|

Gençler yazıyor ortalık yıkılıyor

Wattpad internette kendi hikayelerinizi yazıp paylaşabileceğiniz bir sosyal medya platformu. Genç yazarlar artık bir yayınevinin kapısını çalmıyor ilk öykülerini burada yazıyorlar ve bu uygulamada popülerliği yakalıyorlar. Öyle ki gençlerin ayağına kitaplarını basmak için artık yayınevleri geliyor. Şöhreti bu mecrada yakalayan gençler hallerinden çok memnun. Çünkü kitap fuarlarında en uzun imza kuyrukları onların önünde uzanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/11/2015 Pazar
Güncelleme: 22:06 - 21/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Herkes 15 dakikalığına ünlü olacak mı bilmiyoruz ama artık 15 saniyede ünlü olmak mümkün. Hatta birkaç dakika içinde hayatınızın romanını yazabiliyorsunuz. Nasıl mı? Wattpad sayesinde. Wattpad de ne ola ki diyenler için 'Wattpad, internette kendi hikayelerinizi yazıp paylaşabileceğiniz bir sosyal medya platformu'. Nasıl çalışıyor diyenler için 'Önce üye olmanız gerekiyor, sonra yazmaya ve birilerinin okumasına değer hikayenizin olması'. Bundan sonrası çorap söküğü gibi geliyor. Sizin hikayeniz bir anda tüm dünyaya yayılıyor. Birkaç bölüm sonra bestseller bir romancı gibi hissedebiliyorsunuz kendinizi.



FUARIN YILDIZLARI


Edebiyat hayatı için Wattpad'ten öncesi veya sonrası yapılabilir. Yazmanın bu kadar popüler olduğu bir çağ yaşadı mı acaba insanoğlu? Wattpad'i daha çok 20 yaşın altındaki gençler kullanıyor. Geçtiğimiz hafta yapılan kitap fuarında da en çok ilgiyi Wattpad yazarları gördü. Fuara Wattpad'in kurucusu ve ceo'su Allen Lau'da katıldı. Bir de Wattpad kutlaması yapıldı. Biz de Lau ile Wattpad'in yolculuğunu ve bu işin nereye gideceğini konuştuk. Lau, bize duyunca epey bir şaşırdığımız rakamlardan bahsetti.



HER SANİYE YENİ BİR YAZAR


Wattpad'in temelleri bundan on yıl önce atılıyor. İlk yıllar sadece basılmış kitapları yayınlayan Wattpad'e ilk hikaye tam iki yol sonra eklenmiş. Bugün 2 milyondan fazla yazar yazılarının bir bölümünü yayınlamış. Geçtiğimiz yıl 40 milyondan fazla kişi Wattpad'i ziyaret etmiş. İnsanlar 13 milyar dakika zaman geçirmiş. Her saniye yeni bir yazar ekleniyor. Her dakika yeni bir hikaye paylaşılıyor. 2010 yılından beri de bir hikaye yarışması düzenleniyor.Wattpad kullanımı en fazla olan ülke Amerika, sonra Filipinler. Türkiye ise Wattpad kullanımında üçüncü sırada. Wattpad hikayelerinin dünyada kitap, dizi veya film hatta TV şovları haline geldiğine dikkat çeken Lau, Türkiye'nin de benzer yollardan geçeceğine inanıyor. Buradaki gençlerin popüler kültürle yakından ilgilendiğini ve bununla ilgili hikayeler yazdığını söyleyen Lau, Wattpad yazarlarımızı da yakından tanıyor. Özellikle Büşra Küçük'ün Tüyap'taki imza etkinliğinden bahseden Lau, yazarlar ve okurlar arasında çok eğlenceli ve duygusal bir platform oluşturmanın mutluluğunu yaşıyor.



EDEBİ DEĞERLERİ YOK


Wattpad'in yayıncılık sektörüne sadece yeni bir mecra açmış olduğunu söyleyen Genç Destek Yayınları Genel Yayın Koordinatörü Özlem Esmergül, Wattpad'i yeni bir akım olarak görüyor. Ama yayıncılık sektörüne yön veremeyeceğni düşünüyor. Esmergül, “Gençler yazarken ve hayal ederken bir o kadar kuralsızlar. Bir o kadar sınırsızlar. Yazarken hiçbir kurala tabii değiller. Yazdıklarının hiçbir edebi değeri olmamasına rağmen doğallıkları bana göre dikkat çekici. Söyledikleri yalanlar bile gerçekçi çünkü doğal" yorumunu yapıyor.



Hayalimin yayıneviyle anlaştım






Gamze Aydeniz (Yazar): "Arel Üniversitesi'nde Görsel İletişim Tasarımı okuyorum. Çok uzun zamandır yazıyorum. İlk başlarda Facebook'un notlar bölümünü kullanıyordum. Hikayelerimi yayınlamaya başlayınca kendimi keşfettim. Bir okurum sayesinde tanıştım Wattpad'le. Şuan üç hikayem var. Aydeniz Döngüsü 2 milyondan fazla tıklandı. 1 milyonu geçtiğinde Epsilon ile anlaşmıştım. Yılbaşında kitabım çıkacak. Benim hayalim Epsilon ile çalışmaktı. Elime aldığım ilk kitap Epsilon'un kitabıydı.



