|

Dünyada bir ilk: Tıbbi malzemelerde tasarruf sağlayan robot

Tasarrufun sadece kısarak değil, yöneterek de yapılabileceğine inanan Şişli Hamidiye Etfal E. A. Hastanesi İdari Mali İşler Müdür Yardımcısı Yusuf Sanamer, yüksek lisans tezi ile sağlık çalışanlar arasında tüketim miktarları farklılık gösteren alkol ve pamuk tüketimini en aza indirecek bir çalışma gerçekleştirdi. Yerli ve milli imkânlar doğrultusunda gerçekleşen Alkol, Pamuk Robotu ile dünyada eşi benzeri olmayan bir cihaz üretilerek, bir ilke imza atılmış olduğunu söyleyen Sanamer, "Karşılaştırma sonucunda robot ile yüzde 73 alkol, yüzde 71 pamuk tüketiminden tasarruf elde edildiği ortaya çıktı" dedi.

Haber Merkezi
13:40 - 1/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 13:56 - 1/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Alkol, Pamuk Robotu elle tüketime oranla yüzde 70 tasarruf sağlıyor.
Alkol, Pamuk Robotu elle tüketime oranla yüzde 70 tasarruf sağlıyor.

İsrafın kurumlara değer katmayan, hizmet maliyetlerini arttıran bir unsur olduğunun hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini belirten Şişli Hamidiye Etfal E. A. Hastanesi İdari Mali İşler Müdür Yardımcısı Yusuf Sanamer, tasarrufun sadece kısarak değil, yöneterek de yapılabileceğine inandığı için yüksek lisans tezi ile sağlık çalışanlar arasında tüketim miktarları farklılık gösteren alkol ve pamuk tüketimini en aza indirecek bir çalışma gerçekleştirdi.

  • Yerli ve milli imkânlar doğrultusunda gerçekleşen Alkol, Pamuk Robotu ile dünyada eşi benzeri olmayan bir cihaz üretilerek, bir ilke imza atılmış olduğunu söyleyen Sanamer, "Karşılaştırma sonucunda robot ile yüzde alkol, yüzde pamuk tüketiminden tasarruf elde edildiği ortaya çıktı" dedi.


Yapılan tasarruf ile ithal edilen ürünlerden elde edilecek tasarrufun direkt GSMH ya kazanç olacağını belirten Sanamer, "En önemlisi böyle bir icat dünyada ilk kez, Türk üretimi olarak tüm dünyaya kazanç sağlayabilecek; çevreci, faydalı, tutumlu bir örnek model oluyor" ifadelerini kullandı.

Ortaya büyük bir israf çıkmakta

Dünya üzerindeki tüm sağlık kuruluşlarında; kan alma, enjeksiyon, damar yolu açma ve pansuman gibi işlemler esnasında kullanılan alkol ve pamuğun standart bir kullanım şekli olmadığından, sağlık çalışanları arasında tüketim miktarlarının farklılık gösterdiğini anlatan Sanamer, "Ortaya büyük bir israf çıkmaktadır. Bu israfın sebebi ise el yordamı, göz kararı ile ölçüsüz kullanımdır" şeklinde konuştu.

  • Sağlık çalışanlarının talepleri doğrultusunda, meydana gelen israfı ortadan kaldırmak amacıyla tasarımı ve üretimini tamamen yerli ve milli imkânlar doğrultusunda gerçekleşen Alkol, Pamuk Robotu ile dünyada eşi benzeri olmayan bir cihaz ürettiklerini açıklayan Sanamer, bir ilke imza attıklarını belirtti.

Cihazın tasarruf rakamlarını ortaya çıkartabilmek için yaptığı yüksek lisans tez çalışmasında el yordamı ve Alkol Pamuk Robotunun kullanım sonuçları karşılaştıran Sanamer, sonuçları şöyle açıkladı:

Ve yine yaptırdığı tasarruf ile tıbbi atık bertarafında da aynı oranda tasarruf ettirdiği, kullanılan alkolün, cihaz içinde kapalı haznede olması sayesinde, alkolün uçarak etkisinin azalmasının önüne geçildiği ve yine açıkta bırakılan pamuğa sürekli el sürülmesinden kaynaklı ortaya çıkabilecek kontaminasyon (bulaş) riskinin engellendiği çalışma sonucunda tespit edilmiştir.



#Yusuf Sanamer
#Tıbbı malzeme
#Alkol
#Pamuk Robotu
#Tasarruf
5 yıl önce