|

Devlet Tiyatroları 'Orhan Veli ve Tanpınar'ın izini sürüyor

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Nejat Birecik, Ulus'taki Genel Müdürlük binasında Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Veli Kanık'ın bir dönem yazılarını yazdıkları odaları araştırdıklarını belirterek bu odalarda halka açık "okuma tiyatroları" ve "şiir günleri" düzenleneceğini bildirdi.

Yeni Şafak
15:13 - 6/08/2017 Pazar
Güncelleme: 15:21 - 6/08/2017 Pazar
AA
Birecik, yaptığı açıklamada, DT'de bu sene ilk kez sistematik olarak başlatılacak "okuma tiyatrosu" uygulaması hakkında bilgi verdi.
Birecik, yaptığı açıklamada, DT'de bu sene ilk kez sistematik olarak başlatılacak "okuma tiyatrosu" uygulaması hakkında bilgi verdi.

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Nejat Birecik, Ulus'taki Genel Müdürlük binasında Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Veli Kanık'ın bir dönem yazılarını yazdıkları odaların yerini araştırdıklarını belirterek bu odalarda halka açık "okuma tiyatroları" ve "şiir günleri" düzenleneceğini bildirdi.

Birecik, yaptığı açıklamada, DT'de bu sene ilk kez sistematik olarak başlatılacak "okuma tiyatrosu" uygulaması hakkında bilgi verdi.

Amak-ı Hayal ve Finten tiyatroya uyarlanmak isteniyor

Sahnede olmasını çok arzu ettikleri ancak sahneye uyarlamada zorluklar yaşanan oyunlar bulunduğuna işaret eden Birecik, "Mesela ülkemizin Shakespeare'i olarak bilinen Abdülhak Hamit Tarhan'ın Finten adlı oyununu, Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi'nin Amak-ı Hayal'ini okuma tiyatrosu yapmak istiyoruz. Devlet Tiyatroları bünyesinde 15 günde bir edebiyat söyleşileri ve okuma tiyatrolarını gerçekleştirmeyi planlıyoruz." dedi.

  • Birecik, okuma tiyatrolarının ilk kez sistemli bir hale dönüştürüleceğini aktararak sahneye uyarlanacak edebi eser ve romanların öncelikle okuma tiyatrosunda alt yapısının oluşturulmasının oyunun başarısı açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Veli'nin odaları araştırılıyor

Geçmişi 1930'lu yıllara kadar uzanan binanın DT tarafından kullanılmadan önce Evkaf Apartmanı olduğunu ve bu dönemde Ahmet Hamdi Tanpınar ile Orhan Veli Kanık'ın da orada yaşadığını anlatan Birecik, odaları tespit etmek istediklerini söyledi.

Okuma tiyatrolarına vatandaşlar katılabilecek

Türk edebiyatındaki klasiklerin tiyatro açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Birecik, Batı'nın da her zaman kendi milli değerlerinin peşinde koştuğuna ve bunun sonucunda İngiliz, Rus Tiyatrosu'nun oluştuğuna dikkati çekti.

Birecik, okuma tiyatrosunun dünyada çok yaygın örnekleri bulunduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

"Okuma tiyatrosu topluma açık bir uygulama olacak. Bunun denenmiş örnekleri var, çokça yapılan bir şey. Rol kişilerini aktörler, aktrisler veya öğrenciler okur. Bu biraz dinleme işidir ve zaten dinleme, tiyatronun da ayrılmaz bir parçasıdır."

#İstanbul Devlet Tiyatroları
#Orhan Veli
#Ahmet Hamdi Tanpınar
7 yıl önce