|

Bu hayvanlar 50 yılda yüzde 68 azaldı

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) raporuna göre 1970’ten bu yana memeli, kuş, sürüngen ve balık gibi omurgalı hayvanların popülasyonu ortalama yüzde 68 azaldı. Türkiye’de de tehlike altındaki tür sayısı dört kat artarak 400’e ulaştı.

Haber Merkezi
00:11 - 4/10/2021 Pazartesi
Güncelleme: 00:16 - 4/10/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Flamingo
Flamingo

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada dünyada ve ve Türkiye’deki yaban hayvanlarının popülasyonları hızla azalırken, tehlike altındaki türlerin sayısının arttığına dikkat çekti.

İNSAN DOĞADA BASKIN

WWF tarafından yayımlanan Yaşayan Gezegen Raporu’na göre 1970’den bu yana dünya genelinde omurgalı tür popülasyonları ortalama yüzde 68 azaldı, en büyük kayıp ise yüzde 84 ile sulak alan türlerinde yaşandı. Bugün karaların yüzde 75’inin, denizlerin yüzde 60’ının insan tarafından değiştirilmiş durumda olduğu belirtilen açıklamada, dünya tarihinde insanın doğa üzerinde bu kadar baskın olduğu bir dönem yaşanmadığı ifade edildi.

400 TÜR TEHLİKEDE

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre Türkiye’de de küresel düzeyde tehlike altındaki tür sayısının son 10 yılda dört kat artarak 400’e ulaştığı kaydedilen açıklamada, Türkiye’deki yaban hayvanlarının, bu yıl orman yangınları, sulak alanların kaybı, eş zamanlı seller ve petrol sızıntısı gibi çok sayıda afet ile de karşı karşıya kaldığı belirtildi.


YAVRU FLAMİNGOLAR ÖLDÜ

WWF-Türkiye tarafından yapılan açıklamada “İç Anadolu’nun en büyük gölü olan, flamingolara ev sahipliği yapan Tuz Gölü’nün kuraklık nedeniyle geri çekilmesinin ardından binlerce flamingo yavrusu yaşamını yitirdi. Hemen ardından son 20 yılda yanan toplam alan kadar orman alanını neredeyse iki hafta içinde kaybettik.” denildi.

#Doğal Hayatı Koruma Vakfı
#WWF
#Türkiye
#Hayvan Varlığı
3 yıl önce