|

’Da Vinci Robotu’ Ankara Üniversitesi’nde

Türkiye'nin ilk tıp fakültesi Ankara Üniversitesi tıpta dünyanın en gelişmiş Robotik Cerrahi Sistemi 'Da Vinci Xi' hizmete başladı.Da Vinci Xi ile prostat kanseri olan bir hastanın ameliyatına katılan Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, özellikle son yıllarda teknolojideki ilerlemelerin hastalık tanı ve tedavisinde anlamlı katkılar sağladığının altını çizdi.

Yeni Şafak
10:41 - 1/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 08:53 - 1/02/2016 Pazartesi
IHA

Ankara Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde ameliyatlar artık Robotik Cerrahi Sistemi ile gerçekleştirilmeye başlandı. Söz konusu yeni sistem, Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan Robotik Cerrahi Komisyonu'nun organizasyonunda, 9 farklı ana bilim ve bilim dalının İbni Sina ve Cebeci Hastaneleri'ndeki ameliyathanelerinde kullanılıyor.



Prof. Dr. İbiş, "Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, son teknolojik gelişmeleri kaliteli kadrosuyla halkımızın hizmetine sunmak için özverili çalışmalarına devam ediyor. Güncel gelişmeleri hem tıp eğitimi alan geleceğin cerrahlarının yetiştirilmesine katkı sağlamak hem de halkımızın hizmetine sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu anlamda en gelişmiş Robotik Cerrahi Sistemi kullanmaya başladık" ifadelerini kullandı.



'Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi' adıyla kurulan ve ameliyatlarda kullanılmaya başlanan sistemle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Türkölmez, şunları kaydetti:"Cerrahi uygulamalarının açık cerrahiden endoskopik/laparoskopik cerrahiye doğru kaydığı görülmekteydi. Özellikle robotik cerrahi sistemlerinin geliştirilmesi ile cerrahi uygulamalarında son teknolojik sistem robotik cerrahi giderek yaygınlık kazanmakta. Sistemin birkaç parçası var. Bunlar içinde operasyonun gerçekleştirildiği ve hastaya yerleştirilen dört adet ince robotik kollar ve bu kolların ucuna takılan çeşitli cerrahi aletlerden oluşan sistem, ayrıca cerrahın robotu kullandığı ayrı bir konsol sistemi ile görüntünün ve gerekli malzemelerin bulunduğu görüntü kulesidir. Öte yandan Robotik Cerrahi, yüksek çözünürlüklü (HD) ve 3 boyutlu görüntü ile cerrahi olanağı sağlar, aynı zamanda operasyon alanını 10-20 kez büyüterek çok küçük yapıların daha net tanınmasını kolaylaştırır. Robotun kollarının diğer endoskopik yöntemlere göre hareket kabiliyetinin kıyaslanamayacak kadar üstün olması sayesinde çok komplike manevralara olanak sağlamaktadır. Buna ilave olarak cerrahın el titremesini robotun kollarında olmasını önleyen bir sisteme sahiptir. Diğer yöntemlere göre daha az kanama ile operasyon tamamlanmaktadır. Cerrahi başarısı özellikle fonsiyonel sonuçlar açısından daha iyidir. Operasyon sonrası hastada daha az ağrı olmakta ve hasta daha hızlı iyileşmektedir. Böylece normal yaşamına daha hızlı dönmektedir. Açık operasyon için gerekli büyük kesi olmadığı için hasta daha estetik görünüme sahip olmaktadır."



#Ankara Üniversitesi
8 yıl önce
default-profile-img