikir babası hayatını kaybetti

Akıl Oyunları filmine ilham veren ünlü matematikçi John Nash geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. 86 yaşındaki Nash'ın eşi Alicia ile birlikte kaza geçirdiği ve kazada eşinin de öldüğü ifade edildi.

Yeni Şafak
17:09 - 24/05/2015 Pazar
Güncelleme: 21:15 - 24/05/2015 Pazar
Yeni Şafak

Ünlü Matematikçi John Nash geçirdiği trafik kazasında eşi ile birlikte hayatını kaybetti. ABD'nin New Jersey eyaletinde gerçekleşen kazada hayatını kaybeden Nash, Akıl Oyunları filmine ilham veren isim.



BBC'de yer alan habere göre, New Jersey polisi, kazanın orta şeritteki bir aracı sollamak isteyen taksi şoförünün, aracın kontrolünü kaybederek korkuluklara çarpması sonucu meydana geldiğini duyurdu.






Uzun yıllardır Princeton Üniversitesi'nin matematik bölümünde öğretim üyesi olarak gören yapan Profesör Nash, farklı ve parlak fikirleriyle tanınıyordu. Ekonomi alanındaki oyun teorisiyle 1994'te Nobel ödülüne layık görülen Nash, birkaç gün önce de Oslo'daki Norveç Fen Edebiyat Akademisi'nden matematik dalında ödül almıştı.



Russell Crowe'un Nash'i canlandırdığı 2001'de çekilen "Akıl Oyunları" filmi, dört dalda Oskar ödülü almıştı. Ayrıca Nash, eşiyle birlikte yürüttüğü şizofreniyle mücadele çalışmalarıyla da özellikle 70 ve 80'li yıllarda adından çokça söz ettiren bir bilim adamıydı.









#john nash
#akıl oyunları
#ünlü matematikçi john nash
9 yıl önce