|

Bakanlıktan 3 yaş altı çocuklar için yeni düzenleme

Sağlık Bakanlığı "Üç Yaş Altı Çocuklara Yönelik Kozmetik Ürünlerin Güvenlilik Kriterleri"ni belirleyen kılavuz hazırladı. Kılavuza göre, bu yaş grubundaki çocukların kullanabileceği kozmetiklerin şekli gıdayı anımsatmayacak ve risk oluşturmamak amacıyla, bu yaş grubuna yönelik kozmetik ürünlerin sunum, koku, renk, görünüm, ambalaj, etiket veya boyut gibi özellikleri dikkate alınacak.

Yeni Şafak
12:10 - 3/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:41 - 3/08/2015 Pazartesi
AA

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca kozmetik ürünlerin güvenlilik kriterlerini belirleyen "Üç Yaş Altı Çocuklara Yönelik Kozmetik Ürünlerin Güvenlilik Kriterlerine İlişkin Kılavuz" hazırlandı.



Kılavuzla, kozmetik üreticilerine ve kozmetik ürün güvenlilik değerlendirmelerini yapan sorumlulara yol gösterilmesi amaçlandı.



Kılavuzla, üç yaş altı çocuklara yönelik kozmetik ürünler ve bileşenlerine ilişkin güvenilirlik değerlendirmeleri ile etiketlemede uygulanacak kurallar belirlendi. Buna göre üç yaş altı çocukların, kimyasalların belli toksik etkilerine daha hassas olmalarından dolayı yüksek seviyede sağlık korumasının sağlanabilmesi için güvenlilik değerlendirmelerinde daha dikkatli olunması gerekiyor.



Kuvvetli alerjen özellikte maddeler bulunmayacak


Kılavuzda bir ürünün fazlaca kullanılması kadar çok sayıda ürünün aşırı tüketilmesi olasılığının da göz önünde bulundurulması isteniyor.



Üç yaş altı çocukların ellerini, kollarını, ayaklarını yalamak ve emmek gibi spesifik davranışları nedeniyle kozmetik ürün ve bileşenlerine uygulanma bölgelerine ek olarak ağız yoluyla da maruz kalabilecekleri göz önünde bulundurulacak.



Bu yaş grubundakilerde cilt yüzey alanı/vücut ağırlığı oranı yetişkinlerden farklı olduğundan kozmetik ürünlerin güvenlilik sınırı buna göre hesaplanacak.



Ürünlerin şekli gıdaya benzemeyecek


Ürünlerin içeriğinde kanser yapıcı, solunduğunda ve ağız yoluyla alındığında ya da deriye nüfuz ettiğinde kalıtımsal genetik hasarlara yol açabilecek veya bu etkinin oluşumunu hızlandırabilecek maddeler bulunmayacak. Aynı zorunluluk üreme için toksik, endokrin bozucu aktiviteye sahip ya da kuvvetli alerjen özellikteki maddeler için de geçerli olacak.



Kozmetiklerdeki hammaddeler ve ürünlerin ambalaj materyalleri, üretim süreci, bitmiş üründeki kimyasal değişimler ya da etkileşimlerden kaynaklanan kalıntılar incelenecek.



Bu yaş grubunun kullanabileceği ürünlerde koruyucular, etkin oldukları en düşük konsantrasyonda kullanılacak. Kozmetik ürünün kap, kapak ve ambalaj sistemi, içeriğini sağlıklı şekilde koruyacak özellikte yapılacak.



Ürünün etiketindeki kullanma talimatı ve genel önlemler, yanlış kullanımı önlemek için yeterince açık anlatılacak.



#sağlık bakanlığı
#3 yaş çocuk
#kozmetik ürünler
9 yıl önce