|

Çocuklara el uzatmakla kalmadılar el yaptılar

Türkiye’de 700’den fazla gönüllüden oluşan RobotEl Platformu Suriye’deki savaşta ya da herhangi bir nedenle elini kaybeden çocuklara öyle bir el uzatıyor ki, başka ele gerek kalmıyor. Onlara 3D teknolojisiyle kaybettikleri eli geri veren platform 25 çocuğu yepyeni bir ele kavuşturdu

Yeni Şafak
10:40 - 20/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:48 - 20/03/2017 Pazartesi
Diğer
Çocuklar robotik elleriyle kendilerini daha iyi hissediyor.
Çocuklar robotik elleriyle kendilerini daha iyi hissediyor.

Güney Afrikalı marangoz Richard Van As'ın bir iş kazasında parmağını kaybetmesinden sonra ortaya çıkan bir oluşum olan 'Enable The Future (Geleceği Yapabilmek) Platformu' sosyal yardımlaşmaya yeni bir boyut kazandırdı. Türkiye'de ise bu projeyi RobotEl Platformu yürütüyor. Platform sosyal sorumluluk projesi olarak çıktığı yolda 2016 yılında STK oldu. Ücretsiz olarak hizmet veren projede 25 çocuk, 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle üretilen robot eline kavuştu. İlk kez 2014 yılında matbaa makinesinde parmaklarını kaybeden 20 yaşındaki Mehmet Toprak'la hayata geçirilen proje, şimdi de Suriye'deki savaşta ellerini kaybeden mülteciler için proje hazırlıyor.



Kişiye özel üretiliyor


Mimar Zeynep Karagöz, makine mühendisi Hakan Pektan ve arkadaşları tarafından kurulan ve 700'den fazla gönüllüsü olan dernek, 80'den fazla 3 boyutlu yazıcı noktasıyla ihtiyaç sahiplerine destek oluyor. Gönüllülerin kendilerine Robot El Türkiye sayfasından ulaştığını söyleyen Karagöz, “Türkiye çapındaki gönüllülerimizden kimisi duyuru ve vaka tespitinde; kimisi belgelemede - fotoğraf ve ölçü alımında; kimisi modelleme ve tasarım sürecinde kimisi de baskı ve / veya montaj aşamasında destek veriyor" derken yapım sürecini şu sözlerle anlatıyor, “Bize yardım talebi geldiğinde bunu gönüllü ağımızda duyuruyoruz. Bu aşmada bazen tek kişi bazen ekip olarak proje üstlenebiliyor. Vakanın ölçüleri alınıp fotoğraflandıktan sonra modelleme aşamasına geçiliyor. 3D model teknikleri kullanarak modellerden biri seçiliyor ve onun ölçü ve anatomisine uygun hale getiriliyor."





Cerrahi işlem yapılmıyor


Vatan Gazetesi'nin haberine göre; “Daha sonra 3 boyutlu baskı cihazları ile parçalar halinde baskı alınıyor. Bunlar monte edilerek test ediliyor. Adıyaman'daki bir vakada İzmir Emot hastanesindeki gönüllü doktorlarımız tarafından incelenmişti. Ölçü ve fotoğraf Kayseri'den giden gönüllü ile alındı, model Aydın'daki gönüllü tarafından oluşturuldu. İstanbul'da basıldı ve gönderilip Kayseri'deki gönüllü tarafından teslim edildi. Robot elde ihtiyaç duyulan malzemeler gönüllüler tarafından karşılanabiliyor. Bunun dışında bir robot elin maliyeti 50 doları buluyor. Üretilen robot ellerde hiçbir cerrahi işlem uygulanmıyor. Bilek hareketi veya dirsek hareketi ile parmaklar kapanarak kavrama yapabiliyor."



Zehra 2.5 ayda eline kavuştu, kalp yaptı


5 Yaşında olan Zehra'nın doğuştan eli yoktu. Zehra'nın ailesi robot el derneğine ulaşarak kızları için yardım istedi. Zehra için İstanbul'da bir araya gelen ekip 2,5 aylık bir sürenin ardından çalışmasını tamamladı. Zehra isteğine göre tasarlanan robot eline kavuştu, ilk hareketi kalp yapmak oldu.



#RobotEl Platformu
#Richard Van As
7 yıl önce