|

Duha Türklerine temin edilen Ren Geyikleri yavrulamaya başladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2014 yılı Aralık ayında temin edilen 20 Ren Geyiği'nden 14 tanesi yavrulayarak Duha Türklerinin yüzünü güldürdü. Yavrularla birlikte mevcut ren geyiği ırkının iyileştirilmesi ve sayılarının artırılması hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
09:59 - 5/06/2015 Cuma
Güncelleme: 10:25 - 5/06/2015 Cuma
Yeni Şafak

Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj'un 29 Mart 2013 tarih ve 42 sayılı kararıyla Moğolistan'ın en küçük etnik grubu olan Duha Türklerinin yaşam seviyesinin arttırılması, sağlık ve sosyal sorunların giderilmesine ilişkin talimatı doğrultusunda Rusya Federasyonu Tuva Özerk Cumhuriyeti'nden ren geyiği temin edilmesi hususunda TİKA'dan yardım talep etmişti.



Duha Türkleri, Moğolistan'ın Hövsgöl Vilayeti'nde yer alan Tsagaannuur ilçesi sınırları içerisinde yaşamakta olup, 60 hanede 600 civarında Duha Türkü bulunuyor. Bunlardan 50 hane taygada ren geyiği besleyerek geçimlerini sağlıyor. TİKA tarafından yapılan araştırmalarda, bahse konu projenin yürütülmesi, Moğolistan'ın en küçük etnik gruplarından biri olan Duha Türklerinin yaşamlarına katkı sağlayacağı düşünüldü.



Duha Türklerine damızlık geyik temini projesi kapsamında Rusya'dan ren geyiği getirme çalışmaları 2013 yılında başlatıldı. Söz konusu proje TİKA, Hövsgöl Valiliği ve Moğolistan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı işbirliğinde yürütülüyor. 2014 yılı Aralık ayında Rusya Federasyonu Tuva Özerk Cumhuriyeti'nden 20 baş geyik getirilmiş olup Hövsgöl Vilayeti Mörön Şehri'ne ulaştırılmıştı. Bu kapsamda Hövsgöl Vilayeti Mörön Şehri'nde Duha Türklerine Damızlık Geyik Temini Projesi Teslim Töreni yapılmıştı.



Bu tarihten itibaren Duha Türklerine dağıtılan Ren Geyiklerinden 14 tanesi yavrulayarak Duha Türklerini sevince boğdu. TİKA Moğolistan'da kalkınma yardımlarının sürdürülebilirliğini bir kez daha ortaya koydu.



#tika
#ren geyiği
#duha türkleri
#moğolistan
9 yıl önce