|

Başarılı implant için kemik kalitesi önemli

İmplant için güçlü ve yeterli bir çene kemiğinin olması gerektiğine dikkat çeken Diş Hekimi Yrd. Doç. Dr. Sercan Küçükkurt, "Hastalara fonksiyonel ve estetik açıdan başarılı bir dental implant uygulanabilmesi için bölgede yeterli kemik hacminin bulunması çok önemli" dedi.

Yeni Şafak
10:45 - 15/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 16:53 - 15/06/2017 Perşembe
IHA
Kaybedilen diş bölgesinde, dişin çekiminin ardından, ilk yılın sonunda dikey ve yatay anlamda kemik hacminde yüzde 30’un üzerinde bir kayıp yaşanmaktadır. Böyle durumlarda ilk 6 aylık dönemde implant uygulaması yapılması daha uygun olacaktır.
Kaybedilen diş bölgesinde, dişin çekiminin ardından, ilk yılın sonunda dikey ve yatay anlamda kemik hacminde yüzde 30’un üzerinde bir kayıp yaşanmaktadır. Böyle durumlarda ilk 6 aylık dönemde implant uygulaması yapılması daha uygun olacaktır.
Araştırmalar dental implantların başarı oranının yüzde 95 olduğunu gösterse de, Diş Hekimi Yrd. Doç. Dr. Sercan Küçükkurt, implant için güçlü ve yeterli bir çene kemiğinin olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Günümüzde, kaybedilen dişlerin yerine uygulanabilecek tedavi seçenekleri arasında dental implantlar her geçen gün daha da ön plana çıkıyor. Bilimsel çalışmalar dental implantların başarı oranlarının yüzde 95’in üzerine çıktığını ortaya koyuyor. Diş Hekimi Yrd. Doç. Dr. Sercan Küçükkurt, hastalara fonksiyonel ve estetik açıdan başarılı bir dental implant uygulanabilmesi için en önemli faktörlerden birinin bölgede yeterli kemik hacminin bulunup bulunmaması olduğuna dikkat çekiyor. Kaybedilen diş bölgesinde, dişin çekiminin ardından, ilk yılın sonunda dikey ve yatay anlamda kemik hacminde yüzde 30’un üzerinde bir kayıp yaşandığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Küçükkurt, "Diş çekimi sonrası hekimin farklı bir önerisi yoksa ilk 6 aylık dönemde implant uygulaması yapılması daha uygun olacaktır. Özellikle tek köklü olan ön bölge dişlerinin çekimi sırasında uygun vakalarda, çekim boşluğuna eşzamanlı implant yerleştirilebilirken, arka bölgelerde çoğunlukla çekim bölgesinin 2-4 aylık bir sürede iyileşmesi beklenmektedir" dedi.

"Kemik kalitesi hakkında üç boyutlu çene röntgenleri hekime işlem öncesi bir fikir verebilmektedir"

Tek ya da birkaç komşu diş eksikliklerinin giderilmesinde implant uygulama yöntemlerinin genellikle birbirine oldukça benzer olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Sercan Küçükkurt, bölgede mevcut kemik hacmine göre implantın tek başına uygulanabileceği gibi tek aşamalı olarak implant ile birlikte aynı anda kemik tozu ve zarı ile bölgeye takviye yapılabileceğini söyledi. Kemik hacminin oldukça yetersiz olduğu durumlarda ise iki aşamalı tedavi gerçekleştirilerek öncelikle bölgede çeşitli cerrahi tekniklerle kemik oluşturulması ve iyileşme döneminin beklenmesinin ardından implant uygulamasının yapılmasının önemine vurgu yapan Küçükkurt, "Hekimler bölgeye implant uygulaması yapmadan önce hastaların kemik hacminin yanı sıra kemik kalitesini de değerlendirirler. Kemik kalitesi hakkında üç boyutlu çene röntgenleri hekime işlem öncesi bir fikir verebilmektedir. Hastaların kemikleri yeterli hacimde olsa bile mermer sertliğinde olabildiği gibi sünger gibi oldukça yumuşak bir yapıda da olabilir. İdeal olan bu ikisinin ortasında bir kemik yoğunluğuna sahip olunmasıdır. Hekimler hastaların kemik yoğunluğuna bağlı olarak implant uygulama tekniklerini modifiye eder ve mevcut kemiğe uygun yapıda implant tipi tercih ederler" ifadelerini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Küçükkurt, hiç dişe sahip olmayan hastalara yeni bir diş dizisi kazandırmak için ise özel durumlara göre uygulanabilecek birden çok yöntem bulunduğunu söyleyerek, "Tam bir diş dizisini yeniden sağlamak için bir çene için 2 ila 8 arası implant gereklidir. Bu implantlar üzerine implant destekli yarı hareketli ya da sabit protezler uygulanabilir" açıklamasında bulundu.

"İmplant sayısına hekim karar vermeli"

Her hastanın kemik hacmi, kemik kalitesi, alt-üst çenelerin iskeletsel ilişkisi, çevre anatomik yapıların durumu, sistemik hastalıklar, yaş ve cinsiyet gibi faktör açısından birbirinden ayrıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Küçükkurt, "Her hastanın durumu kendine özeldir ve bu şekilde vakaya özel değerlendirilme yapılmalıdır. Bir hastaya uygulanması gereken implant sayısı, protez tipi, tedavi süresi, süreci ve estetik-fonksiyonel sonuçlar başka bir hastayla aynı olamaz. Hastalarda bu açıdan kendilerini implant tedavisi görmüş başka hastalarla kıyaslamamalıdır. Bu beklentiler ile hekime başvurmamalıdır. Protez uzmanı ve çene cerrahı gibi alanında uzman hekimler, bilimsel veriler ışığında mesleki bilgileri ve tecrübelerine dayanarak kişiye özel implant sayısı ve protez tipinden oluşan en uygun planlamayı hastasına sunacaktır" dedi.

"İmplant tedavisi her hastaya uygulanamaz"

Tüm bu faktörlerin dışında implant tedavisi uygulanamayacak hastaların da olduğuna vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Sercan Küçükkurt, implant tedavisine engel bazı durumları bağışıklık sistemini ya da implantın kemik ile kaynaşma sürecini etkileyen ciddi bir sistemik hastalık varlığı, kanın pıhtılaşmasını engelleyen hastalıklar, günde bir paketten fazla sigara tüketimi, zihinsel engelli hastalar, damar yolundan bifosfonat türevi ilaç (kemik erimesini önlemede kullanılan ancak çenelerde kemik ölümlerine yol açabilen ilaçlar) şeklinde sıraladı.
#İmplant tedavisi
#Dental implant uygulaması
#Diş
#Diş Hekimi Yrd. Doç. Dr. Sercan Küçükkurt
7 yıl önce