|

Bebeğin ilk aşısı: Anne sütü

Hiçbir formül anne sütüne eşdeğer değil. Çünkü anne sütü canlı ve yaşıyor. Bebeğin ilk aşısı sayılıyor. Bebeği enfeksi yonlardan koruyor. Annelerin bilinci artıyor ama Türkiye’de ve dünyada yeni doğanların anne sütü ile beslenme oranlarının maalesef hala düşük olduğu bildiriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:27 - 21/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

21 Mayıs Dünya Süt Günü. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın yapmış olduğu araştırmalar sonucu, ülkemizde ve dünyada yeni doğanların anne sütü ile beslenme oranları maalesef hala düşük. Halbuki bebeğin ihtiyacı olan tüm su anne sütünden ve ön sütten karşılanıyor. Öğün sonunda salgılanan son süt ise anne sütünden alınan enerjinin büyük bir kısmını içeriyor. Bu nedenle bebeğin son sütü almasının sağlanması ve bebek emmeyi bırakana kadar bebeğin memede kalması gerekiyor. Konuyla ilgili Prof. Dr. İlknur Kılıç bilgiler veriyor.


daha çok NASIL gelir?



Anne sütünün içeriğinde bebeğin gelişimi için gerekli tüm besin maddeleri bulunuyor. Peki süt yapımının artırılması için en önemli hareket nedir? Bebeğin sık emzirilmesinin ve emzirme esnasında memelerin tam boşaltılmasının gerekliliğine dikkat çeken Prof. Dr. İlknur Kılıç şöyle devam ediyor: “Anneyi yorgunluk ve stresten korumak, uyumasını sağlamak süt üretimini arttıracaktır. Memenin küçük olması sütün salgı miktarını değiştirmez. Çökük meme uçları emzirmeden önce yapılacak masajla emmeye uygun hale getirilir. Tatlı tüketiminin fazla olması süt yapımını artırmaz. Sebze, meyve ve yeşillik tüketilmelidir. Anne yeterli süt ve süt ürünleri ile protein ve demir içeren gıdaları dengeli bir şekilde almalıdır. Bebek emzirmeyi sürdürürse süt oluşumu devam eder. "



Anne sütü ne kadar yeterli?


Anne sütünün yeterli olduğunun değerlendirilmesi için en önemli kriterin bebeğin kilo alması olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlknur Kılıç şunları vurguluyor: “Bebekler ilk 5 günde doğum ağırlıklarının %10'unu kaybedebilirler. 10. günün sonunda bebeğin doğum ağırlığına ulaşması gerekir. Eğer bebeğin %10'dan daha fazla kilo kaybı varsa doktora ulaşmaları gerekir. Bebek 10. günden sonra günde 25-10 gram kilo almalıdır.”



Zekayı arttırıyor

* Bebeği ishal, akciğer hastalıkları ve bulaşıcı hastalıklardan korur. *Kolaylıkla sindirilir. * Tüm enfeksiyonlar-


dan korur. *Mikropsuzdur.



Anneye de faydalı

*Meme ve yumurtalık kanserine karşı koruyucu özelliği vardır.


*Annenin eski kilosuna ulaşmasını kolaylaştırır.


*Anne ve babada mutluluk hormonu salgılanmasına neden olur.


*Yapay beslenmeden daha ucuzdur.


*Kullanımı kolaydır.


*Anne ve bebek arasında sevgi dolu bir ilişkiyi kolaylaştırır.



Sağılan süt nasıl saklanır?


*Oda sıcaklığında + 20 derece 3 saat *Buzdolabında + 4 derece 3 gün *Derin dondurucuda -18 derecede 3 ay saklanabilir.







#Anne sütü
#Dünya Sağlık Örgütü
#Dünya Süt Günü
9 yıl önce