|

Fayrap; Erol Taş'ı selamlıyor

Fayrap Aralık sayısı ile okuyucusuyla buluştu. Derginin bu sayısı Türk sinemasının meşhur kötü adamı Erol Taş’ı kapaktan selamlıyor.

09:46 - 16/12/2014 Salı
Güncelleme: 10:01 - 16/12/2014 Salı
Yeni Şafak

Bu sayının başyazısında Ali Akyurt, İslamcılık tartışmalarının kısır döngüsünü dağıtacak bir soru soruyor: Bir İslamcı edebiyat ve düşünce kanonu var mı? Akyurt’un sıkı örülmüş yazısı meseleyi son yüzyıllık yakın tarihle diyalog içinde işliyor.


Uzun bir aradan sonra Eren Safi yapımı yeni bir şiir-bomba bu sayıda yer aldı: “Kafirler anlamaz”. Dursun Göksu’dan “Evsiz kalırsam İstanbul”, Sadık Koç’tan “Oğlumun ilk gülüşü”, Halime Seher Çevik’ten “Babası yerine üzgün kızı” ve Onur Dölek’ten “Teslim oluyoruz” diğer şiirler.


Orhan Onuk “Fatiha”, Osman Akyol “Namın Yürüsün Behçet”, Yahya Arslan “Yetersiz Bakiye” adlı kısa hikayeleriyle bu sayıda yer alan kalemler.


Hakan Arslanbenzer “Hayaller Sezai Karakoç, hayatlar Bülent Arınç” başlıklı yazısında, bir büyük şairle bir siyasetçi arasındaki farklar üzerinden, günümüz şartlarında şair olmanın zorluğunu, mesuliyetini ve bedelini açıklıyor.


Vatan Somuttur, Çorak Topraklar, Herkes İçin Türk Şiiri

Kasım ayı, Neo-Epik anlayışı sürdüren yeni şiir kitaplarının yayımlandığı bir ay oldu. Bunlardan ilki Hakan Arslanbenzer’in 2008’den beri yazdığı şiirleri topladığı Vatan Somuttur. Elyesa Koytak, “Apaçık çünkü savaşmış” başlıklı yazısında kitabın modern Türk şiiri içindeki yerine işaret ediyor.


Selman Ertaş, Hakan Kalkan’la yeni kitabı Çorak Topraklar üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi ve kitap üzerine ayrıntılı bir yazı kaleme aldı. Ayşenur Alper’in Murat Küçükçifçi’yle uzun söyleşisi ve şairin Herkes İçin Türk Şiiri adını taşıyan ilk kitabı üzerine yazısı da bu sayıda okuru bekliyor.


Hakan Arslanbenzer Mülahazat Defteri’nde bu ay, Kayahan Özgül’ün çarpık Namık Kemal tasavvurunu, unutulan Seyfettin Başçıllar şiirini ve muhafazakar kültür politikalarını ağırlıyor.


Dergide bu ay eleştiri ve denemeler ağırlıkta. Elyesa Koytak “Sosyolojiyle şiir arasındaki farklar” yazısında iki faaliyetin de içeriden, mukayeseli bir muhasebesini sunuyor. Esma Güneş “Şiirini yaşayan şair vs. şairliğini yaşayan şair” yazısında epik şair Taşlıcalı Yahya’yı enine boyuna ele aldı. Hanife Öz, Amerikan medyasının Türkiye’deki kültürel mücadelelerdeki rolünü konu edindi. İtikadi popülizm çizgisindeki yazılarıyla yankı uyandıran Murat Küçükçifçi, son dönem Osmanlı mütefekkirlerinden İsmail Hakkı İzmirli’nin hayatını ve fikriyatını işledi. Mesut Bostan, televizyon ve medya sosyolojisi yazılarına devam ediyor ve bu sefer Kurtlar Vadisi’nden Reaksiyon’a devlet dizilerini inceliyor.


Fayrap yeni yayın döneminde yoluna doludizgin devam ediyor.

#Fayrap Dergisi
#Erol Taş
#Şiir
#Edebiyat
#Öykü
#Deneme
#Makale
9 yıl önce