|

Dünyanın ilk mutfağı: Şanlıurfa

Şanlıurfa’nın yemek kültürü insanlık tarihi kadar eski. Tarihin sıfır noktası olarak bilinen Göbeklitepe’de buğdayın atasının ortaya çıkması bunun bilimsel kanıtı. Çiğköfteden kebaplara, hasır künefeden cennet çamuruna bu haftaki lezzet durağımız dünyanın ilk mutfağı Şanlıurfa oluyor.

Harun Karabuç
04:00 - 25/11/2018 Pazar
Güncelleme: 13:43 - 24/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İmam Bakır Mahallesi’nde bulunan Tatvera, sadece kahvaltı ve tatlı servisi yapan bir yer.
İmam Bakır Mahallesi’nde bulunan Tatvera, sadece kahvaltı ve tatlı servisi yapan bir yer.

İnsanlık tarihini 12 bin yıl kadar geriye götüren Göbeklitepe ile Şanlıurfa bir anda bölgenin, Türkiye’nin ve hatta dünyanın dikkatini üzerine çekti. Göbeklitepe kazıları bize bu tapınakları yapan insanların neler yediklerini düşündürmeye itiyor. Dünyanın ilk tapınakları buradaysa ilk mutfakları da kuşkusuz burada. Zira araştırmalar gösteriyor ki buğdayın atası ilk olarak Göbeklitepe eteklerinde yetiştirilmiş. Dolayısıyla Şanlıurfa yemek kültürü, insanlık tarihi kadar eski diyebiliriz. Henüz bu tapınakları yapan insanların neler yediklerini bilemiyoruz ama bugün Urfalıların neler yediklerini biliyoruz. Geçtiğimiz hafta ‘Geçmişten Günümüze Urfa’da Müzik’ sempozyumu için Şanlıurfa’daydık. Sempozyumda Urfa müziğinin tarihi, kültürü ve sosyolojisi ve kültürel bulguları masaya yatırılırken öğle ve akşam yemeklerinde de Urfa yemeklerinin lezzetlerine baktık. Bu ziyaretimiz sırasında şehrin aslında kendine has bir kahvaltı kültürü olduğunu da birebir keşfetmiş olduk.

KAHVALTIYA BUYRUN

Şanlıurfa’ya İstanbul’dan direkt uçuşlar olduğu gibi aktarmalı uçuşlar da var. Alandan şehre havalimanı servisleri veya araç kiralayarak ulaşabilirsiniz. Şehre geldiğimizde ilk işimiz şöyle güzel bir kahvaltı yapmak oluyor. Urfa’da çok zengin bir yemek kültürü olduğunu hepimiz biliyoruz ancak kahvaltı için bir şeyler düşünmemiştik. Ta ki Tatvera Kahvaltı ve Künefe’ye girene kadar. İmam Bakır Mahallesi’nde bulunan Tatvera, sadece kahvaltı ve tatlı servisi yapan bir yer. Urfa’ya özel lezzetlerin sunulduğu muazzam doyurucu bir kahvaltı yapıyoruz. Mekan açılalı henüz bir yıl bile olmamasına rağmen şimdiden müdavimleri oluşmuş. Urfa’da birçok yerde bulunmayacak bol çeşit serpme kahvaltı sunuluyor. Hasır künefe, fıstıkzade, cennet çamuru, fıstıklı ve peynirli künefe çeşitleriyle de damaklarınızı tatlandırıyor.

#​Şanlıurfa
#Göbeklitepe
#Şanlıurfa mutfağı
5 yıl önce