KIZLAR GÜZEL ERKEKLER GÜÇLÜ


Destek Yayınları'nın Genç Destek adlı tescilli bir alt marka yayınevi var. Burada 18 yaşın altındaki genç yazarların kitaplarını basıyorlar. Tabii bu yazarların Wattpad fenomeni olmaları şart değil. İlginç bir şekilde hep kül kedisi hikayesiyle karşılaşan Genç Destek Yayınları Genel Yayın Koordinatörü Özlem Esmergül, hikayelerdeki kızların hep çok tutkulu, gözü kara, bazen argo, baş eğmez ama kesinlikle bir manken kadar güzel, iddialı ve dikkat çekici olduklarını, erkeklerinse ya bir holdingin veliahtı ya da bir mafya babasının oğlu olduklarına dikkat çekiyor. Gençlerin içinde müthiş bir para, güç, güzellik ve kazanan olma tutkusu olduğunu söyleyen Esmergül, buradan yeni neslin duygusal profili konusunda önemli bir ipuçları buluyor.



İnsanlara ulaşmanın gücünü küçümsemeyin





Burcu Demet (Yazar): Ben 2009 yılında bir forum sitesinde yazmaya başladım. O dönem okumuş olduğum bir kitapta hoşuma gitmeyen bir şeyler vardı. Onları değştirmek istedim. Özellikle benim kitaplarımı okuyanlar bilirler zayıf kadın karakterleri yazmıyorum. Yazdığım kadınlar güçlüdür. 2012'ye kadar forumlarda yazdım. Hikaye yazmasında bir arkadaşıma yardım etmek için Wattpad'e üye oldum. Sonra ben de dayanamayıp yazı eklemeye başladım. Yeni kitaplar yazmaya orada devam ediyorum. Kayıtlarımı kesinlikle kaldırmıyorum. Wattpad, insanlara ulaşmanın gücünü küçümsememek gerektiğini hatırlattı hepimize.







Türkiye'de 7 milyondan fazla hikaye yazıldı


*Türkler, Wattpad'te 400 milyon dakikanın üzerinde zaman harcıyor.


*Bugüne kadar 7 milyondan fazla hikaye yazıldı.


*Kullanıcıların çoğu 17.00 ile 23.00 arasında giriyor.


*Ayda 3 milyon kullanıcı ortalama 30 dakika geçiriyor.


*Kullanıcıların çoğu 30 yaşın altında.


*Kadın kullanıcı sayısı erkeklerin üç katı.


*Her gün 10 binin üzerinde yeni kayıt oluyor.


*100'ün üzerinde Wattpad hikayesi kitap oldu.



EV İŞİ ARASINDA KİTAP YAZDI






Lau, Anna Todd isimli Wattpad yazarının hikayesini anlatıyor: “Anna Todd, 3 yıl önceye kadar hiçbir şey yazmamış bir ev kadını. Bir şeyler yazıp Wattpad'e atıyor. Bir süre sonra güzel geri dönüşler alıyor ve cesaretlenip 300 bölüm yayınlıyor. Bunu ev işlerinin arasında yapıyor. Wattpad yazılarını dünyanın en prestijli yayınevlerinden Simon and Schuster basıyor ve New Yok Times bestseller'a giriyor. Türkçeye de çevrilen kitap Paramount Film şirketi tarafından şimdi de beyaz perdeye aktarılıyor.” Bu başarı hikayesi bile gençleri yazmaya motive ediyor, değil mi?







SIRADAN BiR FURYA DEĞİL


Wattpad'te öne çıkan yazarların büsbütün kırsal kesimden değil de orta ölçekli şehirlerden çıktığına değinen Epsilon Yayınları Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yenici, “Kendi sosyal çevrelerinde çok aktif dışa dönük insanlar. Tamamına yakını inanılmaz angajeler, okurlarıyla güçlü bağları var.







Kitabın başarısına da yansıyor bu” diyor. Geleneksel yazarlardan çok farklı olduklarını söyleyen Yenici, Wattpad'in gelip geçici bir furya olmadığını, Facebook gibi kitleselleceğini düşünüyor. Çalıştıkları Wattpad yazarlarının kitapları basılırken her konuya hakim olduklarını gözlemleyen Yenici, yeni nesil bir yazarlık formuyla karşılaştıklarını ve bu heyecan verici değişimi kucakladıklarını ifade ediyor.



Başlarda yayınlamak için çok çekindim






Koray Yersüren (Yazar): Akdeniz üniversitesi pazarlama öğrencisiyim. İlk başlarda hikayelerimi blog'uma yazıyordum. Öğrenciyseniz ve ailenizden ayrıysanız kitap için ayırdığınız bütçe çok düşük oluyor. İnternette ücretsiz e-kitap ararken Wattpad'le karşılaştım. İlk başta Wattpad'te gördüğüm hikayelerin gerçek yazarlar tarafından yazıldığını sanıyordum. Sonra kendi hikayemi yazabileceğimi fark ettim ama çok çekindim. Önce Hastalık isimli hikayemi yayınladım. Gözlük'ün yayınladığımda işin rengi değişti. İlk bölümden sonra okur sayım bini geçti. Yazma isteğim arttı.




#Wattpad'
#Özlem Esmergül
#Gençler yazıyor ortalık yıkılıyor
#Burcu Demet
#Gamze Aydeniz
#Koray Yersüren
8 yıl önce