|

Bir çorap olsaydınız dünyayı gezmek ister miydiniz?

Ayşe Sevim, mühim kalemlerin çocuk edebiyatına en azından bir eser vermelerini arzu eden, bu işle uğraşmanın vebal olduğunu düşünen ve bu konuda da elini taşın altına koymuş bir isim. Bu sebepledir ki en az şiir ve denemeleri kadar çocuk edebiyatında verdiği eserler de teveccühle karşılanıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 9/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 10:34 - 9/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
ZEYNEP TUBA KESİMLİ
Yşair-yazar Ayşe Sevim, çocuk edebiyatı alanındaki eserlerine bir yenisini daha ekledi ve “Dünyayı Gezmek İsteyen Çorap” Cezve Çocuk etiketiyle raflarda yerini aldı. Bala Erfidan’ın resimlediği kitapta, kütüphane raflarında dolaşan, kervanlarla seyahat eden, dervişlere yoldaşlık yapan bir çorabın maceralarına şahit oluyoruz.

Kahramanımız, mavi mavi kuşlardan ve yeşil yeşil ağaçlardan desenlere sahip el emeği göz nuru bir çorap. Ninenin ördüğü bu çorap, yaşadıkları iki odalı evi, dünyanın tamamı olduğunu zannediyor. Dünyanın aslında ne kadar büyük olduğunu öğrenmesiyle, çorabın dünyayı gezme isteği ortaya çıkıyor ancak ninesiyle birlikte dünyayı gezmesinin imkânı yok. Çünkü ninenin beli sürekli ağrıyor. Lakin ninemiz diğerkam bir hanım. Çorabın isteklerine saygı duyuyor ve amacına ulaşabilmesi için ona destek oluyor. Böylece çorabın dünyayı gezme serüveni başlıyor. Önce kocaman kütüphanesi bulunan bir konağa misafir oluyor. Burada tarih, coğrafya, felsefe ve edebiyat öğreniyor. Dünyanın kitaplardan ibaret olmayıp gezip görmek gerektiğini belleyince de seyahatine bir kervanda devam ediyor. Kervan yolculuğunda türlü türlü yerler görüp nice dil öğreniyor ama neticede evini özlüyor. Eve dönüş yolunda ise çorabı besmele ile ayağına geçiren bir dervişle ahbaplık ediyor. Çorap daha evvel gördüğü yollardan dervişle yeniden geçiyor fakat bu kez dünyayı daha yakından tanıyor, fakir fukaranın yardımına koşmayı öğreniyor. Dünyayı gezmek isteyen çorap evine ulaştığında üstünden epey zaman geçmiş olmasına rağmen nine onu hatırlıyor ve eski günlerde olduğu gibi mutlu yaşamaya devam ediyor.


KÜLTÜRÜMÜZE AİT ÖĞELER

Dünyayı Gezmek İsteyen Çorap kültürümüze ait pek çok öğeyi barındırması bakımından dikkat çekiyor. El emeğine yaptığı vurgu, derviş kültürünü hatırlatması, vefa, diğerkamlık, yardımseverlik gibi değerleri ön plana çıkarmasıyla Batı masalları ile büyüyen çocuklarımız ve çocuklarına bize ait bir masal anlatmak isteyen ebeveynler için iyi bir alternatif sunuyor. Çizimler ile bütünleşmiş olan masalı okurken, ninenin sobanın kenarında şak şak diye çektiği tespihin sesini duyabiliyorsunuz. Ayşe Sevim, mühim kalemlerin çocuk edebiyatına en azından bir eser vermelerini arzu eden, bu işle uğraşmanın vebal olduğunu düşünen ve bu konuda da elini taşın altına koymuş bir isim. Bu sebepledir ki en az şiir ve denemeleri kadar çocuk edebiyatında verdiği eserler de teveccühle karşılanıyor. Kendi tabiriyle ifade edecek olursak yazar, Dünyayı Gezmek İsteyen Çorap’ı pişirmek için yaktığı ateşin odunlarını bizim ormanlardan taşımış.

#AYŞE SEVİM
5 yıl önce