|

Atatürk Müzesi, "Ata'nın kıyafetleriyle" açılacak

İzmir Birinci Kordon'da, 2013'de restorasyona başlanan Atatürk Müzesi'nde çalışmalar tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanı Çelik tarafından açılacak müzede, Atatürk'ün günlük yaşamında ve resmi törenlerde kullandığı, bugüne kadar sergilenmemiş bazı kıyafetleri ve aksesuarları yer alacak.

Yeni Şafak
12:28 - 18/05/2015 الإثنين
Güncelleme: 09:29 - 18/05/2015 الإثنين
AA
Atatürk Müzesi 19 Mayıs'ta açılacak
Atatürk Müzesi 19 Mayıs'ta açılacak

Atatürk'ün daha önce sergilenmemiş günlük yaşamında ve resmi törenlerde giydiği kıyafetleriyle bazı aksesuarları, restorasyonu tamamlanan ve 19 Mayıs'ta açılışı yapılacak olan İzmir'deki Atatürk Müzesi'nde sergilenecek.




Kordonboyu'nda yer alan, Atatürk Müzesi olarak hizmet veren ve 2013 yılında restorasyona alınan tarihi binada çalışmalar tamamlandı. Kapılarını yeniden açılmaya hazırlanan Atatürk Müzesi, ziyaretçilerine Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatından birçok kesiti ilk kez görme imkanı sağlayacak.



İzmir Valisi Mustafa Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca restorasyona alınarak ziyarete kapatılan müzenin, restorasyonu tamamlandığını, açılışının 19 Mayıs'ta Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yapılacağını bildirdi.



Müzedeki tamamlanan çalışmalarını inceleyerek yetkililerden bilgi alan Vali Toprak, müzenin baştan sona yenilendiğini ve modern müzecilik anlayışı ile düzenlediğini söyledi.



Toprak, İzmirlilerin müzedeki değişiklikleri görünce 2 yıl süren bekleyişi anlayışla karşılayacaklarına inandığını belirterek, "Çünkü buraya geldiklerinde eskiye göre ne gibi değişiklikler olduğunu görecek ve takdir edeceklerdir" dedi.



"Kıyafetler ilk kez sergilenecek"


Vali Toprak, tarihi yapının ilk katında Atatürk'ün yaşamından kesitlerin bulunduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:



"Burası Atatürk'ün doğumu, yaşayışı, askere katılışı, milli mücadele ve kurtuluş savaşı dönemi, Meclis'in açılışı, Cumhuriyetin ilanıyla özellikle iktisat kongresinin İzmir'de toplanması yönündeki çalışmalarını yansıtacak şekilde dizayn edildi. İzmir'in düşman işgalinde kurtarılışı ile Atatürk'ün İzmir'e girişinin görüntüleri ziyaretçilerce görülebilecek.



Üst kattaki ortadaki fuayede Atatürk'ün kıyafetleri yer alacak. Atatürk'ün günlük yaşamında, törenlerde ve resepsiyonlarda kullandığı kıyafetler Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bulunduğu yerlerden buraya getirildi. Onlar da ilk kez burada sergilenecek."



Müzeyi ziyaret edenlerin İzmir'in düşman işgalinde kurtuluşuna ait fotoğrafları ve videoları görebileceğine de vurgu yapan Toprak, "Atatürk'ün kaldığı oda, yaverinin odası, misafirlerini ağırladığı odalar, bunları bütünleyen aydınlatma araçları, kapıları ve pencereler orijinal haliyle restore edildi. Ayrıca o dönem otel olarak kullanılan müzede, 1934'de Atatürk'ün kaldığı ve ziyaretine gelen İran Devlet Başkanı Rıza Pehlevi'nin kaldığı odalar da zamanın mobilyalarıyla canlandırıldı."



Müzede İzmir İktisat Kongresi'nin detaylı bir şekilde anlatıldığını sözlerine ekleyen Toprak, restorasyonda emeği geçenlere de teşekkür etti.

#izmir
#Atatürk Müzesi
#Atatürk'ün kıyafetleri
٪d سنوات قبل