|

Grip aşısı ne zaman yaptırılmalı?

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin bilimsel verileri değerlendirildiğinde grip aşısının eylül-aralık ayları arasında uygulanmasını önerdiklerini; ancak grip mevsimi nisan ayı sonuna kadar devam edeceği için aşının mart ayının sonuna kadar yapılabileceğini belirtti.

Yeni Şafak
11:58 - 19/03/2015 Thursday
Güncelleme: 10:01 - 19/03/2015 Thursday
AA

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı, Türkiye'de görülen grip vakaları sonrasında tüm valiliklere grip vakalarına ilişkin tanı ve tedavide izlenecek yöntemlerle ilgili yazı gönderdi. Halk arasında grip olarak bilinen 'influenza'ya ilişkin verilerin düzenli olarak toplanması, verilerin analiz edilerek değerlendirilmesi ve ilgili birimlere dağıtılması işlemelerinin 2005 yılından itibaren 17 il, 180 aile hekimi ile yürütüldüğü belirtilen yazıda, bu kapsamda gelen verilerin analizlerinin yapıldığı ve haftalık olarak kurumun web sayfasında yayımlandığı ifade edildi.



Aşı, altı ay koruyor


Türkiye'nin bilimsel verileri değerlendirildiğinde grip aşısının eylül-aralık ayları arasında yapılması önerildiği yazıda, influenza mevsiminin nisan ayının sonuna kadar devam etmesi nedeniyle bu aşının mart ayının sonuna kadar yapılabileceğine ve 6 ay koruyucu olduğuna dikkat çekildi.



Grip hastalığına yönelik alınan önlemler mevcut durum itibariyle ek önlemlere gerek olmadığı belirtildi. Olası grip tanısı alan ve yatış gereken hastalara antiviral tedavinin başlanması gerektiği uyarısı yapıldı. Olası grip vaka tanımına uyan, yatış gerektirmeyen fakat riskli gruplar içinde yer alan hastalara antiviral tedavinin başlanabileceği belirtildi.



Grip vaka yönetim algoritması oluşturuldu


Girip sezonunun devam etmesi nedeniyle, grip vaka yönetim algoritması oluşturuldu. Söz konusu algoritmanın sağlık personeline duyurulması, vakalarda bu algoritmanın dikkate alınarak hareket edilmesi gerektiği ifade edildi.



Sezonda yatışların takip edilmesi amacıyla, viral zatürre tanısı ile hastaneye yatarak tedavi ve takip edilen hastalara ait bilgilerin günlük olarak hastaneler tarafından Viral Pnömoni Yatan Hasta Bilgi Formuna kaydedilmesi ve halk sağlığı müdürlüklerine gönderilmesi gerektiği belirtildi.



Hastaneler tarafından gönderilecek formlara ait bilgilerin, Halk Sağlığı Müdürlüğü Hastane Yatış Bildirim Formuna sayısal olarak aktarılması ve Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığına ait "bulasicihdb@thsk.gov.tr" e-posta adresine günlük olarak gönderilmesi gerektiği bildirildi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, son yaptığı açıklamada, "2015 yılı itibarıyla, bize ulaşan 3 bin 117 numune gelmiştir. Bunlar içerisinde 170 vakamız H1N1 dediğimiz domuz gribidir. Bugün itibarıyla toplam 11 domuz gribi vakamız kaybedilmiştir" bilgisini paylaşmıştı.

#Sağlık Bakanlığı
#grip aşısı
#algoritma şeması
9 years ago