|

'Fuji Dağı'ndan Uludağ'a Japon Kültür Haftası'

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Uluyama Türk-Japon Kültür Derneğince düzenlenen "Fuji Dağı'ndan Uludağ'a Japon Kültür Haftası" başladı.

Yeni Şafak
09:27 - 19/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 07:27 - 19/03/2016 Cumartesi
AA

Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara, Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen açılış programında yaptığı konuşmada, Bursalılarla bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.



Bursa'nın Türkiye ile Japonya arasında ilk dönemlerden itibaren dostluk ilişkilerini geliştirdiğini aktaran Ehara, şunları söyledi:



"1929 yılında Japon iş adamıyla Bursalı iş adamı Türk-Japon ortaklığında Bursa'da tekstil fabrikası kurmuşlar. Bu tarih Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edildiği ve yeniden doğduğu yıllara çok yakındır. Son yıllarda Tokai Belediyesi ile Nilüfer Belediyesi kardeşlik protokolü imzaladı. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından Türkiye'de ilk olarak Bursa'da Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezi'nin kurulmasıyla Bursa ile Japonya çeşitli alanlarda dostluk ilişkileri kurageldi."




Ehara, geçen yılın sonunda gösterime giren Ertuğrul 1890 filminin "39. Japonya Akademi Ödülleri"nde film, yönetmen ve senaryo başta olmak üzere on dalda ödül aldığını dile getirerek, "Bu filmle her iki ülkeye bağlanmış gönül bağlarını yeniden keşfederek dostluk ilişkilerinin önemini yeniden hissetmelerini sağlayabilirsek ne mutlu bize" dedi.



Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni de Türkiye ve Japonya'nın kadim medeniyetlere sahip olduğunu söyledi. İki ülkenin geçmişe dayanan köklü ilişkileri bulunduğunu ifade eden Çepni, konsey olarak kentin tarihi kültürel zenginliklerini yaşatmaya devam ederken, kültürler arası iş birliklerine de önem verdiklerini aktardı.



Etkinliğe katılanların Japonya'nın kültürünü tanıma şansını elde edeceklerini dile getiren Çepni, "Bursa olarak Türkiye'yi temsilen Türkiye-Japonya ilişkilerine ivme kazandırmaya çalışacağız. İş dünyasını bu sürece katmak istiyoruz. İş birliklerinin her alanda olmasını diliyoruz. Japonya İstanbul Başkonsolosu çok heyecanlandı. Bursa'nın zengin kültüründen çok etkilendiler. Yatırım imkanlarını onunla paylaştık. Bu sürece büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.



Etkinliğin açılış kokteylinde Japon müzisyenler geleneksel Japon çalgısı Koto dinletisinde bulundu. Etkinlik, Ertuğrul 1890 filmi gösterimiyle devam etti. Üç gün sürecek programda Japon animasyon filmleri izlenime sunulacak.

#Bursa
#Bursa Büyükşehir Belediyesi
#Bursa Kent Konseyi
#Fuji Dağı'ndan Uludağ'a Japon Kültür Haftası
8 yıl önce