|

Bu kitaplar anne ve babalara

Çocukluğunun, içinde bir yerlerde yaşadığının bilincinde olan yetişkinlerin çocuklarıyla ilişkileri de ona göre oluyor. Bu ayki seçki yazımızda sizlere önce içinizdeki çocukluğu yeniden canlandıracak, sonrasında çocuklarınızla ilişkilerinizi yeniden canlandıracak, onların hayatlarına doğru bir şekilde dokunmanıza yardımcı olacak eserler seçtik.

04:00 - 15/05/2019 Çarşamba
Güncelleme: 13:15 - 14/05/2019 Salı
Yeni Şafak
Boşluk
Boşluk
SEVİNÇ ŞAHİN

Hepimiz bir zamanlar çocuktuk. Hepimiz farklı farklı çocukluklar yaşadık. Artık çocukları olan yetişkinler olduk. Peki nereye gitti çocukluğumuz? Üzülmeyin bir yere gittiği yok; oralarda bir yerlerde, içinizde hala yaşıyor. Yüz yaşınıza da gelseniz o sizin bir parçanız olarak sizinle yaşayacak. İnsan denilen varlık, yetişkin olurken çocukluğunun koluna girerek büyüdüğü zaman gerçek bir yetişkin olabilmektedir, yoksa çocukluğunu silerek, üstüne basarak, yok sayarak, acziyet zamanları olarak görerek değil! Çocukluğunun, içinde bir yerlerde yaşadığının bilincinde olan yetişkinlerin çocuklarıyla ilişkileri de ona göre oluyor. Bu ayki seçki yazımızda sizlere önce içinizdeki çocukluğu yeniden canlandıracak, sonrasında çocuklarınızla ilişkilerinizi yeniden canlandıracak, onların hayatlarına doğru bir şekilde dokunmanıza yardımcı olacak eserler seçtik. Kendi farkındalığınızla çocuklara kılavuz olmak için bu kitapların size yol göstermesi ümidiyle...

ELMA AĞACINI BIRAKIP OKULA GİDİLİR Mİ HİÇ?

Pes Etmek Yok, okula yeni başlayan Ela’nın elma ağacını bırakıp okula gitmek istememesiyle başlayan olayları anlatıyor. Kitap boyunca, Ela’nın okul korkusunu altına gizlediği bu sevginin Ela’nın ve elma ağacının hayatında neler gerçekleştirebildiğine şaşıracaksınız. Küçük Ela için okulun en güzel yanı, ağacına kavuştuğu çıkış saatleri ama bacağının kırılması bir çok şeyi faklı görmesini sağlar. Önceleri okula gitmek kurtulmuş olduğuna sevinir ama daha sonra... İşte sonrasını öğrenmek de size kalsın. Kitabımız adı üzerinde “Pes Etmek Yok” sloganı üzerine kurulmuş, pes etmeden gösterilen çabanın nelere kadir olduğunu gösteren bu güzel eserin resimleri Huban Kurman’a ait.


SEN VE BEN

Elisenda Roca’nın Sen ve Ben adlı eseri, kardeşi olacak bir çocuğun duyguları, davranışları, düşünceleri üzerine kurgulanmış. Ebeveynlerin yeni bir çocuk haberini mutlu bir haber olarak söyledikten sonra neler oluyor acaba? İlk çocuğun kafasından geçmesi muhtemel bir çok soru ve cevaplarını bulabileceğiniz bu eserde kardeş kıskançlığı, başetme yöntemleri, abla ya da abi olacak ilk çocuğun yaşadığı bu sürecin onun için ne kadar önemli olduğuna dair bilgiler de bulacaksınız. Kim çocuklarının kavgasız gürültüsüz yaşamasını istemez ki? Tüm ailenin ortak olarak yaşadığı bu değişime büyük kardeşin nasıl ortak edilebileceği hakkında bir çok fikrinde yer aldığı Sen Ve Ben’in resimleri Guridi tarafından çizilmiş.


SADECE UFAK BİR NOKTA

Nokta, Vashti adındaki küçük bir çocuğun resim dersinde “ben resim yapamıyorum” derdine düşmesiyle başlayan macerasını anlatıyor. Birgün resim dersinde önündeki kağıda bomboş bakarken, öğretmeni ona bir nokta yapmasını öneriyor. İstemeyerek de olsa yaıpyor Vashti. Daha sonra bir de resmine bir imza atmasını söylüyor öğretmeni. İşte ne oluyorsa bundan sonra oluyor. Vashti buna o kadar şaşırıyor ve gururlanıyor ki, sayısız ve rengarenk nokta resmi yapmaya başlıyor. Sonunda resimleri okulda bir sergiye dönüşüyor. Öğretmeninn kendisine verdiği ilhamı bir başka çocuğa taşımasıyla yeni bir serüvene yol alıyor Vashti. Nokta dünya çapında ün yapmış bir eser, o kadarki adına kutlanan birgün bile var: Dünya Nokta günü, her yılın eylül ayının 15. günü. Çocuktaki yetersizlik duygusunu ve bunun içinde doğurduğu öfkeyi dindiren, kendine güvenini kazanmasını, kendi benliğini bulmasını sağlayan bir hikayedir Nokta. Aynı zamanda kendinizden bir parça bulabileceğiniz özel bir hikâyesi var.


