|

Boston'a İstanbul damga vurdu

ABD'nin Boston kentinde üç boyutlu fotoğraflarla eski İstanbul sunumu yoğun ilgi gördü.

Yeni Şafak
13:52 - 9/12/2014 Salı
Güncelleme: 13:56 - 9/12/2014 Salı
AA
19. Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında İstanbul’un Osmanlı dönemine ait üç boyutlu fotoğrafları, dijital ortama aktarılmış olarak sanatseverler, fotoğraf ve tarih meraklıları ile buluştu.


Boston Üniversitesi’nde yapılan sunumda, 19. yüzyılda İstanbul’un mimari ve kentsel yapısında meydana gelen çarpıcı dönüşümleri, mimari trendler ve sosyal yaşamdaki değişimleri yansıtıldı.


Programda 1855-1910 yılları arasında çekilmiş ender bulunan İstanbul fotoğrafları, Harvard Üniversitesi öğretim üyelerinden Profesör George Mutter ve tarihçi Bernard Fishman tarafından izleyicilere sunuldu. 


Festival organizasyon komitesinden yapılan yazılı açıklamada, Mutter ve Fishman’ın özel koleksiyonlarında yer alan ve dağıtılan özel gözlükler aracılığıyla izlenen tarihi fotoğrafların, hem Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki kentsel yapı ve mimari özellikler hakkında az bilinen konuları açığa çıkardığı, hem de 19. yüzyılda İstanbul’da günlük yaşam hakkında az bulunan görüntülerle büyük ilgi çektiği belirtildi.


Fotoğraf teknolojisinin henüz gelişmekte olduğu bu dönemde hareket eden objeleri görüntüleyebilmenin nadiren mümkün olabildiğine işaret edilen açıklamada, üç boyutlu fotoğraf koleksiyonlarına birbirlerinden bağımsız olarak yaklaşık otuz yıl önce başlayan Prof. Mutter ile tarihçi Bernard Fishman'ın, bir süre önce bu koleksiyonda birbirlerine rakip olmak yerine kaynaklarını birleştirerek güçbirliği yapma kararı verdikleri belirtildi.


ABD'nin Boston kentinde 1996’dan bu yana her yıl yapılan Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali, “Anadolu’nun Renkleri” temalı festival programıyla sergiler, sunumlar, atölyeler, konserler, film yarışması, Türk mutfağının tanıtımı gibi çok geniş bir yelpazeyi içeriyor. Festivalin ana sponsorluğunu Turkish Cultural Foundation (TCF), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tanıtma Fonu ve  Türk Hava Yolları yapıyor.
#Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali
#eski İstanbul sunumu
#fotoğraf
#İstanbul fotoğrafları sergisi
9 yıl önce