|

Gazze'de master çocukluk hayalimdi

Rukiye Demir, Gazze'de yüksek lisansını tamamlayan ilk yabancı öğrenci oldu. Şimdi Gazze'ye yerleşen Demir, çocukluk hayalini gerçekleştirdiği için çok mutlu ve hedefinde ise Kudüs'te doktorasını yapmak var.

Hatice Saka
04:00 - 17/03/2019 Pazar
Güncelleme: 12:09 - 16/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Rukiye Demir
Rukiye Demir

Türk vatandaşı Rukiye Demir, Gazze’de yüksek lisansını tamamlayan ilk yabancı öğrenci oldu. Çocukluk hayalini gerçekleştiren Demir, Gazze’deki İslam Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde masterını başarıyla tamamladı. Malezya’da psikoloji alanında lisans eğitimi alan Türk öğrenci, bu kez de Kudüs’te doktora yapmayı hedefliyor. Gazzeli bir genç ile evlenip oraya yerleşen Rukiye Demir, kendisinin bir kapı açtığını söylüyor ve ekliyor: “Erasmus ile gelen İtalyan bir öğrenci tıp fakültesinde eğitim almaya başladı. Ben bir ilk oldum ve kapıları açtım. Gelmeyi düşününen ve bunun için harekete geçen çok sayıda öğrenci var.”

Gazze’de master yapmaya nasıl karar verdiniz ?

Türkiye’de gençlerin çoğu, özellikle İslami çevrede büyümüş olanlar Gazze ile büyük bir empati kurarlar. Ben de onlardan biriydim. “Kabe dünyanın kalbi olursa, İstanbul onun beyni, Kudüs ise şahdamarı olur” diye düşünüyorum. Şu anda Kudüs’te var olan zulüm sanki kalpten beyne giden kanı durdurdu ve kan akışı rahat ilerlemiyor. Bu yüzden benim için Filisitin’in özel bir yeri var. Kendi kendime şunu dedim. Hiçbir şey yapamıyorsam orada eğitim alabilirim. Filistin’deki tecrübelerden faydalanırım diye düşündüm. Böylece çocukluk hayalimi gerçekleştirmek için yola çıktım.

Nasıl ilerledi süreç ?

Türkiye’de eğitim almış ve Gazze’deki üniversitede çalışan Filistinliler ile iletişim kurdum. Onlar hem başvurumla ilgilendiler hem de bana her konuda yardımcı oldular. Kabul aldıktan sonra Kahire’deki Türk büyükelçiliğine gittim ve benim için izin almalarını talep ettim. Elçilikteki görevliler bana çok destek oldular.


Peki Gazze’ye girişiniz zor olmadı mı?

Gerçekten Gazze’ye girmek zor oldu. İlk gün yolda, ikinci gün bir mescitte ve üçüncü gün de Refah kapısının önünde yerde uyuduk. Dördüncü gün bütün Filistinliler’i içeri aldılar ama benim geçişime izin vermediler.

GAZZE’NİN TOPRAĞINI ÖPTÜM
Siz ne yaptınız ?

İznim olduğundan dahi haberleri yoktu. Sonra Mısır’ın El-Ariş şehrine dönmek zorunda kaldım. Kahire elçiliğimiz onlarla iletişime geçti. Nihayet beşinci gün Gazze’ye girmeyi başardım. O kadar yoruldum ve zorluk yaşadım ki Gazze’ye gelince toprağı öptüm.

Eğitime başladığınızda zorluklar ile karşılaştınız mı?

Arapçam çok iyi değildi. Sınav sorularını İngilizce hazırlamalarını talep ettim. Tezimi de İngilizce yazmak istediğimi söyledim. Onlar da kabul etti. Bazı derslerde zorlandım ama herkes bana çok yardımcı oldu. Ailem gibi oldular.

Okul dışında günlük hayatta abluka altında yaşamak nasıl bir duygu idi ?

Elektirik kesintisi ve su sorunu insanı en çok yıpratan şeylerin başında geliyor. Bir de ablukadan dolayı şehirden isteğiniz zaman çıkamıyorsunuz. Ablukanın varlığının psikoljik baskısı da ayrı ve büyük bir sorun.

Gazze’deki ilk yabancı öğrenci olmak size ne hissettirdi ?

Buranın haklı bana çok iyi davrandı. Sayelerinde hayalim gerçekleşmiş oldu. Allah’a şükürler olsun mezun oldum. Üç farklı dilde burada yaşadıklarımı yazıyorum. Erasmus ile gelen İtalyan bir öğrenci tıp fakültesinde eğitim almaya başladı. Ben bir ilk oldum ve kapıları açtım. Gelmeyi düşününen ve bunun için harekete geçen çok sayıda öğrenci var.


Size aldığınız eğitimin nasıl bir katkısı oldu ?

Buradaki kültürü öğrendim. Gazze’de yaşanan tüm kötü olayların, baskının ve zulümün insanların psikolojilerini bozacağını düşünürsünüz. Fakat tam aksine çok güçlü ve dirençliler. Olaylara sağlıklı bir şekilde yaklaşmayı başarıyorlar. Zaten ben de tezimi bu konu üzerine yazdım ve ayrıntılı bir şekilde gözlemelerimi aktardım.

Biraz anlatır mısınız ?

Sürekli füze sesleri duyuyorsunuz. İlk zamanlar bana bu ses çok dehşet verici geliyordu. Sonra bir gün caddenin ortasında çocukları gördüm. Aralarında füze nereye düşmüştür şeklinde konuşuyor ve oyun oynuyorlardı. Bunu görünce tüm korkularım bir anda gitti. Burada insana garip bir huzur geliyor.

Hiç yakınınıza füze düştü mü ?

Bir gece evde tezimi yazıyordum. Üç apartman ötemize füze isbet etti. Ancak yazmaya devam ettim. Son kısmına gelmiştim. İşin ilginç yanı, hocalarım tezimin en güzel kısmının o gece yazdığım bölümler olduğunu söylediler.

Gazzeli biriyle evlenmeye nasıl karar verdiniz ?

Aynı apartmanda yaşıyorduk. Aslında burada evleneceğim aklımdan geçmezdi. Onunla hedeflerimizin ve hayallerimizin aynı olduğunu fark ettim. Hayatımda aldığım en güzel kararlardan bir oldu. Filistin davası için daha güçlü bir duruş sergilememe vesile oldu. Onun sayesinde önümü daha net görüyorum.

Kudüs'te doktora yapmak istiyorum
Bundan sonraki süreç için neyi hedefliyorsunuz ?

Öncelikle ülkemi ailemi ziyeret etmek istiyorum. İki buçuk aydır abluka nedeniyle Gazze’den çıkamıyorum. Her seferinde büyük sorunlar çıkıyor. Türkiye’yi ziyaret ettiğim süre boyunca da buraya gelmek isteyen gençlere yol göstermek ya da Filistin’de yaşananları öğrenmek isteyenlere tecrübelerimi aktarmak istiyorum. Gazze’de yaşamayı sürdüreceğim ve burada çalışmalarıma devam edeceğim. Allah nasip ederse Kudüs özgürlüğüne kavuştuğunda orada doktora yapmayı hayal ediyorum. Gazze’deki master hayalim gerçek oldu. Kudüs için de hedeflerime ulaşmayı diliyorum.

#kudüs
#gazze
#filistin
5 yıl önce