Gelelim Mış Gibi’ye. Bu eserde de kahramanımız Ramon, resim yapmayı çok seven bir çocuk. Vashti’nin aksine bunu becerdiğini de düşünüyordu ta ki abisi onun resimleriyle dalga geçene kadar. Resim yapmaktan vazgeçen Ramon’a bu kez kızkardeşi ilham verir. Kızkardeşinin, kendisinin beğenmeyip attığı resimlerle odasını doldurduğunu görür birgün. Onun söylediği gibi “mış gibi” çizme sözü, Ramon’un yeniden resim yapmasını sağlar ve Ramon “mış gibi” resim yapmaya devam eder. Ve sonunda “Mış Gibi” resimlerden sonra bir de “Mış Gibi” şiirler yazmaya başlar Ramon.


BOŞLUĞU NASIL DOLDURABİLİRİZ?

Yetişkinlere hem de küçük kitap kurtlarına hitap eden bir diğer kitap da Boşluk. Küçük kahramanımız Julia içinde hissettiği boşluktan son derece rahatsız ve şikayetçidir. Bu boşluğu doldurmak için çok şey dener. Kitap, Julia’nın bu deneyimlerini ve onun içindeki boşluğu doldurmak için gösterdiği çabaları anlatıyor. Hayatta bir çok olay başımıza gelir ve bu olaylar bizde bir takım izler bırakır. Biz yetişkinler olarak bile bazen bizde kalan o izlere anlam vermekte zorlanırız. Çocuklar için bu çok daha vahim bir hal alır bazen. Hele de kayıplar karşısında hissedilen boşluk duygusu başa çıkılması zor olan bir duygudur. Yazar çizimlerini de kendisinin yaptığı bu eserle, gerek çocuklara gerekse yetişkinlere yol gösteriyor. Boşluk, kendi duygularını farkedebilme, iyileşebilme ve hayattaki amacını bulabilme, duygularımızın sorun değil, tam aksine gelişim aracı olduğunu farkedebilme konularında harika fikirler veren bir eser. Çizimlerin güzelliği ise ayrı bir yazı konusu.


MÜZİK SATAN ÇOCUKLAR

Müzik Satan Çocuklar, bir çingene ailesinin hayatını anlatan bir eser. Birçok kültürün yaşadığı topraklarda yaşıyoruz. Bir arada yaşamak ve birbirimizi sevmek, anlamak çok önemli. Yalvaç Ural bu eserinde bir aile olmanın önemini, dosluğun değerini anlatıyor. İnsanın azimle neler yapabileceğini ve müziğin evrenselliğini anlatırken toplumsal ilişkileri göz önüne seriyor. Müzik satan çocuklar Makedonya’da yardımcı ders kitabı olarak okutulan ve aynı zamanda Çingenece basılan ilk çocuk kitabı olma özelliğini de taşıyor.Hüzün ve gülümsemenin içiçe olduğu bu eserle özenle seçilmiş kelimelrin gücüne tanık olacaksınız ve şiir dilinin tadına varacaksınız.


Seçkimizin sonuna geldik ama sizlerle bir kaç kitap ismi daha paylaşmak istiyorum. Bu kitaplar sizin çocukları anlamanız ve onlarla doğru iletişim kurmanız için aracı olacak eserler. Bunlar ise şunlar; Kumkurdu, Momo, Bitmeyecek Öykü, Masal Battaniyesi, Sakız Cinleri, Bir Noel Şarkısı, Hiç Hata Yapmayan Kız, Avucundaki Öpücük, Gergedanlar Krep Yemez, Bir Problemle Ne Yaparsın, Bir Fikirle Ne Yaparsın, Nasıl Başlar, Yolculuk, Büyük Sözcük Fabrikası, Sırtımdaki Ağır Yük, Papağanın Diriliş Öyküsü, Annem Her Yerde, Lale, Ördek ve Ölüm, Evinden Uzakta Mülteci, Çocuk Kalbi, Canavar.

#çocuk
5 yıl önce