|

Cengiz Aytmatov 88. yılında anılıyor

Kırgız yazar ve siyaset adamı Cengiz Aytmatov, doğumunun 88. yıldönümü nedeniyle Topkapı Türk Dünyası'nda düzenlenecek özel bir etkinlikle anılacak. 14 Aralık Çarşamba günü gerçekleşecek etkinlik saat 14.00'te başlayacak.

Yeni Şafak
12:26 - 10/12/2016 samedi
Güncelleme: 13:27 - 10/12/2016 samedi
Yeni Şafak
Cengiz Aytmatov'un "Selvi Boylum Al Yazmalım" eseri, Türkiye'de 1978 yılında beyaz perdeye aktarıldı.
Cengiz Aytmatov'un "Selvi Boylum Al Yazmalım" eseri, Türkiye'de 1978 yılında beyaz perdeye aktarıldı.

Kırgızistan Başkonsolosluğu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., ve Kırgızistan Dostluk Derneği'nin işbirliği ile düzenlenecek etkinlik, Aytmatov'un hayat hikâyesini anlatan belgesel film gösterimi ile başlayacak.



“Gün Olur Asra Bedel" başlığıyla gerçekleşecek etkinlikte Kırgızistan Büyükelçisi İbragim JUNUSOV, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat KÜTÜK, Kırgızistan'ın Türkiye Fahri Konsolosu Dr. Mustafa KURT'un yanı sıra Kırgız halkları ve kültürleri üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muzaffer ÜREKLİ ile Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cıldız İSMAİLOVA da birer konuşma yapacak.



Etkinlikte Aytmatov'un hayatı, kişiliği, siyasi kimliği, eserleri ve etkileri ele alınacak.



Aytmatov resim sergisi açılışının da yapılacağı etkinliğin sonunda dinleyenlere Türkistan pilavı ikram edilecek.



Cengiz Aytmatov 1977'de Atıf Yılmaz tarafından "Selvi Boylum Al Yazmalım" ismi ile beyaz perdeye uyarlanan “Kırmızı Eşarp" romanının da yazarıydı.



Cengiz Aytmatov kimdir?


Cengiz Aytmatov 12 Aralık 1928'de bugün Kırgızistan topraklarında bulunan Talas'ta doğdu. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle genç yaşında çalışma hayatına başlayan Aytmatov, veterinerlik ve tarım enstitüsünde eğitimini sürdürdü. Ardından Moskova'da Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'nde okuyan ünlü edebiyatçının eserleri birçok dile tercüme edildi.



Aytmatov, 1990 ile 1994 yılları arasında Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'nu daha sonra 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Cengiz Aytmatov'un "Kırmızı Eşarp" isimli romanı, 1977'de Atıf Yılmaz tarafından "Selvi Boylum Al Yazmalım" ismi ile beyazperdeye uyarlandı.



Aytmatov, böbrek yetmezliği nedeniyle 10 Haziran 2008'de Almanya'nın Nürnberg şehrinde hayatını kaybetti.



#Cengiz Aytmatov
il y a 7 ans