|

'Beyoğlu Kültür Yolu Festivali' başladı: Binden fazla etkinlik var

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali Atatürk Kültür Merkezi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katıldığı açılış töreniyle başladı. Galataport İstanbul, 1-23 Ekim tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 3. kez düzenlenecek, "Beyoğlu Kültür Yolu Festivali" kapsamında birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak.

11:03 - 1/10/2022 Cumartesi
Güncelleme: 11:34 - 1/10/2022 Cumartesi
AA
Festival 23 Ekim'de sona erecek.
Festival 23 Ekim'de sona erecek.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde üçüncü kez düzenlenen "Beyoğlu Kültür Yolu Festivali" Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen gala programıyla başladı.

Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın yanı sıra çok sayıda kültür sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Ersoy, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye Kültür Yolu Festivallerini bu yıl 5 şehre yaydıklarını belirterek
"16 Eylül'de Çanakkale Kültür Yolu Festivali ile festivaller zincirini başlattık. Çanakkale Kültür Yolu Festivali müthiş geçti ve etkinliklere 35 bin seyirci katıldı. Bu da bizi çok sevindirdi. Hemen akabinde başlayan Konya Mistik Müzik Festivali bu akşam son buluyor. Bugün de Beyoğlu Kültür Festivali ve Başkent Kültür Yolu Festivallerimiz başlıyor"
dedi.

Bu yıl 8 Ekim'de Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali'ni de zincire eklediklerine işaret eden Ersoy, Kültür Yolu Festivallerinin her yıl genişleyerek devam edeceğini aktardı.

Tiyatrodan sinemaya, edebiyattan dansa, müzikten dijital sanatlara, sergilerden sohbetlere geniş kapsamlı bir kültür sanat deneyimi yaşatacak festival, 51 mekanda, 88 salon ve 5 açık hava sahnesinde gerçekleştirilecek.

İstanbul’un somut ve somut olmayan kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktarıp dünya sahnesine taşımayı amaçlayan festival, Atatürk Kültür Merkezi'nden (AKM) başlayıp Galataport'a ulaşan 4,1 kilometrelik bir rotayı kapsıyor.


FESTİVALDE NELER VAR?

Festival kapsamında İstanbul Sinema Müzesi, kült filmlerin yönetmeni Stanley Kubrick’in sergisine ev sahipliği yapacak. Sergi, başyapıtların yaratıcısı olarak sinema tarihinde çığır açmış olan sinema dehası Stanley Kubrick hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi olacak. Festivalin bir diğer iddialı sergisi, Tophane-i Amire Tek Kubbe’de açılacak. Aralarında Behçet Necatigil, Oğuz Atay, Tomris Uyar ve Orhan Pamuk’un da bulunduğu edebiyatçıların el yazmalarından oluşan sergi, sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

COŞKUN ARAL İLE FOTOĞRAF HEYECANI

Tarık Zafer Tunaya Sanat Galerisi, amatör ya da profesyonel tüm fotoğrafseverlere açık olan fotomaraton etkinliğinin sergisinden çocukları da kapsayan fotoğrafçılık atölyelerine farklı buluşmalara sahne olacak. Sanatseverler, gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Coşkun Aral’ın da aralarında bulunduğu duayen isimlerle bir araya gelme şansı bulacak. Çukurcuma’da antikacılar sokaklara taşacak ve festival boyunca hafta sonları müzayede heyecanı yaşanacak.

MEHMET AKİF ERSOY ANILACAK

Festival boyunca milli şair Mehmet Akif Ersoy, Mısır Apartmanı’ndaki Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi’nde anılacak. Milli şair için birbirinden değerli isimlerin katılımıyla 23 sohbet etkinliği yapılacak. Festivalin bir diğer önemli duraklarından olan Taksim Camii Kültür Merkezi’nde de festival süresince değerli ve keyifli sohbetler olacak. Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’ndan şair İbrahim Sadri’ye pek çok ismi ağırlayacak Taksim Camii Kültür Merkezi, festivalin son günü Ahmet Özhan konserine ev sahipliği yapacak. Galata Mevlevihanesi ise 23 boyunca Mevlevi Alayı’ndan sema ayinine ziyaretçilerine dolu dolu anlar yaşatacak.

TÜRK MOTİFLERİ ‘KAFTANLAR’ SERGİSİNDE

Grand Pera Cercle D'orient’te açılacak Hakan Yılmaz’ın “Kaftanlar’ sergisi, Türk motiflerinden oluşan kaftanlarla izleyiciyi büyülü bir yolculuğa çıkaracak. Grand Pera aynı zamanda moda atölyeleri ve maske sergileriyle de sanatseverler için cazibe merkezi olacak. Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi’nde ise “Yabancı Seyyahların Gözüyle Beyoğlu” sergisi, geçmişten bugüne Beyoğlu’nun güzelliklerini gözler önüne serecek. Salt Galata ve Salt Beyoğlu da 90’lar kültürünün yeniden hatırlanacağı, ‘Sahnede 90’lar’ sergisiyle festival ruhuna ortak olacak.

OPERA VE BALE GÖSTERİLERİ YAPILACAK

AKM Türk Telekom Opera Salonu da festival boyunca hem en sevilen opera ve bale gösterilerine hem de dünya starlarına ev sahipliği yapacak. Festivalin ilk günü, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneye taşıyacağı Carmen operası izleyicilerle buluşacak. 3 Ekim’de ise G.Bizet’in ikonik eseri Carmen, İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin bale yorumuyla programda yer alacak. 12 Ekim’de Saraydan Kız Kaçırma operası, 13 Ekim’de Don Kişot balesi sanatseverlerle buluşacak. 15 Ekim’de İspanyol sanatçı Carlos Rodrigez’in imzasını taşıyan “Picasso Eterno” balesi flamenko rüzgarı estirecek. 17 Ekim’de Ankara Devlet Opera ve Balesi Kuğu Gölü balesini, 22 ve 23 Ekim’de de İzmir Opera ve Balesi La Traviata operasını sahneleyecek.

Felsefe ve bilim tarihçisi İhsan Fazlıoğlu, engin birikimini aktaracak. 1 Ekim Cumartesi günü saat 17.00'de AKM Kütüphane'deki İhsan Fazlıoğlu ve Coşkun Yılmaz söyleşisine giriş ücretsiz olacak.


Müzikseverlere unutulmaz bir gece


Portekiz’in Grammy ödüllü duygusal sesi Mariza 2 Ekim’de, İspanyol müzisyen Buika 5 Ekim’de, dünyanın ünlü opera evlerinde sahne alan Letonyalı ünlü opera sanatçısı Kristine Opolais ile yine dünyanın pek çok önemli opera evinde önemli eserlerde başrollerde yer alan tenor Murat Karahan 8 Ekim’de, Flamenko dehası Paco Pena & Friends 9 Ekim’de, ünlü Amerikalı caz sanatçısı Stacey Kent 10 Ekim’de, dünyanın en önemli besteci ve piyanistlerinden Havasi 11 Ekim’de, çalışmalarını ABD'de sürdüren dünyaca ünlü müzisyen Fahir Atakoğlu 14 Ekim’de, İspanyol şarkıcı Monica Molina 16 Ekim’de, Doğu ve Batı müziğini modern enstrümanlarla sentezleyen kamança sanatçısı Mark Eliyahu 18 Ekim’de, İngiliz sanatçı Yusuf İslam 19 Ekim’de, AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak.

AÇIK HAVA KONSERLERİ

Festivalde özellikle açık hava etkinlikleri İstanbulluları sevdikleri sanatçılarla buluşturmanın yanı sıra sinema keyfi de yaşatacak. Festival boyunca hem AKM Türk Telekom Açıkhava Sahnesi’nde hem Galataport Meydan Sahnesi’nde hem de Şişhane Meydan Açıkhava Sahnesi’nde müzik hiç susmayacak. AKM Türk Telekom Açıkhava Sahnesi’nde konserlerin yanı sıra Neşeli Günler’den Bergen’e, Batman’dan Star Wars: Skywalker'ın Yükselişi’ne farklı türdeki filmler de sanatseverlerle buluşacak.

Aralarında Göksel, Fatih Erkoç, Ceza, Levent Yüksel, Ümit Besen & Pamela, Kubat ve Erol Evgin'in de bulunduğu pek çok sanatçı açık hava konserlerinde İstanbullular ile buluşacak.

KONSER TAKVİMİ

  • 1 Ekim Emre Aydın,
  • 2 Ekim'de Yüksek Sadakat,
  • 5 Ekim'de Levent Yüksel,
  • 6 Ekim'de Moldova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğince İrina Rimes, Zdob și Zdub grubu ve Sasha Lopez ile Dara, 7 Ekim'de Jabbar,
  • 8 Ekim'de Sertab Erener,
  • 9 Ekim'de Latin müziği denilince akla ilk gelen isimlerden Ayhan Sicimoğlu,
  • 12 Ekim'de Erol Evgin,
  • 14 Ekim'de Murat Boz,
  • 15 Ekim'de Bengü,
  • 16 Ekim'de Balkan müziğinin sevilen ismi Goran Bregoviç, 19 Ekim'de Burhan Öcal,
  • 20 Ekim'de Murat Dalkılıç ve

    21 Ekim'de Ziynet Sali Saat Kulesi Meydanı'nda konser verecek.
Galataport İstanbul mobil uygulamasından misafirlerin festivalde sahne alacak sanatçılardan bazıları ile tanışma fırsatını da yakalayabileceği konser serisi,
22 Ekim'de Berkay ve 23 Ekim'de Merve Özbey
konserleri ile sona erecek.

Ziyaretçiler festival süresince Galataport İstanbul mobil uygulaması üzerinden seçili restoranlarda festivale özel menüleri deneyimleme şansı elde etmenin yanı sıra tatlı ve kahve atölyelerine katılım olanağı da yakalayabilecekler.


'SANATLA İÇ İÇE BİR FESTİVAL'

Açıklamada görüşlerine yer verilen Galataport İstanbul Pazarlama ve İletişim Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bali, şunları kaydetti:

"Galataport İstanbul olarak hayata geçtiği günden bu yana Beyoğlu Kültür Yolu'nun başlangıç noktası olmaktan gurur duyuyoruz. Yıllar sonra yeniden şehirle bütünleşen tarihi limanımız, Karaköy'ün yüzyıllar boyunca ev sahipliği yaptığı farklı kültürleri buluşturarak, kamusal sanatın da önemli bir adresi haline geldi. Misafirlerimiz, boğaz ve tarihi yarımada manzarasının muhteşem görüntüsüyle birleşen etkinlikler ile sanatla iç içe bir festival yaşayacaklar."

#Galataport İstanbul
2 yıl önce